Apple forhindrer Epic Games i at oprette egen appbutik til iOS

Apple optrappede onsdag sin strid med Epic Games ved at blokere Fortnite-producenten fra at lancere sin egen online markedsplads på iPhones og iPads i Europa.

Apple forhindrer Epic Games i at oprette egen appbutik til iOS

Engang var Epic Games og Apple tætte samarbejdspartnere, og Epic Games har flere gange blevet hevet op på scenen til Apple-præsentationer i forbindelse med lanceringen af spil og spilmotoren Unreal Engine til iOS.

De to virksomheder har dog været i en juridisk kamp siden 2020, og det gode venskab er længe forsvundet. I 2020 hævdede Epic Games, at Apples praksis med at opkræve op til 30 procent i provision på køb i apps og spil på iOS-enheder var i strid med de amerikanske konkurrenceregler.

Læs også: iOS 17.4 ruller ud – understøtter nu alternative appbutikker

Apple ønsker at begrænse konkurrencen

Hidtil har Apple kun tilladt installation af apps fra sin egen appbutik, men EU’s forordning om digitale markeder har netop tvunget Apple til at tillade brugere at downloade apps fra andre appbutikker end App Store.

Mandag idømte EU’s konkurrencemyndigheder med Margrethe Vestager i spidsen Apple en bøde på 13 milliarder kroner for at modarbejde konkurrencen fra konkurrerende musikstreamingtjenester, herunder Spotify. Det er Apples første straf nogensinde for at overtræde EU-reglerne.

Epic Games ønskede at drage fordel af DMA-loven ved at lancere sin egen appbutik til iOS, men Apple har onsdag forhindret Epic Games i netop dette. Begrundelsen var Epics tidligere kontraktbrud i den langvarige juridiske tvist.

Apple lukkede en ny udviklerkonto, som Epic havde oprettet i Sverige, i et forsøg på at få Fornite og andre spil tilbage på iPhones i Europa ved at drive sin egen spilbutik på Apples enheder.

Udviklerkonti er vigtige, fordi softwareudviklere ikke kan distribuere apps til iPhones og iPads uden en sådan konto. Apple har tidligere lukket nogle af Epics udviklerkonti i 2020, efter Epic med vilje brød Apples regler for køb i apps og brugte overtrædelsen af reglerne og den efterfølgende udelukkelse fra App Store som kernen i en PR- og juridisk kampagne mod Apple.

Apple og Epic klare i mælet – EU knap så meget

Apple oplyste onsdag, at retsafgørelserne har gjort det klart, at it-giganten har “eneret” til at opsige enhver Epic Games-udviklerkonto som følge af deres “alvorlige” brud på virksomhedens udvikleraftaler.

“I lyset af Epics tidligere og igangværende adfærd valgte Apple at udøve denne ret” til at opsige Epic Games’ konto, lød meldingen fra Apple.

Epic påstår, at Apple har fjernet en af sine største potentielle konkurrenter til Apples App Store ved at lukke deres konto.

“Dette er en alvorlig overtrædelse af forordningen om digitale markeder og viser, at Apple ikke har til hensigt at tillade ægte konkurrence på iOS-enheder,” oplyser Epic Games.

Europa-Kommissionen har endnu ikke kommenteret på sagen.

Apples adfærd kan koste dyrt

Det er bekymrende, at Apple umiddelbart ikke har den store respekt for EU’s beslutninger, og sagen vidner om, at Apple ønsker at gøre alt for at beskytte sit lukkede økosystem – også selv om det potentielt strider i mod EU’s regler.

Denne adfærd vil formentlig føre en masse bøder med sig, og man kan sætte spørgsmålstegn ved, om Apple har råd til at holde fast i denne adfærd.

Den seneste juridiske optrapning mellem Apple og Epic Games sker, mens Apple kæmper med bekymringer om en lunken efterspørgsel på iPhones i Kina. Apple-aktien er yderligere faldet med 12 procent indtil videre i år og underpræsterer i forhold til sine store techkonkurrenter i USA.

Bedre bliver det næppe af, at Apple nu skal åbne mere op for sit ellers lukkede økosystem – hvis altså Epic Games får lov til at have en svensk udviklerkonto til sin europæiske appbutik til iOS.

Læs også: Apples ændringer i iOS er en hån af nye EU-regler