Åbent brev fra Apple: Vi nægter at hacke vores iPhones

Krav fra det amerikanske forbundspoliti tvinger Tim Cook til blækhuset. ’Vi nægter at skabe en bagdør til iOS-enheder’ lyder det fra Apple-chefen.

Åbent brev fra Apple: Vi nægter at hacke vores iPhones

Det er yderst sjældent at Apple-chefer udtaler sig i et åbent brev til myndighederne. Det er ikke desto mindre det Apple-chefen Tim Cook gør, i et åbent brev til den amerikanske regering, under overskriften ’A Message to Our Customers’ – en appel til Apples brugere.

Sagen i nøddeskal handler om hvorvidt ordensmagten og domstole ikke bare skal kunne tvinge sig adgang til enheder fra mistænkte – men tvinge en mobilproducent som Apple til at udvikle en bagdør til deres iPhones og iPads, og dermed slække på iOS-enhedernes sikkerhed. Og her siger Apple-chefen altså fra:

” Vi har den største respekt for FBI og dets ansatte, og er overbevidste om at deres intentioner er gode. Vi har hidtil gjort alt i vores magt og inden for lovgivningen til at yde bistand til deres opgaver. Men nu kræver den amerikanske regering at vi giver dem noget som ikke har og som vil være farligt at skabe: de vil have at vi skal bygge en bagdør til iPhonen.” lyder fra Tim Cook.

Se også: Sikkerhedsfejl giver tyveknægte adgang til din Android-mobil

Stort behov for kryptering

Apples chef detaljerer samtidig hvorfor kryptering er så væsentlig i deres iPhones og iPads. Her understreges hvordan smartphonen har udviklet sig til et essentielt kommunikationsværktøj, hvor en stor del af alle vores private samtaler, fotos, videoer og kontakter samt både finansielle og sundhedsoplysninger er samlet et sted.

Og disse vitale oplysninger kan ryge i de forkerte hænder, frygtes det.

”Helt konkret, så ønsker FBI at vi laver en ny version af iOS-styresystemet som omgår væsentlige sikkerhedsfunktioner, og giver mulighed for at tvinge sig adgang til en iPhone under en efterforskning. Skulle de software blive en realitet, og skulle den ryge i de forkerte hænder, vil det potentielt kunne oplåse enhver iPhone man har fysisk adgang til.” skriver Tim Cook.

For Apple-chefen er det er årtiers udvikling indenfor sikkerhed af personlige oplysninger der er på spil.

Læs også: Apple bekræfter: iPhones spærres ved uautoriserede reparationer

Terror-sag skaber farlig præcedens

Det er opklaringsarbejdet fra San Bernardino terrorangrebet der ligger til grund for FBI’s interesse i at få en bagdør til Apples enheder. Et angreb der kostede 14 mennesker livet den 2. december 2015.

De amerikanske myndigheder ønsker at få fat i oplysninger gemt på en iPhone 5S som angrebsmanden Syed Farook var i besiddelse og at fremtvinge disse informationer kræver Apples bistand.

Her peger retsdokumenter fra sagen på, at Apple har nægtet at yde den fornødne bistand til de amerikanske domstole.

Afslaget forklares af Tim Cook som betragter en udnyttelse af ’All Writs Act’-retten fra 1789 – en lovskrivelse der i sidste instans kan kræve, at Apple udleverer blandt andet beskeder, finansielle og sundhedsoplysninger, lokationer og endda adgang til enhedens mikrofon eller kamera – uden brugerens tilsagn.

Tim Cook afslutter sin appel med at pointere faren for Apples brugere: ’I sidste ende så frygter vi, at denne forespørgsel vil underminere netop de friheder og rettigheder som den amerikanske regering bør opretholde.”

Du kan læse hele Tim Cooks åbne brev her på Apples hjemmeside.

Læs også: Apples hjemstat vil forbyde for stærke krypteringer