Hvad er nyt i iOS 15? Se alle nyhederne her

Apple er klar med iOS 15 – den nyeste software til iPhones. Se hvad der er nyt i iOS 15, og hvilke telefoner der kan få iOS 15.

Hvad er nyt i iOS 15? Se alle nyhederne her

Ved den længe ventede Apple Special Event den 14. september 2021 annoncerede Apple, at den 15. udgave af Apples iPhone-software, iOS 15, er klar til at blive rullet ud til tidligere iPhones mandag den 20. september.

iOS 15 blev introduceret i den første betaudgave tilbage til 7. juni 2021. Siden da har Apple annonceret otte nye betaudgaver indtil så sent som 31. august – men nu er den endelige udgave altså klar til alle.

Men hvad er nyt i iOS 15? Få overblikket herunder, hvor vi gennemgår de største nyheder.

Se også: iPhone 13 og 13 Mini – specifikationer og pris

shareplay ios 15

Mange forbedringer i FaceTime

Nogle af de større nyheder i iOS 15 finder man i appen FaceTime. Ved WWDC tidligere på året afslørede Apple funktionen SharePlay, som gør det muligt at dele sin skærm og se videoer og høre musik i fællesskab under et FaceTime-opkald. Funktionen er dog blevet forsinket og er ikke klar i denne udgave af iOS 15.

En anden nyhed i FaceTime er understøttelse af Spatial Audio – eller rumlig lyd, som giver lytteren flerdimensionel lyd.

FaceTime-opkald er nu også mulig at dele med andre personer, som ikke har en iPhone. De kan deltage via deres webbrowser. Deltagere i FaceTime-videoopkald kan nu også sløre deres baggrunde, ligesom man kender fra andre videoplatforme.

Se også: iPhone 13 Pro og Pro Max – specifikationer og pris

Notifikationer får nyt design

Panelet med underretninger eller notifikationer er blevet opdateret i iOS 15. Kontaktpersoner og ikoner fra applikationer har fået større ikoner, og det er nu muligt at få et resumé over ens notifikationer, som opsummeres på et tidspunkt på dagen, du selv vælger.

Se også: Her er danske priser på iPhone 13 og 13 mini

Apple Kort

Apple har også opdateret Kort-appen i iOS 15, så der nu er øget dybde i kortet. Når man nærmer sig et indviklet kryds, vil man for eksempel se svingbaner, fodgænger­felter og cykelstier på gadeniveau.

Apple har også tilføjet en AR-funktion, så du kan kan finde vej ved brug af kameraet. Det er også muligt at vise et 3D-kort, der gør det nemmere at overskue omgivelserne under navigation.

Beskeder og Memoji

Billeder i beskedsamtaler vises i iOS 15 nu i en stak, og der er kommet en ny fane, Delt med dig, hvor du finder links, billeder og andet indhold, som deles med dig.

Man kan også tilpasse sine Memojis yderligere med nyt tøj, øjenfarver, briller, klistermærker og hovedbeklædning.

Fokusfunktion

Apple har forbedret forstyr ikke-funktionen med en ny Fokus-funktion i iOS 15, hvor du kan angive, hvilke apps der må forstyrre dig med underretninger.

Fokus-indstillingerne kan også ændres alt efter hvor brugeren befinder sig, eller hvad tid på dagen det er. Med fokusfunktionen vil din status om, at du ikke er til stede, også blive vist automatisk i appen Beskeder.

Safari

Apples webbrowser, Safari, er blevet opdateret med en helt ny brugerflade i iOS 15. Nu er adressefeltet flyttet ned til bunden af skærmen, hvor den er nemmere at nå. Det er også muligt at gruppere faner, så man nemmere kan organisere dem.

For første gang er det også muligt at installere udvidelser til Safari i iOS 15, og brugeren kan nu tilpasse startsiden i Safari på nye måder.

Livetekst

Livetekst er en ny funktion i iOS 15 i visse apps fra Apple, hvor man kan kopiere og indsætte tekst fra billeder og kameraet i realtid. Funktionen virker på iPhones med A12-chip eller nyere chips. Det kan for eksempel være et telefonnummer, som man tager et billede af, som man nemt kan ringe op med et tryk på billedet.

Spotlight

Søgefunktionen Spotlight er blevet forbedret i iOS 15, så den nu også er tilgængelig fra låseskærmen ved at swipe ned. Med Spotlight har man lynhurtig adgang til information om kunstnere, tv-serier, film og dine kontaktpersoner.

Fotos

Med appen Fotos i iOS 15 kan man nu manuelt angive en optagelsesdato for et foto eller en video, og man kan nu se nye oplysninger om de fotos, der er i ens Fotos-app.

Apple har også opdateret funktionen Interaktive Minder med en ny brugerflade og nye Minder-mix.

Sundhed

En opdatering af appen Sundhed i iOS 15 gør det nu muligt at dele sundhedsdata med ens familie, venner eller endda sundhedsvæsenet.

Du kan også dele en måling, der evaluerer din risiko for at falde, og appen kan også hjælpe med at opdage ændringer i dit helbred.

Privatliv og sikkerhed

I iOS 15 kan man med App Privacy Report få et indblik i, hvor mange gange en app har tilgået forskellige data og hjemmesidedomæner.

Siri behandler nu også talekommandoer lokalt på enheden i stedet for at sende dataene til Apples servere for at blive behandlet.

Apple har også introduceret nye privatlivsfunktioner såsom at Mail-appen automatisk skjuler afsenderens IP-adresse. Du kan også udfylde formularer via iCloud+, som ikke benytter din egen e-mailadresse, så du undgår, at uvedkommende får adgang til din e-mailadresse.

En del af privatlivsfunktionerne i iOS 15 er en meget omdiskuteret funktion til automatisk scanning for børneporno, når brugere uploader indhold i iCloud. Apple fik dog skarp kritik for funktionen og har derfor indtil videre udskudt den.

Hvilke telefoner får iOS 15?

Allerede da første betaudgave af iOS 15 udkom, udgav Apple en komplet liste over, hvilke iPhones (og iPod touch) der kan opdateres til iOS 15. Følgende modeller kan få iOS 15:

  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (1. generation)
  • iPhone SE (2. generation)
  • iPod touch (7. generation)

Har du en iPhone, der er ældre end iPhone 6s-serien fra september 2015, kan du altså ikke opdatere din iPhone til iOS 15. Hvis du vil have iOS 15, er der ingen vej end at købe en nyere iPhone. Du kan se priser på iPhones her.

Hvornår kommer iOS 15? Og hvordan får jeg iOS 15?

Ved Apples store event annoncerede it-giganten, at iOS 15 ruller ud til kompatible iPhones mandag den 20. september 2021. Listen over iPhones, som kan få iOS 15, kan ses ovenfor.

Men hvordan får man så iOS 15, hvis man har en kompatibel iPhone? Alt du skal gøre for at få iOS 15 på en iPhone er at gå til Indstillinger > Generelt og tryk på Softwareopdatering på din iPhone. Nu bør du kunne se den nye iOS 15-opdatering, der er klar til download.

Komplet ændringslog: Her er alle de største nyheder i iOS 15

FaceTime

Rumlig lyd

Skaber et lydområde, der får samtaler til at flyde lige så naturligt, som når man står og snakker over for hinanden. Dine venners stemmer spredes ud, så det lyder, som om de kommer fra den retning, de er placeret i på skærmen.

Portræt-funktion

Med inspiration fra de portrætter, du tager med Kamera-appen, sørger Portræt-funktionen i FaceTime for at fokusere på dig, mens baggrunden sløres.

Stemmeisolering

Denne funktion i mikrofonen fokuserer på din stemme ved hjælp af maskin­læring, der identificerer og blokerer for baggrundsstøj. På den måde bliver dit opkald ikke forstyrret af en græs­slåmaskine i haven eller en gøende hund i værelset ved siden af.

Bredt spektrum

Denne funktion i mikrofonen sørger for, at alle lyde kommer med i dit opkald. Det er perfekt, hvis du får musik­undervisning eller gerne vil have en ven til at høre det, der sker omkring dig.

