Stor konflikt mellem Tesla og Sverige kan sprede sig til Danmark

Tesla vil ikke indgå overenskomst med svenske fagforeninger. Det har resulteret i talrige strejker, som blokerer udleveringen af nye nummerplader. Tesla har svaret igen med søgsmål.

Stor konflikt mellem Tesla og Sverige kan sprede sig til Danmark

Elon Musk har aldrig været bleg for at give sin modstand mod fagforeninger til kende. Faktisk har Tesla, som han er direktør for, af samme grund aldrig indgået en overenskomst med nogen fagforeninger i verden.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Svensk strejke mod Tesla bliver ved med at eskalere

Det lader dog ikke til at gå ubemærket hen i Sverige, der har en af de stærkeste fagbevægelser i verden. Siden 2018 har den svenske fagforening IF Metall forsøgt at indgå en overenskomst med Tesla. Fagforeningen mener, at Tesla-medarbejderne får lavere løn og dårligere arbejdsvilkår end andre i branchen. Det har dog været forgæves.

Derfor eskalerede fagforeningen konflikten den 27. oktober ved at tage initiativ til en strejke. Siden da har svenske mekanikere på Teslas svenske værksteder og servicefaciliteter nedlagt arbejdet og strejket.

Sagen er gradvist blevet eskaleret i ugens løb, og senest er der opstået sympatistrejker i otte fagforeninger, som for alvor har gjort livet surt for Tesla. Det svenske forbund ST gik i sympatistrejke i onsdags. Det betyder, at det svenske Postnord ikke længere uddeler post til Tesla, og elektrikere, autolakere og havnearbejdere vil heller ikke arbejde med Tesla.

Sympatistrejke blokerer for udlevering af nummerplader

Noget, som Tesla har været særligt hårdt ramt af i Sverige, er en standsning af udlevering af nummerplade til nyindregistrerede biler.

Nummerpladeproducenten Scandinavian Motorcenter leverede sine nummerplader til og fik dem opbevaret hos Postnord. Postnords svenske fagforening Seko er dog iblandt de fagforeninger, der sympatistrejker, og derfor har Postnord ikke villet udlevere nummerpladerne til Tesla.

Tesla sagsøgte derfor Transportministeriet for ikke at villet udlevere nummerpladerne. I en lynafgørelse ved retten i Norrköpings Tingsrätt blev det mandag besluttet, at nummerpladerne skal udleveres til Tesla inden for syv dage. Sker det ikke, får Transportstyrelsen dagbøder på en million svenske kroner.

Læs også: Teslaer er for dyre at reparere – ender tidligt på auktion

Tesla får ikke medhold i ny afgørelse i byret

Tesla sagsøgte også Postnord i sagen, og her faldt der tirsdag klokken 14 en afgørelse. Byretten i Solna afviste Teslas anmodning om, at Postnord skulle udlevere elbilproducentens nummerplader. Byretten mente ikke, at Tesla lider stor nok skade til, at der er behov for en øjeblikkelig afgørelse i sagen. Derfor har Postnord nu tre dage til at svare på, hvorfor selskabet ikke ønsker at udlevere det, der viser sig at dreje om 28 nummerplader til Tesla.

Herefter vil byretten tage stilling til, om nummerpladerne midlertidigt skal frigives eller ej forud for en endelig afgørelse.

Læs også: Tesla lover fuldt ud selvkørende biler år efter år uden at levere

Konflikt kan sprede sig til Danmark og andre lande

Ligesom i Sverige har de personer, der arbejder for Tesla i Danmark, ikke tegnet overenskomst. I Danmark falder Teslas medarbejdere ind under fagforeningen Dansk Metals overenskomst.

Ifølge René Nielsen, der er næstformand i Dansk Metal, er det ”et stort problem og en trussel mod vores løn- og arbejdsvilkår i Danmark”, at virksomheder som Tesla ikke vil tegne overenskomst.

”Så vi følger det, der sker deroppe meget tæt, og vi presser selvfølgelig også på for, at Tesla skal tegne overenskomst på sine værksteder i Danmark. Vi har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt der skal tages faglige skridt herhjemme,” siger han.

3F har siden tidligt i sagens forløb dækket konflikten og kan ikke afvise, at sagen spreder sig over Øresund.

”Jeg tror ikke, at det er utænkeligt, at det her kunne blive en situation i Danmark, hvor der bliver noget uro,” siger Karsten Kristensen, der er forhandlingssekretær i 3F Transport, til TV 2.

Ifølge Karsten Kristensen er det dog nemmere for et fagforbund at agere på en hovedkonflikt, der foregår i Danmark. Reglerne for sympatikonflikterne er strengere, når det foregår på tværs af landegrænser, men det er muligt, oplyser han.

Hvis danske fagforbund skal strejke i sympati med de svenske fagforbund, kræver det, at der kommer en anmodning fra de svenske fagforbund til de danske fagforbund. Og det er endnu ikke sket.

Elon Musk blander sig i konflikten

Konflikten er ikke gået ubemærket hen hos Elon Musk. Han har for nylig blandet sig i strejken, oplyser Kurt Eriksson, der er forhandler i konflikten, til det svenske erhvervsmedie Dagens Industri.

Elon Musk skulle have givet den svenske afdeling af Tesla klar besked på at sige nej til den aftale, som de svenske fagforeninger kræver.

Som Elon Musk har for vane, kunne han heller ikke dy sig for at kommentere på konflikten på det sociale medie X med teksten “this is insane” (det her er vanvittigt, red.).


Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi