iOS 6.0 beta 1 – de første indtryk på iPhone 4S

TEST: Vi har testet den kommende version til iPhone, iOS 6.0 beta 1. Læs vores første indtryk og mere om de oversete features.

iOS 6.0 beta 1 – de første indtryk på iPhone 4S

Mobilsiden.dk er i fuld gang med at se på iOS 6.0 beta på iPhone 4S, og testen af den nyeste version af Apples styresystem er godt i gang.

Mange blev skuffede over, at Apple ikke kom med widgets eller andre revolutionerende ting, men opdateringen bringer en række nye funktioner med sig, trods alt.

Vi har kigget nærmere på hvad opdateringen byder på, samt hvordan det virker i hverdagen, og vi kommer med vores vurdering af, om de nye features egentlig er noget man overhovedet kommer til at bruge til dagligt.

Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Meget stabil betaversion

Først og fremmest kan jeg sige, at vi ikke har oplevet, at der er tale om en beta-version, og der er endda tale om beta 1, den første tilgængelige udgave. Telefonen har kørt stabilt, og vi har på intet tidspunkt måtte genstarte telefonen eller lignende.

De brugere på Mobildebat.dk, der også tester iOS 6.0 Beta 1, understøtter vores opfattelse – ”den mest stabile beta jeg har kørt på indtil nu”, skriver en bruger. En anden er helt enig; ”Jeg har testet beta al den tid det har været muligt og dette er ’by far’ den mest stabile og velfungerende beta!”.

Dermed virker det i hvert fald ikke til, at vi er de eneste som har oplevet, en stabil software – til trods for der er tale om første betaversion.

iOS 6.0 bringer 200 nye funktioner med sig, hvilket lyder af meget, men det kan reelt set være alt lige fra et nyt sprog der understøttes, til en helt ny applikation.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Applikationer fungerer umiddelbart

Der har indtil videre heller ikke været problemer med de applikationer, som vi har downloadet. Med det mener vi, at der ikke er nogle af disse, som har haft problemer med at virke på den nyeste iOS software.

Det har været forskellige applikationer lige fra Danske Mobilbank, Facebook, Evernote, Rumble, Spotify, TuneIn Radio over til TV 2 Play, vi har prøvet med, samt vores egen applikation Mobilsiden.dk.

Det betyder formentlig også, at der ikke behøver specielt mange tilpasninger fra udviklerne, på de helt almindelige applikationer. Dog har vi læst på Mobildebat.dk, at en bruger har haft problemer med Draw Something, der ikke vil starte.

Der er netop nu skriverier om, at iOS bliver mere fragmenteret hvilket vil gøre det sværere for applikationsudviklere og – testere, men indtil nu, har vi altså ikke haft problemer.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Facebook integrationen

Efter min mening kommer Facebook integrationen for sent. Det kan godt være det bare er mig, som har et virkelig nedadgående forbrug på Facebook, men personligt gider jeg ikke dele alt med alle, og derfor skulle integrationen af Facebeook måske have været med i iOS 4.

Men bortset fra det, så fungerer det som det skal. Og så er det da smart nok, at du hurtigt og nemt kan dele direkte opdateringer fra forskellige applikationer.

Dog håber jeg, at der inden den endelige version, vil blive ændret designmæssigt i ”topgardinet”, da jeg ikke synes det ser lækkert og færdigt ud. 

Problemer med MMS

Vi har været skånet for mange problemer i denne betaversion, dog mener vi at have fundet et ret så irriterende problem.

Der har været bøvl med at afsende MMS-beskeder, til andre mobiler end iPhones.

Det ligner at MMS-beskederne afsendes, men de kommer ikke frem til modtageren, eller også er der problemer med at se beskeden.

Vi har på Android-telefoner oplevet, at de fremsendte MMS-beskeder enten ikke kunne vises, og lukkede hele besked-applikationen ned, eller også at det var en tom besked, der kom frem.

Det har dog været muligt, at sende små videoklip, hvilket indikerer, at det kun er billeder det går galt med. Det kan dog også være en fejl på de Android-telefoner, som der har været sendt til. Men vi har på fornemmelsen at fejlen ligger i iOS 6.0 Beta 1.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

App Store og iTunes har fået nyt look

Hele App Store og iTunes universet har fået nyt look. Allerede når du åbner applikationerne, kan du se det nye design.

