iOS 7 og WWDC 2013 – her er hvad du skal vide

Apple har præsenteret iOS 7 og andre nyheder ved WWDC 2013. Læs her og bliv hurtigt opdateret.

iOS 7 og WWDC 2013 – her er hvad du skal vide

Endelig! Så afslørede Apple hvad de havde gemt i godteposen til deres tilhængere. Det skete mandag aften (10. juni 2013), da udviklerkonferencen WWDC 2013, blev åbnet af Apples topchef Tim Cook.

Herunder har vi samlet hovednyhederne i kort form, så du hurtigt kan blive opdateret på alt det nye.

Nu over 900.000 applikationer i App Store

Der er stadig en del ukendte faktorer, men her er hvad Apple har præsenteret.

OS X, Mavericks
OS X 10.9 Mavericks.

Mac: OS X 10.9 Mavericks

Apple har lukket kattedyrene Leopard, Lion og Mountain Lion tilbage i buret, og introduceret styresystemet til Mac i en ny udgave, OS X 10.9, med tilnavnet Mavericks.

I systemet er der kommet endnu mere fokus på batteritid, gennem bedre styring af de forskellige processer der kører. Desuden er den generelle performance forbedret, og der er kommet hurtigere eksekvering af programmer. Dette er blandt andet sket, ved at optimere på hukommelsesstyringen, såkaldt ”compressed memory”.

Kalenderen iCal har fået nyt design med et mere ”flat”-udtryk og notifikationer er blevet udvidet, så der kan besvares direkte fra notifikations popup-boksen.

Apple har også indført Keychain, der samler alle logins i iCloud, naturligvis krypteret, således der automatisk kan logges ind på de mange websites og WiFi-netværk, vi hele tiden støder på. Keychain kan også opbevare kreditkortinformationer, og virker på tværs af Mac, iPhone og iPad.

Safari, browser, hastighed, Apple, Mac
Apples egen udlægning af hastigheden i den nye Safari.

Safari er blevet lyn hurtig

Hidtil har browseren Chrome fra Google haft hastighedsrekorden, men den udfordres nu kraftigt af Safari på Mac. Det er særligt ydeevnen i håndtering af Javascript, hvor Safari, ifølge JSBench Suite er 3,8 gange hurtigere end Firefox og omkring 2,5 gange hurtigere end Chrome.

Der er også kommet en ny sidebar i browseren, til organisering af bogmærker, læseliste-emner og delte links. Når læselisten anvendes sættes nu automatisk den næste side, der ligger i listen, efter den der læses, så brugeren er fri for at gå ud af den aktuelle, for at åbne næste emne.

Desuden lover Apple, at den nye browser-version bruger endnu mindre strøm, end den foregående.

Vi skal også lige huske, at nævne Finder i Mac OS nu har fået faneblade, så alle de mange Finder-vinduer man har åben, kan samles i ét vindue.

Office-konkurrent i skyen

Apple tager brydetag med Microsoft Office ved at introducere iWork In The Cloud. Som en tilføjelse til iWork-programmerne, der i forvejen kan gemme dokumenter på iCloud, så de kan åbnes fra f.eks. iPad, bliver den rigtig browser-udgave nu tilgængelig.

Dermed kommer Apples kontorprogrammer til at fungere som Microsofts WebApps, hvor Word, Excel osv. kører direkte i browseren.

Med iWork In The Cloud, kan billeder fra mapper på computeren, trækkes direkte over i programmet i browseren.

Macbook Air 2013, Apple
Macbook Air.

Ny Macbook Air og Mac Pro

Til den krævende bruger lancerede Apple Mac Pro i en ny udgave. Mac Pro er rund og ikke længere kluntet og firkantet som forgængeren. Inden i sidder alt den nye hardware der giver nærmest vanvittig computer-kraft. Der er blandt andet tale om Intels nye Xeon chip med 12 kerner, ny PCIe controller der har 1,25 Gbps reads og 1 Gbps writes samt Thunderblot 2 med et output på 20 Gbps og ikke mindst understøttelse af 4K-skærme.

Macbook Air kommer også i nye versioner. 11”-Air og 13”-Air har 128 eller 256 GB Flash-harddisk. Der er sat ekstra fokus på batteritiden, der i forhold til tidligere modeller, er væsentligt forbedret.