Netoversigt

Viser dig deltagerne i dit FaceTime-gruppeopkald i lige store billed­felter og fremhæver den person, der taler, så det er nemt at følge med. Du kan se op til seks ansigter i netoversigten på én gang.

FaceTime-links

Inviter dine venner til et FaceTime-opkald via et weblink, som du kan dele hvor som helst.

Integration med Kalender

Du kan lave et weblink til et FaceTime-opkald, mens du opretter en begivenhed i Kalender, så alle ved, præcis hvor og hvornår I skal mødes.

Deltag i et FaceTime-opkald via nettet

Inviter hvem som helst til at deltage i et FaceTime-opkald, også venner, der ikke har en Apple-enhed. De kan deltage i en en-til-en-samtale med dig og i FaceTime-gruppeopkald direkte fra deres browser uden at logge ind.

Meddelelser om, at du har slået mikrofonen fra

Giver dig besked, når du snakker, mens lyden er slået fra. Tryk på meddelelsen for hurtigt at slå lyden til, så du er sikker på at blive hørt.

Zoom

En kontrolfunktion til optisk zoom på bagside­kameraet hjælper dig med at stille skarpt på det vigtigste under et FaceTime-opkald.

SharePlay: Se det sammen

Se film og TV-serier med dine venner under FaceTime-opkald. Så kan alle se det samme indhold og få en fælles oplevelse i realtid.

SharePlay: Lyt til det sammen

Del musik med dine venner direkte under FaceTime-opkald.

SharePlay: Del din skærm

Del din skærm for at vise websider, apps m.m. under dine samtaler på FaceTime.

SharePlay: Synkroniseret afspilning

Sæt på pause, gå tilbage, spol frem, eller hop videre til en anden scene. Afspilningen er hele tiden synkron hos alle parter.

SharePlay: Smart lydstyrke

Lydstyrken justeres automatisk med dynamisk respons, så du stadig kan høre dine venner selv i larmende scener eller slutningens dramatiske højdepunkt.

SharePlay: Fælles musikkø

Når I lytter til musik sammen, kan alle, der er med på opkaldet, tilføje sange til den fælles kø.

SharePlay: Understøttelse af flere enheder

Snak via FaceTime på din iPad, mens du ser video på dit Apple TV eller lytter til musik på din iPhone.

SharePlay: Kommuniker med lyd, video og tekst

Åbn din gruppes Beskeder-tråd direkte fra FaceTime-kontrol­funktionerne, og vælg den kommunikations­form, der passer bedst her og nu.

Beskeder

Delt med dig

Indhold, der sendes til dig i Beskeder, vises automatisk i en ny sektion – Delt med dig – i den relevante app. Så kan du se nærmere på det, når det passer dig. Delt med dig findes i Fotos, Safari, Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-appen.

Delt med dig: Fastgjort indhold

Det indhold, du er særligt interesseret i, kan du hurtigt fastgøre i Beskeder. Så bliver det fremhævet i Delt med dig, ved søgning i Beskeder og i oversigten med oplysninger om samtalen.

Delt med dig: Fortsæt samtalen

Ud over delt indhold i de relevante apps kan du se, hvem der sendte det. Du kan trykke på afsenderen for at se de tilknyttede beskeder og fortsætte samtalen direkte fra appen uden at gå til Beskeder.

Delt med dig: Fotos

Billeder, der sendes til dig via Beskeder, vises automatisk i Fotos. Dit bibliotek indeholder de billeder, der betyder mest for dig, f.eks. dem, du selv er med på. Og på Til dig-fanen vil et større udvalg af delte billeder blive vist i den nye sektion Delt med dig, i Minder og i Udvalgte fotos.

Delt med dig: Safari

Interessante artikler, opskrifter og andre links, der sendes til dig i Beskeder, vises automatisk i den nye sektion Delt med dig på Safaris startside og i indholds­oversigten i Safari.

Delt med dig: Apple Music

Musik, der sendes til dig i Beskeder, vises automatisk i den nye sektion Delt med dig i Lyt nu i Apple Music.

Delt med dig: Apple Podcasts

Podcastserier og -episoder, der sendes til dig i Beskeder, vises automatisk i den nye sektion Delt med dig i Lyt nu i Apple Podcasts.

Delt med dig: Apple TV-appen

Film og serier, der sendes til dig i Beskeder, vises automatisk i den nye sektion Delt med dig i Se nu i Apple TV-appen.

Billedsamlinger

Se flere billeder ad gangen som smukke samlinger i dine samtaler i Beskeder. En mindre håndfuld billeder vises i en overskuelig collage, og en større samling billeder vises i en elegant stak, som du kan bladre igennem. Tryk for at se dem i en oversigt, og tilføj nemt et Tapback eller et integreret svar.

Det er nemt at gemme billeder

Du kan hurtigt gemme billeder, der sendes til dig, ved at trykke på en ny gem-knap direkte i samtalen i Beskeder.

SMS-filtrering til Brasilien

Beskeder gør brug af enhedens indbyggede intelligens til at filtrere uønskede SMS-beskeder og organisere dem i mapper til reklamer, transaktioner og spam, så der altid er orden i din indbakke.

Valgmuligheder for notifikationer i Beskeder – til Indien og Kina

Slå notifikationer til og fra for ukendte afsendere, transaktioner og kampagner for at bestemme, hvilke typer beskeder du vil modtage notifikationer for.

Memoji

Tøj

Tilpas din Memoji med over 40 outfits, og udtryk din stil, dit humør eller årstiden. Findes i op til tre forskellige farver. De nye outfits kan suppleres med udtryksfuldt krops­sprog, som også gælder overkroppen.

Øjne i to forskellige farver

Nu kan du give dine øjne hver sin farve.

Nye briller

Tilpas din Memoji med tre nye slags briller i et hjerte-, stjerne- eller retrodesign. Vælg farven på stellet og brilleglassene.

Nye Memoji-klistermærker

Med ni nye Memoji-klistermærker kan du sende et shaka-tegn, en vinkende hånd, en elpære, når du får gode idéer, og meget mere.

Hovedbeklædning i flere farver

Vælg op til tre farver til din hoved­beklædning, f.eks. for at repræsentere dit yndlingshold.

Nye valgmuligheder for tilgængelighed

Med tre nye valg­muligheder for tilgængelighed kan du tilføje cochlear-implantater, iltslanger og beskyttelses­hjelm.

Fokusfunktion

Fokusfunktion

Brug denne funktion til at afspejle din tankegang. Filtrer automatisk notifikationer ud fra det, du er i gang med. Brug Forstyr ikke for at slå alle notifikationer fra, eller vælg en foreslået fokus­funktion til arbejde, fritid, søvn, træning, gaming, læsning eller kørsel.

Forslag ved indstilling af fokusfunktion

Når du indstiller en fokusfunktion, foreslår enhedens indbyggede intelligens apps og personer, du vil tillade notifikationer fra, baseret på din aktivitets­historik.

Kontekstbaserede forslag til fokusfunktion

Få intelligente forslag til at vælge en fokusfunktion baseret på den situation, du står i, ved hjælp af forskellige signaler som placering og tidspunkt.

Tilpasning af fokusfunktionen

Lav en tilpasset fokus­funktion, der filtrerer notifikationer ud fra det, du er i gang med.

Fokus på alle din enheder

Når du bruger en fokus­funktion på én enhed, indstilles den automatisk på dine andre enheder.

Tilpas hjemmeskærmens sider til fokusfunktion

Dediker en side på din hjemme­skærm til en bestemt fokus­funktion, og organiser apps og widgets, så kun relaterede apps er synlige. På den måde bliver du ikke fristet til at se på andre ting. Siden vises, når du er i en fokusfunktion, og gemmer alt andet væk.

Tilladte afbrydelser

Indstil tilladte afbrydelser, så du stadig modtager de vigtigste notifikationer fra personer og apps, mens du har fokus på noget bestemt.