Det er nu blevet i lyse farver og med et design, hvor man får fornemmelsen af, at Apple taget noget fra iPad-versionen, samt kigget Windows Phone over skulderen.

”Kategorier” kan ikke tilgås fra forsiden i App Store, der skal man enten i ”hitlister” eller ”udvalgt”. Det er formentligt fordi der er kommet ”genius” til, som dog ikke er tilgængelig endnu. Foruden det, er der rykket lidt rundt på blandt andet ”søg” og ”hitlister”.

Applikationer bliver nu markeret med en etikette med skriften ”ny”, indtil applikationen har været åbnet første gang.

Det er muligt, at downloade flere applikationer ad gangen, uden App Store forlades, ligesom opdateringer og applikationer, som man tidligere har hentet, nu kan downloades uden koden til App Store skal indtastes.

Filmkategorien har nu også fundet vej ind i iTunes, og for at give et hurtigt overblik, så er film med mørk baggrund – mens musikkategorien er med den lyse baggrund. Tidligere har den haft en ”baby-blue” baggrund.

Selve måden der bladres imellem de forskellige albums er nu designet som i den nye App Store applikation.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

iPod applikation

iPod applikationen har også været igennem en lille forvandling med designet. Her genbruges de lyse farver fra App Store og iTunes, og de benyttes nu ved visning af kunstnere, albums, spillelister og sange.

Går man så ind i selve afspilleren – så kan man også her se et par ændringer.

Tasterne til både play, frem-/tilbage og volumen er ændret – ligesom også de øverste genveje har fået ny farve og blevet lidt mindre synlige.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Større brugervenlighed i delingsfunktionen

Delingsfunktioner er gode og brugbare, og med iOS 6.0 bringer Apple brugervenligheden op på et niveau hvor alle kan være med.

Det er nu kun nødvendigt at kende ikonerne på de programmer, hvor man ønsker indholdet delt. Ikke alene ser det pænt og overskueligt ud, men det er i den grad meget mere brugervenligt, og vil formentlig betyde, at flere vil dele indhold.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Apple Maps med navigation

Det har længe været på rygtebørsen, at Apple ønskede at tilbyde en egenudviklet kortfunktion – og det er altså i iOS 6.0, vi ser første bud på det.

I iOS 6.0 kommer Apple Maps (Kort) med nye features og kortdata fra navigationsfirmaet TomTom, hvilket gør, at Apple nu har deres eget alternativ til Google Maps Navigation.

Maps indeholder en Flyover-funktion, der kan vise bygninger, byer m.m. fra alle vinkler – flyoverfunktionen er en 3D vektorbaseret grafikmotor, som bygger på flere fotos. Maps-applikationen har ligeledes Turn-by-Turn navigation, og i beta-udgaven taler den dansk.

Apple Maps virker i beta 1 ikke lige godt i alle byer, med det menes at kortet i nogle byer er utrolig utydeligt, og meget svært at navigere efter – det forventes dog rettet i løbet af de kommende betaversioner.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Andre nye funktioner…

En anden ny ting er, at FaceTime,  der blev introduceret med iOS 5, hidtil kun har været WiFi-baseret , nu også kan bruges på 3G-netværk.

Browseren Safari har også fået en opdatering, som blandt andet giver dig mulighed for at åbne en website på én enhed – og blive på den, når du skifter over til en anden enhed. Dette er rigtig godt for de, som måske ikke når at læse noget på jobbet, inden de skal ud ad døren – nu kan resten læses på deres iPhone, på vejen hjem i bussen.

Der er også kommet ”offline-reading”, føj til læseliste, hvilket betyder du kan læse hjemmesider når du er udenfor dækning.

Passbook applikationen er også et nyt påfund i iOS 6.0, der giver mulighed for at gemme e-billetter, boarding-pass, værdikuponer og lignende.

Samtidig vil applikationen være i stand til, at påminde dig om, at du er på lokation, du eksempelvis har et gavekort til. Så skulle du glemme du har et gavekort til Magasin, kan applikationen altså minde dig om det, når du på din næste shoppingtur, går forbi varehuset.

Passbook virker ikke i betaversionen, der vises i stedet for et statisk billede. Det forventes applikationen først kommer til at virke når der er forskellige ting, som understøtter denne – eksempelvis hvis DSB’s billetapplikation virker, så vil billetten blive sendt til Passbook.

