Facebook beskyldt for politisk manipulation

Den sociale mediegigant beskyldes for at promovere nogle holdninger frem for andre forud for Brexit-afstemning.

Facebook beskyldt for politisk manipulation

Når nyheder og statusopdateringer dukker op i dit Facebook-feed, er nyhedsudplukket styret af hvad du og dine venner synes godt om. I USA og Storbritannien tyder det på, at den sociale netværksgigant i højere grad vælger hvad du skal se af nyheder.

Folkeafstemningen om den fortsatte deltagelse i EU kører på højeste i gear Storbritannien, med under ti dage til at britterne skal sætte kryds ved enten ’Remain’ eller ’ Leave’.

På det sociale medie Facebook, debatteres der blandt de britiske vælgere, men ’Leave’ fløjen får ammunition af Facebook som EU-tilhængerne ikke får.

Se også:  Nu kan du sende SMS’er med Facebook Messenger

Under statusopdateringer kan britiske EU-modstandere, via en Facebook-knap erklære, at de ’føler sig for at forlade EU’. Samme mulighed er gemt for tilhængerne af ’Remain’-kampagnen.

Den manglende knap blev opdaget af den britiske EU-fortaler og debatør Jon Worth, som til The Guardian kritiserer Facebooks nye funktion.

”Det bekymrer mig, at Facebook har tilføjet denne funktion til deres app. Det er en politisk tilkendegivelse som er bygget ind i selve app’en i modsætning til Facebook-feedet som er brugergeneret” bemærker han, og slutter ”Det rejser spørgsmål om privatejede sociale netværk kan være neutrale i forhold til den politiske debat.”

Den udskældte status-knap er siden trukket tilbage. 

Update: En talsperson for Facebook udtaler til mobilsiden.dk at britiske EU tilhængere ogås har mulighed for at give deres mening til kende.

‘”Søger man efter ‘EU’ vil statusmeddelser både for og imod Brexit dukke op. Går man udelukkende listen over aktiviteter igennem vil muligheder genereres ud fra ens præferencer” forklarer talspersonen.

Læs også:  Avis: Facebook har bevidst fyldt Android-appen med fejl

Med Facebook-app’en kan britterne udtrykke at de er for Brexit – men ikke imod.

Facebook undersøgt for nyhedsmanipulation

I Facebooks hjemland er selskabet kommet under lignende anklager fra amerikanske, konservative kredse.

Her beskyldes Mark Zuckerbergs selskab for at have tilbageholdt nyheder med konservativt indhold fra deres ’Trending’-sektion.

Anklagerne kom i kølvandet på en tidligere Facebook-ansat beskrivelser til Gizmodo. Her beretter kilden om en arbejdsgang med vidtspredt redigering af Facebooks Trending-nyhedsmodul.

Her blev nyheder med konservativt indhold, sammen med nyheder om selve Facebook, rutinemæssigt udeladt. Samtidig blev andre trending-nyheder tilføjet, til trods for ikke at være populære nok til at kvalificeres som trendende.

En kommission under det amerikanske senat undersøger nu sagen.

Læs også:  Drop Facebook og få 20% mere batteri [TIP]