Status

Kontakter, som du ikke har tilladt notifikationer fra i en fokusfunktion, får besked om, at du har slået notifikationer fra. Din status vises, så snart nogen forsøger at kontakte dig i Beskeder, så de er klar over, at du ikke vil forstyrres.

Automatisk svar

Slå et automatisk standard­svar til for de kontakter, der sender dig beskeder, mens du har fokus på noget bestemt.

Hastebeskeder

Du kan stadig komme igennem med en hastebesked, hvis en persons status angiver, at notifikationer er slået fra med fokusfunktionen. Hvis du er modtageren, kan du forhindre en app eller en person i at komme igennem til dig.

Status-API

Ved samtaler i beskedapps fra tredje­parter kan udvikleren bruge din status til at vise, at du ikke længere er til stede.

Notifikationer

Nyt look til notifikationer

Notifikationer har fået et friskt nyt look med billeder af kontakter og større appsymboler.

Resume over notifikationer

Få et nyttigt resume over dine notifikationer hver dag, enten om morgenen, om aftenen eller på et tidspunkt, du selv vælger. Resumeet er personligt tilpasset og hjælper dig med at få et hurtigt overblik over det, du gik glip af, mens du fokuserede på noget andet.

Slå notifikationer fra

Du kan midlertidigt slå notifikationer fra for enhver app eller beskedtråd, f.eks. i den næste time eller hele dagen.

Forslag om at slå notifikationer fra

Hvis der er meget aktivitet i en tråd, og du ikke deltager i samtalen, får du et forslag om at slå notifikationerne fra.

Notifikationer fra kommunikationsapps

Notifikationer fra personer i dine kommunikationsapps viser nu billeder af kontakterne, så de er lettere at genkende.

Tidsfølsomme notifikationer

Tidsfølsomme notifikationer fra apps leveres altid med det samme, så du ikke går glip af vigtige varslinger om f.eks. bedrageri, en taxa, der venter udenfor, eller en påmindelse om at hente dine børn til tiden.

API’er til notifikationer

Med nye API’er til notifikationer kan udviklere automatisk sende tidsfølsomme notifikationer og tilpasse det nye look til notifikationer, der er sendt af personer.

Kort

Interaktiv globus

Se vores smukke Jord fra alle sider med en omfattende og interaktiv 3D-globus, der viser langt mere detaljerede bjergkæder, ørkener, skove, verdenshave m.m.

Ny detaljeret oplevelse af byer

Gå på opdagelse i storbyer som San Francisco, Los Angeles, New York og London med helt nye detaljer om stigning i terrænet, veje, træer, bygninger, vartegn og meget andet.

Nye trafikfunktioner

Et helt nyt navigationskort giver dig et bedre og hurtigere overblik over trafikken, færdsels­uheld og andre oplysninger, der påvirker din kørsel. Du kan se utrolige detaljer på vejen som f.eks. sving­baner, cykel­stier, bus- og taxabaner, fodgænger­felter og meget mere. Når du nærmer dig et komplekst knudepunkt, skifter Kort til en 3D-visning på vejniveau, der hjælper dig med at køre den rigtige vej.

Find nemmere vej til fods

Nå dit mål med trin-for-trin-rutevejledninger, som vises i augmented reality.

Redesignet kort over offentlig transport

Kortet over offentlig transport har fået nyt design for at skabe nye byoplevelser og viser nu de vigtigste busruter. Takket være en ny brugerflade kan du let se og interagere med din rute med én hånd, når du kører med offentlig transport. Og når du nærmer dig dit stop, giver Kort dig besked om, at det snart er tid til at stige af.

Offentlig transport i nærheden

Pendlere kan nu få adgang til alle afgange i nærheden med et enkelt tryk. Du kan også fastgøre dine foretrukne ruter, så de vises øverst, hvis de er i nærheden.

Helt nye stedkort

Stedkortene har fået et helt nyt design, der gør det nemt at finde og interagere med vigtig information om virksomheder, udforske oplysninger om byer og lære om fysiske elementer, f.eks. bjergkæder.

Udvalgte guider samlet på ét sted

Nu er det endnu nemmere at finde frem til de bedste steder med det helt nye Guides Home. En destination med nøje udvalgt indhold, hvor du kan finde guider til dine kommende favoritsteder.

Forbedret søgning

Når du f.eks. søger efter spisesteder, kan du filtrere dine søge­resultater efter menuen, eller efter hvorvidt de tilbyder takeaway. Du kan også vælge kun at se de steder, der har åbent lige nu. Hvis du flytter kortet under søgningen, opdaterer Kort automatisk dine søgeresultater.

Brugerkonto

Som Kort-bruger kan du nu finde dine mest anvendte indstil­linger på ét sted, bl.a. din foretrukne offentlige transport­form, rapporterede problemer, favoritter m.m.

Nyt Kort-design til fælles forbedringer

Med et helt nyt design er det både hurtigere og nemmere at rapportere et problem i Kort.

Safari

Forenklet fanelinje

Den forenklede fanelinje fylder mindre på siden og svæver lige over bunden af skærmen, hvor den er nemmere at nå. Fanen flytter sig, når du scroller, og dukker op igen, når du trykker.

Integreret smart søgefelt

Tryk på fanelinjen for at søge med det integrerede smarte søgefelt.

Fanegrupper

Gem og organiser dine faner på den måde, der fungerer bedst for dig. Skift mellem fanegrupper i faneoversigten. Fanegrupper synkroniseres på tværs af dine enheder, så du har adgang til dine faner hvor som helst.

Tilpasning af startside

Tilpas startsiden for at gøre den til din helt egen. Du kan indstille et baggrunds­billede og vælge nye sektioner, der skal vises, f.eks. Anonymitetsrapport, Siri-forslag og Delt med dig. Tilpasningen synkroniseres på alle dine enheder, så du får den samme oplevelse af Safari alle steder.

Forbedret beskyttelse af din anonymitet

Intelligent blokering af sporing forhindrer nu også trackere i at lave profilering af dig ved hjælp af din IP-adresse.

Opgradering til HTTPS

Safari opgraderer automatisk websites fra den usikre HTTP-protokol til HTTPS, hvis de understøtter det.

Swipe mellem faner

Skift mellem åbne faner ved at swipe til venstre eller højre på fanelinjen. Swipe helt til højre for at åbne en ny fane.

Træk for at genindlæse

Du kan genindlæse en webside ved at trække nedad fra toppen af siden.

Webudvidelser i iOS

Tilpas Safari i iOS med webudvidelser. Webudvidelser kan tilføje funktionalitet og funktioner til Safari. Du kan installere udvidelser gennem App Store.

Stemmesøgning

Søg på nettet med din stemme. Tryk på mikrofonen i fanelinjen, og dikter din søgning for at se forslag eller blive ført direkte til den side, du leder efter.

Faner vises i en netoversigt

Faneoversigten viser nu dine åbne faner i en netoversigt, som gør det lettere at se dem og skifte mellem dem. Tryk på Faneoversigt-knappen, eller swipe op på fanen for at se alle dine åbne faner.

Wallet

Nøgler til hjemmet

Tilføj dine husnøgler i Wallet på iPhone og Apple Watch. Når du så skal ind i dit hjem, skal du bare trykke for at låse op for din kompatible HomeKit-dørlås. Nøgler til hjemmet ligger i Wallet-appen sammen med andre vigtige ting som dine bil­nøgler og kreditkort.

Hotelnøgler

Nøgler til hotel­værelser kan føjes til Wallet fra hotellets app. Når du har lavet en reservation, kan du tilføje hotel­nøglen i Wallet. Brug den til checke ind, så du slipper for at vente i receptionen, og lås op for dit værelse med din iPhone og dit Apple Watch. Wallet arkiverer automatisk dit nøglekort, når du er checket ud, for at holde orden i dine kort under rejsen.

Nøgler til kontoret

Hvis din kontorbygning understøtter det, kan du tilføje dit adgangs­kort i Wallet og bruge din iPhone og dit Apple Watch til at få adgang. Tryk for at låse dørene på kontoret op, og brug dit adgangskort i Wallet.

