Test: Roccat Noz

Mobilsiden prøver noget nyt og tester for første gang et gaming-headset. Efter en uge med videospil og firkantede øjne er vores anmeldelse klar.

Test: Roccat Noz

Nogle gange skal man prøve noget nyt, så da jeg fik muligheden for at teste et gaming-headset takkede jeg pænt ja. Jeg er med på, at vi hedder Mobilsiden og ikke Gamingsiden, men der bliver tit spurgt ind til, hvorvidt de forskellige headsets vi anmelder også kan bruges til gaming.

Læs også: OnePlus træder ind i professionel gaming

Derudover kan jeg ikke sige mig fri for at nyde, at jeg i en uges tid har kunne kalde computerspil for mit arbejde. Det er skønt at bede om arbejdsro, mens man spiller Assassins Creed. Nok om det, tilbage til Roccat.

Fordele:

  • Lydkvalitet i top
  • Aftagelig mikrofon
  • Ultra-letvægter på 210 gram
  • Komfortabel
  • Skarp pris

Ulemper:

  • Mikrofon kan være svær at indstille
  • Den bøjelige mikrofon er ofte i vejen
  • Kun stereo
 

Roccat er et tysk firma, der fremstiller high-end gaming udstyr. Det indebærer alt fra keyboard og mus til headsets. Roccat har endda sit eget esportshold, som konkurrerer i Counter-Strike: Global Offensive, Heroes of the Storm, League of Legends og Star Craft 2. Der skulle altså være rig mulighed for at producere udstyr efter professionelle standarder, hvilket skinner igennem ved dette headset. Godt nok er Roccat Noz ikke i den dyre premium klasse, og visse steder bliver der ingået kompromis, men det er et kanon godt gaming-headset, der yder mere end man har lov til at forvente.

Roccat Noz
Emballagen og al indholdet. Foto: Mobilsiden

I æsken

Emballage er efterhånden emballage, og hos Roccat Noz er det ingen undtagelse. Æsken er forholdsvis stor, men headsettet kan heller ikke foldes. Indholdet er, hvad det skal være. Der er selvfølgelig selve headsettet med den fastsiddende ledning. Ledningen kan altså ikke tages af og udskiftes ved eventuelle fejl. Det er der dog ikke noget usædvanligt i, når det kommer til gaming-headsets. Æsken indeholder også den aftagelige mikrofon, en telefonadapter som samler de to jackstik i ét, og en lille info-folder. Roccat holder sig altså til det nødvendige. Der er heller ikke behov for en driver, da Roccat Noz ikke tilsluttes via eksempelvis USB. Adapteren gør i øvrigt, at headsettet kan bruges med den seneste generation af konsoller.

Roccat Noz
Puderne i stoffinish er utroligt behagelige. Foto: Mobilsiden

Lydkvalitet i den gode ende

Roccat Noz tilbyder ikke alle mulige ekstra funktioner som eksempelvis haptisk bas. Til gengæld er lyden rigtig god, uden at man skal til at indstille en masse. Mikrofonen er måske det store minus. Den kan være ret svær at indstille til forskellige Voice over IP-applikationer. Men hvis man holder sig til en enkelt app, som for eksempel Discord, hvilket jeg bruger, så kræver det kun en enkelt opsætning. Derefter er det hele et spørgsmål om ikke at bøje mikrofonen som kan rettes til efter behag, hvilket naturligvis ændrer lyden. Når mikrofonen er indstillet og man sidder i et multiplayer spil, så er lyden klar. Mikrofonen udelukker det værste støj og feedback’en fra mine venner er, at de ingen problemer har med at forstå mig. Når jeg selv lytter på et par optagelser kan jeg også konstatere, at min stemme er klar og uønsket støj holdes til et minimum.

