Nokia Lumia 710 – billig og hurtig, men ikke i top (mobiltest)

TEST: Lumia 710 er en lowend-smartphone med lang batteritid og hurtig til almindeligt hverdagsbrug.

Nokia Lumia 710 – billig og hurtig, men ikke i top (mobiltest)

Nokia Lumia 710 – en billig telefon, men måske for billig?

Der er i hvert fald langt fra Nokia Lumia 800 og ned til Lumia 710, men de to telefoner befinder sig også i hvert deres pris-segment, og der er stor kvalitetsforskel på de to produkter, når det kommer til konstruktionen.

Hvor Lumia 710 giver en kedelig plastikoplevelse, udstråler Lumia 800 kvalitet.

Men alligevel har 710’eren ikke givet mig en irriterende følelse i testperioden. Faktisk klarer den sig overraskende godt, i forhold til prisen.

Hvad skal du ikke forvente

Med Lumia 710 er der en række kompromisser, som i sagens natur er med til at gøre den billigere.

Der er f.eks. kun 8 GB hukommelse, skærmen er godt nok 3,7 tommer og med en opløsning på 800 x 480 pixels, som på Lumia 800, men alligevel er der tale om en væsentlig ringere skærmoplevelse.

Mens Lumia 800 har AMOLED-skærm, så sidder der kun en gammeldags TFT i 710-modellen, og det påvirker hele indtrykket af produktet. Farverne på Lumia 800 fremstår friske og sprøde, og på 710 farvefattige og triste.

Hukommelsen kan ikke udvides, men får 7 GB plads med i “skyen” – på det der hedder Skydrive.

Jeg er ikke så vild med de fysiske taster på fronten; tilbage, hjem, søg, som jeg synes er irriterende, hvorimod touch-delen på de samme taster, på Lumia 800, tiltaler mig meget mere.

Kameraet er på 5 megapixels, men processoren er samme type i begge produkter – nemlig 1,4 GHz Snapdragon Scorpion fra Qualcomm og med grafikchippen Adreno 205. Så sælgeren i forretningen behøver ikke fylde dig med salgsgas om quad-core, dual-core og andre herligheder, der slet ikke er nødvendige i dagligdagen.

Nokia, Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Daglig performance er i top

Styresystemet er Windows Phone 7,5, som på de øvrige Lumia-produkter. Det betyder, at uanset om du køber en Lumia 800, 900, 610 eller 710, så har du grundlæggende de samme funktioner til rådighed.

– Tip: Kom i gang med Windows Phone, 3 tips

Forsiden består af de interaktive firkanter, kaldet live tiles, som både er genveje og widgets.  Med et swirp til venstre kommer den fulde programliste frem.

Alt er dejligt enkelt opbygget, med en vis grad af mulighed for brugertilpasning. Dog slet ikke i samme grad, som på Android-systemet, men stadig en smule mere, end på iPhone.

Hele interfacet er smidigt og mega flydende, der er ingen hak og ventetider. Man går altså ikke på kompromis med performance i dagligdagen, blot fordi der vælges en billigere Lumia-model.

Heller ikke i internet-browseren opleves en forskel. Det er stadig helt flydende at navigere rundt på forskellige websites, og brugen af mail er ligeledes lækker. Alle tænkelige mailtyper er understøttet, inklusive Gmail, Live Mail og Microsoft Exchange / Office 365.

Nokia, Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Skærmen yder ikke kameraet retfærdighed

Når der tages billeder med Lumia 710, er den første tanke, at de er mørke og farvefattige – men så snart de ses på computerskærmen, er det noget helt andet. Så er billederne overraskende gode – ikke verdensklasse, men absolut anvendelige.

Det er desuden let og muligt med meget få tryk, at dele billeder på Facebook, sende som MMS eller vedhæfte dem på en mail-besked.

Hele den sociale del med Facebook, Twitter osv., er i øvrigt integreret en god måde i Windows Phone-systemet, og spiller naturligt sammen med de forskellige elementer.