Bilnøgler

Lås, lås op for, og start din bil uden at tage din iPhone op af tasken eller lommen. Ultra Wideband giver en nøjagtig rumlig bevidsthed, som sikrer, at du ikke kan låse din iPhone inde eller starte bilen, når iPhone ikke er derinde.

Kontrolfunktioner til nøglefri åbning af bilen

Lås eller lås op for din bil, dyt med hornet, varm bilen op i forvejen, eller åbn bagage­rummet med Wallet, når du har kort afstand til bilen.

Arkiverede kort og billetter

Boardingkort, koncertbilletter m.m., der er udløbet, flyttes automatisk til en separat liste, så du nemt kan finde dine aktuelle kort og billetter, uden at de rodes sammen med de gamle.

Download af flere kort og billetter

I Safari kan du nu føje flere kort og billetter til Wallet på én gang i stedet for at tilføje dem manuelt én ad gangen.

Livetekst

Livetekst på billeder

Tekst på alle dine billeder er nu fuldstændig interaktiv, så du kan bruge funktioner som kopiér og sæt ind, slå op og oversæt. Livetekst fungerer i Fotos, Skærmbillede, Vis og Safari samt i live-previews med Kamera.

Visual Look Up

Swipe op, eller tryk på informations­knappen på et billede for at fremhæve velkendte ting og steder på billedet. Læs mere om populær kunst og seværdigheder rundt om i verden, planter og blomster i naturen, bøger og kæledyrsracer.

Spotlight

Bedre søgeresultater

Al den information, du søger, samles i ét omfattende søgeresultat. Kan bruges til kontakter, skuespillere, musikere, film og serier.

Billedsøgning

Spotlight bruger information fra Fotos og gør det muligt at søge i hele dit foto­bibliotek ud fra steder, personer, scenerier eller ligefrem ting på billederne, f.eks. en hund eller en bil. Find billeder, der er blevet delt i Beskeder, ved at skrive navnet på kontakten i din søgning.

Søg efter billeder på nettet

Spotlight giver dig mulighed for at søge efter billeder af mennesker, dyr, monumenter m.m. på nettet.

Adgang fra låseskærmen

Træk nedad fra låseskærmen eller Notifikations­center for at åbne Spotlight.

Appklip i Kort-resultater

For virksomheder, der understøtter Appklip, vil du se en handlingsknap i Kort-resultaterne i Spotlight. Handlingsknapper kan være Menu, Billetter, Reservationer, Aftaler, Takeaway, Bestil, Levering, Venteliste, Start­tidspunkter, Parkering, Tilgængelighed og Priser.

Forbedret App Store-søgning

Installer apps fra App Store hurtigt uden at forlade Spotlight.

Fotos

Minder: Apple Music

I tillæg til de hundredvis af nye sange kan Apple Music-abonnenter tilføje enhver af de flere millioner sange fra Apple Music-biblioteket.

Minder: Forslag til sange

Forslag til sange i Apple Music er tilpasset specielt til dig, da de kombinerer eksperternes anbefalinger med din musik­smag, og hvad der er på dine billeder og videoer. Forslag til sange kan tilmed anbefale sange, der var populære på samme tid og sted som dit minde, sange, du lyttede til, mens du rejste, eller en sang fra en kunstner fra et af dine koncertminder.

Minder: Minder-mix

Tilpas dit minde ved at bladre gennem Minder-mix, som lader dig vælge mellem forskellige sange med et tempo og udseende, der passer til mindet.

Minder: Friskt nyt look

Minder har fået et friskt nyt look, der byder på animerede kort med smarte, adaptive titler, nye animations- og overgangs­typer samt collager med flere billeder, som giver en biograf­lignende oplevelse.

Minder: Minders udseende

12 forskellige slags look tilføjer stemning ved at analysere de enkelte billeder og videoer og give dem den rette kontrast og farve­justering, så de får et ensartet look. Ligesom color-gradere gør det i filmindustrien.

Minder: Interaktiv brugerflade

Tryk for at stoppe ved et billede, afspille det sidste igen, gå til det næste eller springe frem. Musikken bliver ved med at spille, og timingen justeres, så overgangene følger rytmen. Når du skifter sang eller udseende for mindet eller tilføjer og fjerner billeder, sker justeringerne i realtid, uden at videoen skal renderes.

Minder: Forenklet navigation

Se alt indholdet fra dit minde i fugle­perspektiv, hvor du kan tilføje, fjerne eller ændre mindets varighed eller springe frem til en anden del af mindet.

Minder: Nye typer minder

De nye typer minder omfatter flere internationale helligdage, minder med fokus på børn, tendenser over tid og forbedrede minder med kæledyr, inklusive genkendelse af de enkelte hunde og katte.

Minder: Se næste

Minder foreslår relaterede minder, som du kan se, når dit minde er færdigafspillet.

Minder: Forslag til sange på enheden

Forslag til sange foregår på enheden for at beskytte din anonymitet.

Delt med dig

Med Delt med dig-sektionen på Til dig-fanen kan du se billeder og videoer, der er blevet delt med dig i Beskeder. Billeder, der blev taget, mens du var til stede, vises også under Alle fotos og i visningerne Dage, Måneder og År. De kan også ses i dine Udvalgte fotos og Minder, herunder din Fotos-widget. Gem et billede i dit bibliotek, eller send et svar til afsenderen i Beskeder.

Forbedret infovindue

Swipe op på et billede, eller tryk på den nye infoknap for at se oplysninger om billedet som f.eks. kamera, objektiv og lukker­hastighed, filstørrelse eller afsenderen af Delt med dig-billedet i Beskeder. Du kan også redigere det tidspunkt og sted, billedet blev taget, tilføje tekst og få mere at vide om de ting, som Visual Look Up har registreret.

Hurtigere synkronisering af iCloud-fotobiblioteket

Når du opgraderer til en ny enhed, synkroniseres dine iCloud-fotos endnu hurtigere, så du kan få hurtigere adgang til dit fotobibliotek.

Forbedringer i det begrænsede foto­bibliotek i tredjepartsapps

Tredjepartsapps kan tilbyde enklere udvælgelses­metoder, når du tillader adgang til bestemt indhold i fotobiblioteket.

Forbedret identifikation af personer

Albummet Personer har nu en bedre funktion til genkendelse af enkelt­personer.

Giv personer navne

Nu er det lettere at ændre forkerte navne i albummet Personer.

Bestem rækkefølgen med billedvælgeren i Fotos

Billedvælgeren i Fotos, og i Beskeder-appen, giver dig nu mulighed for at vælge en bestemt rækkefølge for de billeder, du vil dele.

Foreslå mindre ofte

Hvis der er bestemte datoer, steder, ferier eller personer, som du helst vil se mindre af i Udvalgte fotos, din Fotos-widget, Minder eller i det fremhævede indhold i fanen Bibliotek, kan du give Fotos besked om det med et enkelt tryk.

Sundhed

Del dine sundhedsdata med andre

Del dine sundhedsdata med vigtige personer i dit liv eller dem, der tager sig af dig. Vælg, hvilke data og tendenser du vil dele, f.eks. hjerte­sundhed, aktivitet, vitale værdier, Nødinfo og menstruations­cyklus.

Del notifikationer med andre

De personer, du deler dine sundhedsdata med, kan se de advarsler om sundhed, du modtager, herunder notifikationer om forhøjet puls og uregelmæssig hjerterytme. Du kan også dele notifikationer om markante ændringer, som identificeres i kategorierne med delt data, som f.eks. et styrtdyk i aktivitets­niveauet.

Del sundheds­tendenser via Beskeder

Se tendens­analyser af personers sundheds­data, der er blevet delt med dig, og send en oversigt med tendensdata til dem via Beskeder for nemt at få en samtale i gang om deres sundheds­mæssige ændringer.

Tendenser

Tendensanalyse i appen Sundhed giver dig et overblik over udviklingen for en bestemt sundheds­måling – om den stiger eller falder over tid. Du kan vælge at modtage en notifikation, når der registreres en ny tendens i dine sundhedsdata.