Den nye Wi-Fi standard 802.11ac er ligeledes blevet understøttet. Denne skulle være tre gange hurtigere end 802.11n, men der kræves en router der understøtter 11ac, før man får glæde af det, hvilket Apple også præsenterede.

iOS 7, <a href=
iPhone, Apple’ />iOS 7 på iPhone: Control Center, ny notifikationsliste i toppen og den nye multitasking.

iOS 7 – en helt ny oplevelse

Med iOS 7 vil din iPhone ikke længere ligne sig selv. Der er indført et ”flat”-design med nye knapper, ikoner og farver, samt over 200 nye funktioner.

– Apple har solgt over 600 mio. iOS-enheder

Når der swipes op fra bunden af skærmen, åbner Control Center. Her er der (endelig) ét kliks-adgang til Bluetooth, Wi-Fi, lysstyrke, aktuel musikafspilning, AirDrop, AirPlay samt kamera, lommeregner, lommelygte osv.

Der kommer også multitasking der nu fungerer på tværs af alle applikationer. Systemet tilpasser sig desuden kvaliteten af netværksforbindelserne, således at den nye automatiske opdatering af apps, kun sker, når der er god netværksforbindelse.

En anden nyhed er AirDrop, der gør det utrolig let, at dele f.eks. billeder med vennerne ved siden af dig, hvis de har en iPhone 5, iPad (fjerde generation) eller iPad Mini.

– Apple klar med nye kamerafunktioner

Hvis du har en kaotisk kamerarulle, skal du glæde dig til den nye kamera- og fotodel i iOS 7. Der er filtre til billederne og organisering af fotos i Collections, År og steder.

Streaming musik – iTunes Radio

Apple kommer ligeledes med iTunes Radio, der allerede beskrives som en Spotify killer, hvilket vi dog ikke er sikre på endnu.

iTunes Radio kan lave en playliste på basis af den musik du kan lide og ikke kan lide. Det minder om radiodelen i Spotify. Det store spørgsmål er, om funktionen kommer til Danmark, set i lyset af de sædvanlige problemer omkring rettigheder.

Som på Mac og iPad byder iOS 7 også på en ny Safari-browser, der på iPad og iPhone, nu kan have mere end otte faneblade åben på én gang.

Større sikkerhed

Sikkerhedsaspektet er kommet yderligere i fokus hos Apple. Tjenesten Find Min iPhone er god, når telefonen er væk, men hvis tyven afbryder tjenesten eller blot nulstiller telefonen, og sletter alt, er spærringen væk.

I iOS 7 indføres et nyt sikkerhedsaspekt, der måske gør iPhone til en mindre interessant tyveri- og hælervare.

Telefonen bliver fremover bundet så hårdt sammen med Apple ID, at hvis ikke man kender Apple-ID’ens brugernavn og adgangskode, er det ikke muligt at starte iPhone op, efter den er blevet nulstillet. Dermed er den komplet ubrugelig.

Det betyder naturligvis også, at man ved brugtkøb skal sørge for, at denne spærring er slået fra.

iOS 7, iPhone, Apple
iOS 7: Mailkonti, vejr og beskeder.

Kommer til efteråret

Udviklerne kan allerede nu hente betaversionen af iOS 7.

– iCloud er eksploderet i brugerantal

Alle andre må vente til efteråret, hvor systemet frigives til iPhone 4, 4S og 5 samt iPad 2 og nyere modeller, inklusive iPad Mini. Desuden kan iOS 7 installeres på iPod Touch (femte generation).

iOS 7 udsendes som en gratis opdatering. Apple nævnte ved præsentationen ikke noget om hvorvidt opgraderingen til Mac OS 10.9 Mavericks også bliver gratis.

Flere nyheder om temaet

Der er udvikling i sagen. Siden vi bragte artiklen er der sket mere. mobilsiden har bragt sagen videre. 10/6/2013 gik vi et spadestik dybere og bragte et indlæg om Sony Xperia Tablet Z – super lækker Android-tablet (produkttest) – Tjek artiklen her. Se de seneste nyheder om emnet her.