EU uddeler kæmpebøde til amerikanske Qualcomm

Den amerikanske komponentvirksomhed Qualcomm skal betale milliardnøde til EU for misbrug af sin markedsposition på 4G-teknologi.

EU uddeler kæmpebøde til amerikanske Qualcomm

EU-kommissionen har i dag dømt den amerikanske chip- og komponentproducent Qualcomm til at betale 997 mio. euro, for misbrug af deres markedsdominans i perioden 2011 til 2016. I danske kroner svarer bøden til 7,4 mia. kroner.

Kommissionen vurderer, at en milliardaftale med Apple om eksklusivitet på nøglekomponenter med LTE-teknologi udgjorde et brud på EU’s antimonopol regler.

Se også: Qualcomm reminder: Android er først med de nye features  

I en pressemeddelelse udtaler konkurrencekommissær Magrethe Vestager ”Qualcomm har på ulovlig vis udelukket konkurrenter fra LTE-markedet i over fem år, og herved udnyttet deres markedsdominans. Qualcomm har betalt milliardvis af dollars til en nøgleaktør, Apple, for at afholde dem fra at handle hos rivalerne. Disse udbetalinger udgør ikke bare en rabat, de kom med den betingelse, at Apple udelukkende skulle benytte Qualcomms modems i deres iPhones og iPads.”

”I praksis har aftalen betydet, at konkkurerende virksomheder ikke har kunnet udfordre Qualcomm i det europæiske marked – uanset hvor gode deres produkter var”, slutter kommissæren.

Bødens størrelse udgør 4,9 procent af Qualcomms globale omsætning for 2017.

Se også:  Rygte: Samsung sikrer sig førsteretten til Snapdragon 845