Stabilitet ved gang

Stabilitet ved gang på iPhone er den allerførste sundheds­måling nogensinde, som kan give dig indblik i din risiko for at falde. Specielle algoritmer vurderer din balance, styrke og måde at gå på. Vælg, om du vil modtage en notifikation, når din stabilitet ved gang er lav eller meget lav. Du kan også forbedre din stabilitet ved gang med særligt udvalgte øvelser.

Mail

Beskyttelse af anonymitet i Mail

Funktionen Beskyttelse af anonymitet i Mail forhindrer afsendere af mails i at indhente oplysninger om din aktivitet i Mail. Hvis du slår den til, bliver din IP-adresse skjult, så afsendere ikke kan knytte den til dine andre aktiviteter online eller se, hvor du befinder dig. Og funktionen forhindrer afsendere i at se, om du har åbnet deres mail.

Anonymitet

Anonymitetsrapport for apps

Et afsnit i Indstillinger giver dig mulighed for at se, hvor ofte apps har tilgået din lokalitet, mikrofon, dit kamera, dine billeder eller kontakter i løbet af de sidste syv dage. Her kan du også se, hvilke apps der har kontaktet andre domæner, og hvornår de kontaktede dem. Dette er nyttig supplerende information til en apps anonymitets­mærkat, så du er sikker på, at du kan føle dig tryg ved den måde, den behandler din anonymitet på.

Sikker indsætning

Udviklere kan give dig mulighed for at indsætte indhold fra en anden app, uden at de kan se, hvad du har kopieret, før du giver dem tilladelse til det.

Del din aktuelle placering

Udviklere kan gøre dig i stand til at dele din aktuelle placering i deres apps ved hjælp af en knap, der kan tilpasses. Det er en nem måde for dem at hjælpe dig med at dele din placering en enkelt gang, uden at de efterfølgende har adgang til dine oplysninger.

Forbedringer i det begrænsede foto­bibliotek i tredjepartsapps

Hvis du har givet begrænset adgang til dit foto­bibliotek, kan tredjeparts­apps tilbyde enklere udvælgelses­­metoder, når du tillader adgang til bestemt indhold i biblioteket.

Siri

Behandling af tale på enheden

Lyden fra dine anmodninger behandles nu udelukkende på din iPhone, indtil du vælger at dele den. Apples stærke Neural Engine giver tale­genkendelses­modeller samme høje kvalitet som server­baseret talegenkendelse.

Personlig tilpasning på enheden

Siris genkendelse og forståelse af tale bliver bedre, i takt med at du bruger din enhed. Siri lærer de kontakter, du kommunikerer mest med, nye ord, du skriver, og emner, du læser om – alt sammen anonymt på din enhed.

Offline-understøttelse

Siri kan nu behandle mange typer anmodninger offline uden en internet­forbindelse, bl.a. Tidtagning og Alarm, Telefon, Beskeder, Deling, Start app, Afspilning af lyd og Indstillinger.

Hurtig behandling på enheden

Behandling på enheden gør, at Siri er utrolig hurtig.

Familiedeling

Del elementer på skærmen såsom billeder, websider, indhold fra Apple Music eller Apple Podcasts, steder i Kort m.m. Du kan f.eks. bare sige “send dette til Villads”, hvorefter Siri sender det. Hvis elementet ikke kan deles, vil Siri tilbyde at sende et skærmbillede i stedet.

Henvis til kontakter på skærmen

Siri kan nu bruge konteksten på skærmen til at sende en besked eller ringe op. Hvis du f.eks. ser på en kontakt i Kontakter-appen, en samtale i Beskeder eller en notifikation om en besked eller et ubesvaret opkald, kan du sige “skriv, at jeg er på vej”, hvorefter Siri sender beskeden til den relevante kontakt.

Husker konteksten

Siri er blevet endnu bedre til at huske konteksten mellem anmodninger, så du helt naturligt kan henvise til det, du lige spurgte om. Hvis du f.eks. har spurgt, om Egeskov Slot stadig er åbent, kan du følge op med: “Hvor lang tid tager det at komme derhen?” Siri forstår sammenhængen.

Meddel om notifikationer

Siri meddeler automatisk tids­følsomme notifikationer på AirPods. Du kan også aktivere notifikationer, som ikke er tids­følsomme, for alle apps i Indstillinger.

Meddel beskeder i CarPlay

Siri kan meddele indgående beskeder i CarPlay. Du kan slå med­delelserne til eller fra, når du har læst en besked, hvorefter Siri husker dit valg. Eller du kan slå med­delelserne fra eller indstille dem til altid at være slået til i Indstillinger.

Betjen intelligente enheder i hjemmet på et bestemt tidspunkt

Du kan bede Siri om at betjene en HomeKit-enhed på et bestemt tidspunkt. Du kan f.eks. sige: “Hej Siri. Sluk lyset i soveværelset kl. 19.” Eller: “Hej Siri. Sluk alt lyset, når jeg går.”

Neural tekst-til-tale-stemme på flere sprog

De seneste neurale tekst-til-tale-stemmer er nu tilgængelige på flere sprog: svensk (Sverige), dansk (Danmark), norsk (Norge) og finsk (Finland).

Siri understøtter en blanding af engelsk og andre sprog i Indien

Bed Siri om at spille din yndlings­sang, ringe til en ven og meget mere på en blanding af indisk engelsk og dit modersmål. Ni sprog understøttes: hindi, telugu, kannada, marathi, tamil, bengali, gujarati, malayalam og punjabi.

Apple-id

Kontakter til kontogendannelse

Vælg én eller flere personer, du har tillid til, som din kontakt til konto­gendannelse, så de kan hjælpe dig med at nulstille din adgangskode og få adgang til din konto igen.

Ordning om digital arv

Gennem ordningen om digital arv kan du udpege bestemte personer, som skal have adgang til din konto og dine personlige oplysninger i tilfælde af din død.

iCloud+

Privat datatrafik med iCloud

Med Privat datatrafik med iCloud kan du oprette forbindelse til næsten alle netværk og browse med Safari endnu mere sikkert og privat. Den sikrer, at trafikken fra din enhed er krypteret, så ingen andre kan opsnappe og læse dine data. Derefter sendes alle dine anmodninger gennem to separate kanaler til datatrafik på nettet. Den er designet sådan, at ingen – heller ikke Apple – kan bruge din IP-adresse, lokalitet eller browsing­historik til at lave en detaljeret profil på dig.

Skjul min e-mailadresse

Skjul min e-mailadresse giver dig mulighed for at oprette unikke, vilkårlige mail­adresser, som videresender mails til din personlige indbakke, så du kan sende og modtage mails uden at dele din rigtige mailadresse.

Sikker HomeKit-video

Tilslut flere sikkerheds­kameraer end nogensinde før, så du kan optage, analysere og se dine videoer i Hjem. iCloud gemmer automatisk dine optagelser i et fuldt krypteret format, så de kun kan ses af dig og de personer, du giver adgang til dem. Ingen af video­optagelserne tæller med i din iCloud-lagringsplads. De er en del af dit abonnement.

Tilpasset maildomæne

Tilpas din iCloud-mailadresse med et personligt domænenavn, og inviter familie­medlemmer til at bruge det samme domæne til deres iCloud-mailkonti.

Tilgængelighed

Udforsk billeder med VoiceOver

Få mere at vide om mennesker, genstande, tekst og tabeller på billeder med VoiceOver. Naviger i kvitteringer og værdier i vare­deklarationer i logisk rækkefølge. Og bevæg fingeren hen over et billede for at finde ud af, hvor en person befinder sig i forhold til andre genstande på billedet.

VoiceOver-billed­beskrivelser i Markering

Med Markering kan du tilføje billed­beskrivelser, der kan læses højt af VoiceOver. Billedbeskrivelserne er der stadig, hvis du deler indholdet, og de kan læses højt i en række under­støttede apps og programmer på iPhone, iPad og Mac.

