Er det nu farvel til Symbian og MeeGo?

Nokias kommende smartphones bliver med Windows Phone, siger topchefen. Men er det så et farvel til Symbian og MeeGo?

Er det nu farvel til Symbian og MeeGo?

Da Nokias topchef Stephen Elop fredag gik på scenen sammen med sin chefkollega Steve Ballmer fra Microsoft, og annoncerede deres nye samarbejde, var der ikke mange ord om Nokias præcise planer for Symbian-platformen og MeeGo, der indtil i dag, var udmeldt som fremtidens smartphone-platform.

Stephen Elop bekendtgjorde flere gange, at “Windows Phone er vores primære platform til smartphones”. Det var et statement, der blev gentaget, når journalisterne spurgte direkte ind til Symbians fremtid.

Han sagde også, at flere af aktiviteterne fra Symbian gradvist vil glide over i Windows Phone-systemet.

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank mener, at Symbian vil leve videre i et stykke tid.

– “Symbian er stadig interessant for særligt udviklingsmarkederne, hvor man ikke er parat til at give 4-5000 kroner for en smartphone,” siger han til Mobilsiden.dk.

MeeGo på lavblus

Skiftet til Windows Phone begrunder Nokia med bekymring for det tidsmæssige perspektiv i forhold til MeeGo udviklingen.

– “Vores bekymring omkring MeeGo var, om vi hurtigt nok kunne udvikle hele software og udviklermiljøet (ecosystem) omkring platformen,” sagde Stephen Elop fredag.

Udmeldingen bakkes op af Sydbanks analytiker, der dog ikke mener, at Nokia lukker døren helt til MeeGo.

– “Det er ærgerligt, at Nokia har brændt så mange kroner af på MeeGo. Men der holdes en dør på klem, hvis man med Microsoft ikke opnår den dominans, som man gerne vil. Derfor kan MeeGo være stedet, hvor der afprøves nogle nye trends til highend-markedet,” mener Morten Imsgard fra Sydbank.

Android er ikke interessant

Nokia bekræftede på fredagens pressemødet, at de har været i dialog med Google om Android-platformen.

Men Android var ikke interessant, fordi Nokia ikke mente man kunne adskille sig nok fra de mange andre producenter af Android-enheder, til at være unik.

Desuden mente Nokia-chefen, at det primært var Google som ville høste gevinsterne økonomisk, da Google sidder på hele software- og service elementerne i Android.

Udviklerne skal skifte fokus

Men hele strategiskiftet hos Nokia mener aktieanalytikeren også kan have stor indflydelse på tredjepartsudviklernes lyst til at skrive software til Symbian og MeeGo.

– “Man kunne godt forestille sig, at udviklerne af apps på Ovi Store begynder at kikke andre veje. Microsoft og Nokia skal i hvert fald overbevise dem om, at de nu skal kikke i retning af Windows Phone,” siger Morten Imsgard.

Han gør dog opmærksom på, at investorerne fredag morgen reagerede med skepsis, og at “to tabere i branchen ikke nødvendigvis bliver til én vinder ved at gå sammen.”

Læs også:
Nokias smartphones bliver med Windows Phone
Nokia og Microsofts samarbejde betyder faldende priser

Mere nyt i sagen

Vores redaktion har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden fulgte op på sagen. 11/2/2011 samlede vi op på historien og publicerede en vinkel omkring Sonos for Android – Klik her. De seneste nyhedsartikler om temaet “Smartphone” finder du her..