”Forstyr ikke”-funktionen er også nyt fra Apples – og ganske dejligt og nemt at bruge. Nu kan du hurtigt og nemt vælge at kun bestemte kontaktpersoner kan kontakte dig i et bestemt tidsrum. Sidder du eksempelvis i møde, så er telefonen på lydløs for alle andre end din højgravide kone.

Du kan slå en funktion til som hedder ”Gentagede opkald”, hvilket betyder, at folk som ringer flere gange indenfor tre minutter, vil komme igennem.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Flere små detaljer

Foruden de store ændringer, som man spotter med det samme, så er der også nogle små ting gemt i iOS 6.0, som er mindre detaljer der gør tingene mere lækre.

Eksempelvis i mailapplikationen er der kommet en lille fiks ”dråbe-formet” indikation på, at man er i gang med at opdatere og tjekke for nye e-mails.

Det almindelige opkalds-tastatur i ”telefon-applikationen” er ligeledes ændret, også her er designet skiftet til et lysere look. Der er også kommet et par nye funktioner.

F.eks. kan man afvise et indgående opkald med tekstsvar som eksempelvis ”jeg er optaget, ringer tilbage” eller ”Jeg er på vej”. Man kan også gemme en påmindelse om at ringe tilbage til et ubesvaret opkald, og med ”hjælp til opkald” kan man automatisk få indsat den korrekte internationale- eller lokale kode, foran telefonnummeret ved opkald.

Der er også kommet en funktion, som hedder ”Anonymitet”, der hjælper til med at give bedre overblik over, hvornår man giver adgang til kontakter, kalender m.v. Med iOS 6.0 skal du godkende, at en applikation får adgang til kontakter, kalender, lokalitetstjenester, fotos osv.

Inde i ”Anonymitet” er der overblik over hvilke applikationer, som har tilladelse til adgangen, og man kan individuelt aktivere eller deaktivere dette.

En anden lille ting er, at vejr-applikationen har fået en lille ansigtsløftning, som nu passer bedre til skærmopløsningen.

I øvrigt ser det ud til, at vi ikke skal forvente “locations på Siri” virker i Danmark. Vi har spurgt hende om restauranter, men disse kan hun ikke finde.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Bluetooth har holdt flyttedag

En anden, mindre ting, er genvejen til Bluetooth, der nu er placeret i indstillinger. Det betyder altså, at man ikke længere skal ind i generelt – Bluetooth, og så tænd/sluk.

Der var måske mange som havde håbet Bluetooth kom ind som genvej i notifikationscenteret, ligesom det kendes fra Android.

WiFi-funktionen ligger fortsat hvor den altid har gjort.

iOS 6.0 Beta 1 Apple iPhone
Screenshots fra iOS 6.0 Beta 1

Konklusion

Set i forhold til der er tale om en betaversion, så fungerer det rigtigt godt – og mange af de nye funktioner er rigtig gode og brugbare i hverdagen.

Så kan det godt være, at der var mange som havde håbet på widgets m.v. men Apple kører efter stilen ”why fix it if it ain’t broke”, og der er heller ikke lige umiddelbart ting, som vi kan sige er dårlige i denne opdatering.

Det med de lyse farver i App Store, iTunes osv. det kan måske være med til at skille vandene. Personligt kunne jeg ikke lide det i starten, men nu har jeg vænnet mig til det, og synes det ser ganske godt ud.

Helt præcist hvilke ting der bliver rettet på inden vi ser den endelige version af iOS 6.0 vides ikke, men mon ikke der kommer et par betaversioner på gaden endnu, inden den endelige version.

Det forventes iOS 6.0 kommer til efteråret.

Læs også:
 – Nu er iOS 6.0 beta 2 ude – se nogle af nyhederne her
 – Apple er klar med iOS 6.0 beta 2

Ønsker du selv iOS 6.0 Beta 1 på din iPhone – så kan du her læse nærmere hvordan det kan lade sig gøre.

Historiens videre forløb

Siden redaktionen publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden fortsatte historien. d. 20/6/2012 gik vi videre med temaet i historien om Sådan bruger du iPhone som USB-disk – gratis – Læs mere her. Meget er sket siden. Klik her for at læse seneste nyt om emnet..