Lydhandlinger til Knapbetjening

Med lydhandlinger til Knap­betjening kan du styre din iPhone ved hjælp af enkle lyde med munden som klik-, pop- eller vokallyde. Uden behov for fysiske knapper, kontrol­elementer eller komplekse verbale kommandoer.

Baggrundslyde

Baggrundslyde afspiller balanceret, lys eller mørk støj eller lyden af havet, regn og floder kontinuerligt i baggrunden for at skjule uønsket lyd fra omgivelserne, så du bedre kan fokusere, slappe af eller hvile. Lydene blandes med eller skjules under anden lyd og system­lyde, når du bruger din enhed.

Indstillinger for individuelle apps

Tilpas indstillingerne for skærmen og tekst­størrelsen for de enkelte apps. Gør teksten fed eller stor, øg kontrasten, inverter farverne, tilføj farvefiltre og meget andet – og kun i de apps, du vælger.

Importér audiogrammer

Du kan importere audiogrammer som papir­dokument eller PDF-fil og hurtigt indstille Tilpasning af hoved­telefoner til at forstærke dæmpede lyde og justere visse frekvenser baseret på resultaterne fra din høreprøve.

Forstørrelsesglas som app

Forstørrelses­glas bliver en standardapp i iOS, så du kan bruge din iPhone som forstørrelses­glas og zoome ind på ting omkring dig.

Tilgængeligheds­tilbehør til Memoji

Memoji giver dig flere muligheder for at vise dit look og din stil med nyt tilgængeligheds­­tilbehør, bl.a. iltslanger, cochlear-implantater og en beskyttelseshjelm.

Nye Stemmekontrol-sprog

Der er tilføjet nye sprogmuligheder til Stemmekontrol, bl.a. kinesisk (mandarin, Kina – fastlandet), kantonesisk (Hongkong), fransk (Frankrig) og tysk (Tyskland). Disse sprog bruger Siri-teknologi til talegenkendelse, så funktionen er utroligt nøjagtig, når du dikterer dine kommandoer.

Appbibliotek

Omarranger hjemme­skærmens sider

Gør din hjemme­skærm personlig ved at ændre sidernes rækkefølge.

App Store

Arrangementer i apps

Opdag arrangementer i apps og spil, f.eks. spilkonkurrencer, film­premierer eller live­streaminger, direkte i App Store. Arrangementer kan findes i redaktionens udvalgte indhold og personlige anbefalinger til dig på fanerne I dag, Spil og Apps, i søge­resultaterne og på appens produktside.

App Store-widget

Se artikler, samlinger og arrangementer i apps på I dag-fanen direkte på hjemme­skærmen.

Apple Pay

Ny betalingsside for Apple Pay

Med den nye betalings­side for Apple Pay kan du tilføje flere kort uden at skulle forlade Apple Pay. Nu kan du indtaste rabatkoder på betalings­siden, så du kan spare mere, når du bruger Apple Pay. Og den forbedrede oversigt viser dig mere detaljerede oplysninger som betalings­poster, rabatter og del­summer, så du trygt kan betale med Apple Pay.

Augmented reality

RealityKit 2

Anvend specielle shaders, tilføj effekter under postrenderingen, og skab mere medrivende AR-oplevelser med RealityKit 2, Apples framework til 3D-rendering, fysik og rumlig lyd, som er bygget fra bunden til AR.

Bøger

Nyt design af Søg

Søgeresultaterne vises, så snart du begynder at skrive, og stavefejl rettes automatisk. Få vist personligt tilpassede præsentationer af de bedste bøger, lydbøger og genre­samlinger i dine resultater. Køb direkte i fanen Søg, så du kan komme hurtigere i gang med din bog.

Kamera

Forbedrede panorama­billeder

Panorama-funktionen i iPhone 12 og iPhone 12 Pro har forbedret geometrisk forvrængning og tager bedre billeder af motiver, der bevæger sig, samtidig med at der er mindre risiko for billedstøj og farvebånd.

Zoom ind på QuickTake-videoer

Swipe op eller ned, når du optager en QuickTake-video, for at zoome ind eller ud.

Bilnøgler

Ultra Wideband-understøttelse til bilnøgler

Lås, lås op for, og start din bil uden at tage din iPhone op af tasken eller lommen. Ultra Wideband giver en nøjagtig rumlig bevidsthed, som sikrer, at du ikke kan låse din iPhone inde eller starte bilen, når iPhone ikke er derinde.

Kontrolfunktioner til nøglefri åbning på afstand

Lås eller lås op for din bil, dyt med hornet, varm bilen op i forvejen, eller åbn bagage­rummet i Wallet, når du har kort afstand til bilen.

CarPlay

Meddel beskeder i CarPlay

Siri kan meddele indgående beskeder i CarPlay. Du kan slå med­delelserne til eller fra, når du har læst en besked, hvorefter Siri husker dit valg. Eller du kan slå med­delelserne fra eller indstille dem til altid at være slået til i Indstillinger.

Ordbog

Nye ordbøger til Indien

Tosprogede ordbøger til Indien omfatter urdu til engelsk, tamilsk til engelsk, telugu til engelsk og gujarati til engelsk.

Ny synonym- og idiom­ordbog til Kina, fastlandet

Der er en ny kinesisk (forenklet) ordbog med synonymer og antonymer samt en idiom­ordbog.

Nye ordbøger til Hongkong

Ordbøgerne omfatter nu en ordbog fra kinesisk (traditionelt) til engelsk med kantonesiske tale­måder og en kinesisk (traditionelt) ordbog med mandarin (standard) og kantonesiske udtale­former.

Find

Live-lokaliteter for familie og venner

Se dine familie­medlemmer og venners placeringer med løbende opdateringer via streaming. Det giver dig øjeblikkeligt en fornemmelse af retning, hastighed og fremskridt, når du ser, hvor folk befinder sig.

Find din slukkede enhed

Find dine enheder ved hjælp af Find-netværket, selv når de er blevet slukket. Du kan finde en mistet enhed, der var ved at løbe tør for batteri, eller som er blevet slukket af en tyv.

Find din slettede enhed

Find-netværket og Aktiveringslås kan finde din enhed, selv efter den er blevet slettet. Og for at sikre, at ingen narres til at købe din enhed, viser Hej-skærmen tydeligt, at din enhed er låst, kan opspores og stadig tilhører dig.

Meddelelser om adskillelse

Hvis du har aktiveret meddelelser om adskillelse, og du efterlader en enhed, AirTag eller et kompatibelt tredjeparts­produkt, så vil din iPhone give dig besked om det via notifikationer, og Find vil vise dig vej til din ejendel.

Find-netværket understøtter AirPods

Brug Find-netværket til at få vist en omtrentlig placering for dine AirPods Pro eller AirPods Max, hvis de er blevet væk. Det hjælper dig med at komme så tæt på, at der er Bluetooth-forbindelse, så du kan afspille en lyd og finde dem.

Find-widget

Hold styr på dine venner og personlige ejendele direkte fra hjemme­skærmen med Find-widget.

5G

Forbedret 5G-for­bindelse

Flere app- og system­oplev­elser vil blive forbedret med den hurtigere 5G-for­bindelse, herunder sikkerheds­kopiering til iCloud og gendannelse fra en iCloud-sikkerhedskopi, streaming af lyd og video i Apple- og tredjeparts­apps, download af indhold fra Apple TV+ i højere kvalitet, synkronisering af billeder til iCloud-fotos samt download af maskin­lærings­modeller.

5G foretrukket frem for Wi‑Fi

Din iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max prioriterer nu automatisk 5G på netværk med langsom Wi‑Fi-forbindelse, som du kun besøger af og til, eller når du er tilsluttet betalings­netværk eller usikre netværk. Så får du en hurtigere og sikrere forbindelse.

Gaming

Game Center-invitationer til seneste venner og grupper

Få dine seneste venner og grupper fra Beskeder med i Game Center-kompatible spil ved hjælp af den nye funktion til valg af multiplayer-venner.