Billeder taget med Nokia Lumia 710

Ingen T9-ordbog

Tastaturet i Lumia-modellerne, inklusive Lumia 710, har danske bogstaver samt dansk ordbog. Det er lynhurtigt at skrive på det, men SMS-entusiaster skal se langt efter et T9-layout, som på de gammeldags telefoner, da dette ikke findes i Windows Phone systemet.

Lydkvaliteten under samtaler er virkelig god hos den der har Lumia 710 i hånden, dem man ringer til, beskriver dog kvaliteten i deres ende, som unuanceret og med mangler af særligt de høje toner. Med andre ord så er tale-forståeligheden ikke speciel god.

Derimod er lydkvaliteten i den indbyggede højtaler virkelig god, særligt når der spilles musik. Lidt overraskende, da de fleste mobiler lyder ganske forfærdeligt, på netop dette punkt.

Nokia, Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Lang batteritid

Der sidder kun et batteri på 1.300 mAh i telefonen, hvilket ikke er et specielt stort batteri. Alligevel formår man at have strøm nok til lang tids brug.

Jeg har ikke haft et problem med at komme over ét døgns driftstid – men en dag i testperioden hørte jeg en del radio via Tunein Radio applikationen, og her blev det kun til en helt almindelig dags drift.

Batteritid er meget individuelt, men selv med mit forbrug, som ikke er lille, oplever jeg altså ikke at skulle løbe fra stikkontakt til stikkontakt.

I salgspakken findes et fint in-ear headset med mikrofon på ledningen, så der kan foretages håndfrie opkald. Lumia 710 kan også synkroniseres med din musiksamling via programmet Zune, og mulighed for at benytte FM-radio.

Nokia, Nokia Lumia 710
Nokia Lumia 710. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: Pengene værd?

Nokia Lumia 710 er på mange områder et virkeligt godt lowend smartphone produkt, der opfylder alle de basale krav til en moderne mobiltelefon, der endda er en fuld funktionsdygtig smartphone.

Præcis som på HTCs One-serie, er Lumia 710 en del af en serie, der skal ramme forskellige målgrupper. Derfor kan 710’eren bedst sammenlignes med segmentet hvor vi også finder One V fra HTC. 

One V fremstod i vores test, som en meget trist oplevelse, hvor der var gået på kompromis med den dagligdags performance – men dette er ikke tilfældet med Lumia 710. Den yder flot i dagligdagen – man har derimod sparet krudtet på specifikationer og design.

Lumia 710 er en god begynder smartphone til en skarp pris på omkring 1.800 kroner uden abonnement. Men du får et flottere og bedre produkt, ved at investere i Lumia 800.

Jeg gav Lumia 800 en karakter til fire ud af seks stjerner, da der på daværende tidspunkt var store problemer med lydniveauet ved opkald, hvilket efterfølgende er blevet rettet. Desuden var kameraet en stor skuffelse.

– Web-TV: Se testen af Nokia Lumia 800

Men selvom 710 ikke helt er faldet i samme fælde, er det svært at argumentere for en højere karakter, da applikationsudvalget i Windows Marketplace stadig er i sit barnestadie – og der er langt op til udvalget på Android og iPhone.

Du får Nokias navigationstjeneste med ægte GPS-navigation (Nokia Drive) gratis med i salgspakken samt Nokias kort-tjeneste, men den testede software indeholder ikke mulighed for at lave trådløst hotspot, men det kommer med den såkaldte Tango-opdatering.

Lumia 710 er for god til at ende på tre – derfor bliver det fire, da den fortsat ikke er bedre en Lumia 800, der måske efter opdateringen, faktisk ville ende på en femmer.

Nokia Lumia 710 får altså fire ud af seks stjerner – men er stadig et godt køb.

Historien følges op

Siden redaktionen kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 16/5/2012 gik vi et spadestik dybere og bragte en artikel med fokus på Sådan kender du din HuaweiKlik her og læs den fulde artikel.. Absolut seneste nyt om temaet kan du finde her.