Læs også: Google vil revolutionere spilindustrien med Stadia

Lyden fra de to 50mm-drivere er absolut i den gode ende, og jeg forstår idéen med at kunne bruge headsettet med sin telefon. Man kan støde på en masse fordomme, der går på, at et gaming-headset betyder dårlig lyd i forhold til musik og film. Det er ikke tilfældet her. Selvom Roccat Noz ikke er designet til lange lyttesessioner med favoritalbummet, så lyder musik ganske glimrende. Derudover er headsettet designet således, at man sagtens kan frakoble mikrofonen og sidde i toget, uden at ligne en komplet idiot. I forhold til gaming er der fordele og ulemper. Først og fremmest er Roccat Noz et stereo-headset, hvilket fungerer kanon godt til singleplayerspil, hvor historien og kinematografien er i højsædet. Selv har jeg nydt at spille mig igennem Assassins Creed Unity, udelukkende for historien og atmosfæren i Paris, i det 18. og 19. århundrede. Også sportsspil som FIFA 19 og Madden 19 fungerer godt med Roccat Noz, begge spil har en kampagne der udspiller sig lidt som en film, hvilket igen lader headsettet vise sine styrker. Kigger vi lidt mere i retning af esport, så har jeg heller ingen problemer haft med at spille League of Legends, især når man samtidig snakker med en gruppe venner. Samtalekvaliteten er glimrende, og volumen-hjulet og mute-knappen fungerer fuldstændigt efter hensigten.

I skydespil, navnligt online-multiplayer, kommer Roccat Noz desværre en smule til kort. Stereo-headsettet har stadigvæk en fremragende lyd, men når man skal forsøge at pejle sig ind på sine fjender, er headsettet ikke til megen hjælp. I og med at der ikke underrstøttes nogen form for surround, mangler man altså lidt at kunne høre den præcise retning, hvorfra man snart bliver angrebet. Det kan være rigtigt frustrerende i Battle Royale-genren, hvor det hele handler om at være den sidste overlevende på banen. I både Apex Legends og Battlefield Firestorm følte jeg mig en smule handicappet, og fjender havde lettere ved at overraske mig. I et spil som The Division 2 er det til at arbejde med, men i Battle Royale, hvor det hedder “do or die”, er det ikke meget værd.

Roccat Noz
Du finder ikke mere end to knapper på Roccat Noz – Én til volumen og en til at mute. Foto: Mobilsiden

Design, komfort og brugervenlighed

Jeg er stor tilhænger af designet på Roccat Noz. Det er stilrent, holder sig til én farve og passer nok til de fleste. Som en efterhånden voksen mand, bliver jeg ikke specielt imponeret over de gaming-headsets, der skyder alle regnbuens farver ud via en gang komplet ligegyldig RGB-lys, så det er rart med et mere neutralt headset. Konstruktionen føles muligvis en anelse billig ved første indtryk. Det skyldes sandsynligvis den lave vægt på 210 gram. Efter at have udsat headsettet for en habil vrid-test føler jeg, at Roccat Noz nok skal holde til intensiv brug. Headsettet sidder behageligt, og selv efter mange timers gaming føler jeg stadig, at Roccat Noz er rart at have på.

I forhold til brugervenlighed er der egentlig ikke noget at sætte en finger på. De få knapper på headsettet fungerer efter hensigten og tilslutningen via jackstick er så let som at klø sig i nakken. Hvis jeg skal fremhæve en ulempe, så må det være mikrofonen. Sidder man i mange timer, og samtidig drikker en kop kaffe eller en sodavand undervejs, så kan det godt være en smule irriterende, at mikrofonen skal rettes hver anden gang man tager en slurk.

Roccat Noz
Headsettet er super simpelt at tilslutte via de to jackstik. Foto: Mobilsiden

Den endelige dom

Hvis man ikke er professionel indenfor Battle Royale-genren, så er Roccat Noz et hamrende godt headset. Selvom det er brandet som et gaming-headset, så tilbyder Roccat Noz en allround-oplevelse langt udover prisskiltet på 549 kroner, hvilket er Elgigantens pris. 

Den komfortable konstruktion kombineret med fremragende lyd, og en skarp pris, bejler til en topkarakter. Desværre har headsettet små irritationsmomenter, der trækker ned, såsom mikrofonens udførelse. På trods af det, så får man ikke meget bedre til prisen, hvilket udløser 5 stjerner til Roccat Noz.

Redaktionen har mere til historien

Siden vi publicerede denne fortælling er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik et skridt videre. 8/4/2019 rettede vi nyt fokus på sagen med en ny vinkel på Test: Jabra Move Style Edition – Læs videre her. Se de seneste nyheder om emnet her.