Venneanmodninger i Game Center

Se indgående anmodninger i indbakken for venne­anmodninger i Game Center. Naviger til App Store eller i din Game Center-profil under et spil.

Højdepunkter i spil

Med et tryk på deleknappen kan du gemme et video­klip på op til 15 sekunder med det seneste gameplay, når du bruger spil­controllere som Xbox Series X|S Wireless Controller og Sony PS5 DualSense™ Wireless Controller.

Game Center-widgets

Med den widget, der hedder Fortsæt med at spille, kan du se dine seneste Game Center-aktiverede spil på tværs af dine enheder. Og med en Venner spiller-widget kan du opdage, hvilke spil dine venner spiller.

Fokusfunktion til gaming

Hvis du vælger fokus­funktionen Spil, kan du koncentrere dig 100 % om at spille, da uønskede notifikationer filtreres fra.

Hjem

Nøgler til hjemmet

Når du skal ind i dit hjem, er det bare at trykke på din iPhone for at låse op for din kompatible HomeKit-dørlås. Nøgler til hjemmet ligger i Wallet-appen sammen med andre vigtige ting som dine bilnøgler og kreditkort.

Registrering af pakker

Når du får leveret en pakke, kan dine sikkerheds­kameraer og video­dørklokker nu registrere det og give dig besked ved hjælp af Sikker HomeKit-video.

Inkluderende sprog (kun for spansk)

Vælg din tiltaleform

For at din enhed skal føles mere personlig, kan du i indstil­lingerne for Sprog & område vælge, hvordan du gerne vil tiltales på tværs af systemet: feminint, maskulint eller neutralt.

Tastatur

Forstørrelseslup til cursoren og tekstmarkering

Markér nøjagtigt den tekst, du vil, med en forbedret cursor, der forstørrer den tekst, du ser på.

Vietnamesisk tastatur (VNI og VIQR)

Skriv på vietnamesisk ved hjælp af VNI og VIQR, to af de mest populære metoder til indtastning.

Udvidelse af QuickPath-sprog

Nye sprog, der under­støtter QuickPath, omfatter hollandsk, svensk og vietnamesisk.

Nye tastaturlayouts

Nye tastatur­layouts til ainu, amharisk, assyrisk, fula (adlam), igbo, navajo, rohingya og tigrinsk giver flere sprog­muligheder.

Forbedret layout med ti taster for kinesisk (pinyin)

Med det forbedrede layout med ti taster kan du hurtigt skifte til QWERTY, lettere få adgang til symboler og skrive ord, der staves med de samme taster, med større nøjagtighed ved at vælge selvsamme pinyin til mere end bare den første stavelse i ordet.

Forslag til kantonesisk og shanghainesisk

Det er nemmere at skrive ord og vendinger på kantonesisk og shanghainesisk ved hjælp af det kinesiske (forenklet) tastatur.

Smarte svar til hindi

Smarte svar under­støtter nu hindi og hindi (latin).

Tastaturbaseret diktering

Diktering på enheden

Diktering på enheden er nu tilgængelig i flere lande og områder og på flere sprog, herunder arabisk (Saudi-Arabien), kantonesisk (Hongkong), engelsk (Australien, Canada, Indien, Singapore, Storbritannien, USA), fransk (Frankrig), tysk (Tyskland), italiensk (Italien), japansk (Japan), koreansk (Korea), kinesisk (mandarin, Kina – fastlandet, Taiwan), russisk (Rusland), spansk (Mexico, Spanien, USA), tyrkisk (Tyrkiet) og kinesisk (yue, Kina – fastlandet).

Kontinuerlig diktering

Med diktering på enheden kan du diktere tekst, uanset hvor lang den er, uden tids­begrænsning (tidligere begrænset til 60 sekunder).

Musik

Rumlig lyd med dynamisk registrering af hovedbevægelser

Brugere med AirPods Pro og AirPods Max kan nu få en endnu mere medrivende oplevelse af Dolby Atmos-musik med Apples dynamiske registrering af hoved­bevægelser.

Delt med dig

Se al den musik, dine venner har delt med dig, på ét og samme sted i Musik-appen. Og når du bladrer igennem musik, kan du hurtigt gå tilbage til Beskeder for at holde samtalen kørende.

Fotominder

Bring dine minder til live med Apple Music. Vælg sange fra dit bibliotek eller fra kataloget for at lave det perfekte soundtrack til dit minde, og del det med dine venner.

SharePlay

Brug SharePlay i FaceTime til at høre musik sammen i realtid. Du kan vælge sange sammen med dine venner, og I kan alle sammen holde pause, ændre rækkefølgen eller springe numre over i SharePlay-køen.

Noter

Tags

Tags er en hurtig og fleksibel løsning til at kategorisere og organisere dine noter. Du kan tilføje ét eller flere tags ved at skrive dem direkte i noten, f.eks. #aktiviteter eller #opskrifter.

Tag Browser

Med Tag Browser kan du trykke på et hvilket som helst tag eller en kombination af tags for hurtigt at se de taggede noter.

Tilpassede smarte mapper

Tilpassede smarte mapper samler automatisk dine noter på ét sted ud fra deres tags.

Aktivitetsoversigt

Se, hvad andre har føjet til din delte note, mens du var væk fra den. Den nye aktivitets­oversigt giver dig et overblik over opdateringer, siden du så noten sidst, og en dag til dag-liste over aktiviteter for hver person, der samarbejder om denne note.

Udvalgte egenskaber

Swipe til højre hvor som helst i din note for at se oplysninger om, hvem der har lavet ændringer i en delt note. Se klokkeslæt og datoer for redigering med fremhævet tekst, hvor samarbejdspartnerne i noten er angivet med forskellige farver.

Omtaler

Omtaler gør det mere socialt, direkte og kontekst­baseret at samarbejde i delte noter eller mapper. Skriv et @-tegn og navnet på en samarbejds­partner hvor som helst i din note for at linke personen tilbage til et sted i noten med vigtige opdateringer.

Nem adgang til Hurtige noter

Find og rediger de Hurtige noter, du lavede på Mac og iPad, i Noter.

Andet

Træk og anbring

Med understøttelse af træk og anbring i alle apps kan du trække billeder, dokumenter og filer fra én app og anbringe dem i en anden.

Adgangskoder

Indbygget godkender

Generer bekræftelseskoder, der er nødvendige for ekstra sikkerhed ved login. Hvis et website tilbyder tofaktor­godkendelse, kan du indstille bekræftelses­koder under Adgangskoder i Indstillinger – du behøver ikke at downloade en ekstra app. Når de er indstillet, udfyldes bekræftelses­koderne automatisk, når du logger på det pågældende website.

Podcasts

Delt med dig

Del dine foretrukne podcast­afsnit i Beskeder, og find alle de afsnit, andre har delt med dig, under Lyt nu.

Påmindelser

Tags

Tags er en hurtig og fleksibel måde at organisere dine påmindelser på. Tilføj et eller flere hashtags, f.eks. #indkøb, til dine påmindelser, så de er nemmere at søge i og filtrere på tværs af dine lister i Påmindelser.

Tag Browser

Med Tag Browser kan du trykke på et hvilket som helst tag eller en kombination af tags for hurtigt at se de taggede påmindelser.

Tilpassede smarte lister

Lav dine egne smarte lister, så de automatisk indeholder dine vigtigste påmindelser, ved at vælge tags, datoer, klokkeslæt, lokaliteter, flag og prioritet. Vælg flere tags (f.eks. #haven og #indkøb), og kombiner dem med andre filtre til indstillinger for at lave mere specifikke lister.

Slet færdige påmindelser

Gå ind i hurtige indstillinger for nemt at slette dine færdige påmindelser.

Bedre understøttelse af naturligt sprog

Skriv mere udførlige vendinger for at oprette indstillinger til påmindelser. Prøv f.eks. at skrive “Løb en morgentur hver anden dag” for en bestemt påmindelse, der skal gentages.

Udvidede forslag til egenskaber

Vælg tags, flag, prioritet og personer, du udveksler beskeder med, med et hurtigt tryk, når du opretter en påmindelse.

Meddel Påmindelser med Siri på AirPods

Siri kan meddele dine påmindelser, når du bruger dine AirPods eller kompatible Beats-hovedtelefoner.

Skærmtid

Skærmtid-API

Udviklere kan bruge Skærmtid-API’en i apps med børnesikring til at understøtte et endnu bredere udvalg af værktøjer til forældre. API’en udstyrer udviklere med vigtige funktioner som kerne­begrænsninger og overvågning af enhedens aktivitet, alt sammen på en sådan måde, at anonymiteten kommer i forreste række.

Skærmfri tid, når det passer dig

Slå Skærmfri tid til, når det passer dig. Under Skærmfri tid er der kun adgang til de opkald og apps, du giver tilladelse til. Der sendes en påmindelse, fem minutter før Skærmfri tid starter, og funktionen er så slået til resten af dagen.

Indstillinger

Software­­­opdateringer

iOS kan nu tilbyde valget mellem to versioner af software­opdateringer i Indstillinger. Du kan opdatere til den nyeste version af iOS 15, så snart systemet lanceres, og få de nyeste funktioner og mest komplette sæt sikkerheds­opdateringer. Eller du kan fortsætte med iOS 14 og stadig få vigtige sikkerheds­opdateringer.

Indstilling

Midlertidig iCloud-lagerplads til overførsel af dine data

Som noget nyt, når du køber en ny enhed, kan du bruge iCloud-sikkerheds­kopiering til at overføre dine data til din nye enhed, også selvom du ikke har så meget plads til rådighed. I op til tre uger giver iCloud giver dig lige så meget plads, du skal bruge, for at lave en midlertidig sikkerheds­kopi. Helt gratis. Dermed kan du automatisk få alle dine apps, data og indstillinger over på din nye enhed.

Mere indhold overført fra Android

Flyt til iOS-appen kan nu også overføre dine fotoalbum, filer og mapper samt tilgængelighed­sindstillinger, så din nye iPhone føles endnu mere som din egen.

Find nemt appen

Aldrig har det været så nemt at få Flyt til iOS-appen. Du skal bare scanne QR-koden. Så føres du til Google Play Store, hvor du kan downloade appen.

Genveje

Administration på tværs af enheder

Du kan oprette og administrere genveje på iPhone, iPad eller Mac til alle dine enheder. Genvejene synkroniseres automatisk.

Nemmere deling

Du kan dele genveje lige så nemt, som du deler links, og du kan downloade dem til egen brug uden at skulle holde styr på komplicerede sikkerheds­indstillinger. Hvis du er modtageren, giver smarte meddelelser dig mulighed for kun at dele de data, du ønsker.

Smartere Genveje-værktøj

Med forslag til Næste handling er det nemmere at færdiggøre de genveje, du er i gang med.

Oversæt

Oversættelse på tværs af systemet

Oversæt tekst ved at markere teksten og trykke på Oversæt. Derefter kan du kopiere, gemme eller overskrive den markerede tekst eller åbne oversættelsen i Oversæt-appen. Du kan også oversætte markeret tekst på billeder.

Oversæt automatisk

Oversæt tale uden at trykke på mikrofon­knappen i en samtale. Med Oversæt automatisk registreres det automatisk, når du begynder og stopper med at tale, så den anden person bare skal svare.

Ansigt til ansigt-visning

Skift visningen af samtalen, når du snakker ansigt til ansigt, så hver enkelt person kan se samtalen fra deres egen side.

Nyt design til samtaler

Start en ny samtale på Samtale-fanen i vandret eller lodret position. Den redesignede samtale­oversigt har chatbobler, så du lettere kan følge med i samtaler.

Nemmere at vælge sprog

Det er nu blevet nemmere at vælge sprog med de praktiske rullemenuer.

TV

Delt med dig

Nu gør Apple TV-appen det nemt at se alle de serier og film, dine venner og din familie har delt med dig i Beskeder. Du kan se dem i den særlige Delt med dig-sektion under Se nu, og samtidig kan du nemt holde samtalen i gang direkte i Apple TV‑appen.

SharePlay

Apple TV-appen fungerer fantastisk sammen med Beskeder og FaceTime, så du og dine venner kan se yndlings­serier og -film sammen og kommunikere med beskeder, stemmeopkald eller video imens. Med SharePlay kan dine venner deltage via deres iPhone, iPad, Mac eller Apple TV. Alle kan se med, præcis når de vil og på den måde, de vil.

Fungerer nu med streaming­apps i Japan

Apple TV‑appen fungerer nu med populære streaming­apps i Japan. Forbind dine yndlings­apps, og brug Kø til at se videre fra, hvor du kom til i alle dine yndlings­film og -serier, som nu er samlet på ét sted. Gennemse de enkelte tjenester via Apple TV-appen for nemt at finde og se det bedste indhold på TV.

Memoer

Afspilningshastighed

Sæt tempoet op eller ned, når du afspiller Memoer-optagelser.

Spring pauser over

Memoer analyserer dine optagelser og springer med et enkelt tryk automatisk de steder over, hvor der ikke er lyd.

Nemmere deling

Del flere Memoer-optagelser på én gang.

Vejr

Vejrkort

Se vejrkort på fuld skærm, der viser info som forventet nedbør, luft­kvalitet og temperatur. Animerede nedbørs­kort viser retningen for en storm og mængden af regn eller sne, der er på vej. Og med kort over luft­kvalitet og temperatur er det nemt at se de forskellige vejr­forhold omkring dig.

Notifikationer om nedbør den næste time

Få en notifikation, når der er regn, sne, hagl eller slud på vej, eller når det snart stopper.

Nyt design

Layoutet tilpasser sig, så det viser de vigtigste vejr­oplysninger for det pågældende sted, og byder også på nye kortmoduler, en opdateret tidøgns­prognose og nye grafiske vejrdata.

Nye animerede baggrunde

Der er nu tusindvis af forskellige animerede baggrunde, der giver en mere præcis gengivelse af solens placering, skyer og nedbør.

Widgets

Find-widget

Hold styr på dine venner og personlige ejendele direkte fra hjemme­skærmen med Find-widget.

Kontakter-widget

Hold forbindelsen med familie og venner fra hjemme­skærmen med Kontakter-widget. Du kan få fat i dem via Telefon, Beskeder, FaceTime, Mail eller Find. Og med Familiedeling kan du foretage dig mere, f.eks. godkende køb eller anmodninger fra dine børn om mere Skærmtid.

Game Center-widgets

Med den widget, der hedder Fortsæt med at spille, kan du se dine seneste Game Center-aktiverede spil på tværs af dine enheder. Og med Venner spiller-widget kan du opdage, hvilke spil dine venner spiller.

App Store-widget

Se artikler, samlinger og arrangementer i apps på I dag-fanen direkte på hjemme­skærmen.

Søvn-widget

Se data om, hvordan du har sovet, og gennemgå din søvnplan med Søvn-widget.

Mail-widget

Kast et blik på din seneste mail, og få hurtig adgang til dine indbakker med Mail-widget.

Standard-widgets

Når du opgraderer, vil du se et nyt standard­layout med widgets fra de apps, du bruger mest, ordnet i Smarte stakke.

Intelligente forslag til widgets

I dine Smarte stakke kan du automatisk få vist forslag til widgets til apps, du allerede bruger, på et passende tidspunkt med udgangs­punkt i din aktivitets­historik. Du har mulighed for at tilføje den pågældende widget til din stak, så den altid er der, når du får brug for den.

Omarranger Smarte stakke

Ved hjælp af nye indstillinger kan du nemt ændre række­følgen for widgets i dine Smarte stakke direkte fra hjemmeskærmen.

Kilde: Apple

Mere om emnet

Historien tog relativt hurtigt en ny drejning. Steen Jørgensen har holdt fast i temaet. 26/8/2021 blev bolden spillet videre med en vinkel omkring Spotify Wear OS-app klar med offline funktion – Nyheden kan læses her. Læs også seneste nyt om emnet her..