Pas på: QR-kode scanner inficerer millioner af brugere

Efter en opdatering har den ellers troværdige QR-kode scanner Barcode Scanner inficeret over 10 millioner brugere med malware. Har du den installeret, så afinstaller den nu.

Pas på: QR-kode scanner inficerer millioner af brugere

Google har hurtigt fjernet appen Barcode Scanner, udviklet af Lavasoft LTD, fra Play Butikken. Det er sket efter en opdatering, som ud af det blå har inficeret over 10 millioner brugeres mobiltelefoner med malware.

Barcode Scanner er en af de mest downloadede, og også troværdige app til scanning af QR-koder og stregekoder. Men den er pludselig gået fra at være god til at være ond. Tilbage i december 2020 blev Barcode Scanner opdateret, hvorefter flere brugere begyndte at blive inficeret med forskellige former for malware. Først senere hen blev det opdaget, at Barcode Scanner var årsagen til infektionerne. Appen er altså gået fra at være en god QR-kode scanner, til at være fyldt med malware.

Læs også: Casino- og betting-apps kommer til dansk Play Store-appbutik

Slet Barcode Scanner nu

Mange af os har apps installeret, som vi kun bruger en gang i mellem. En QR-kode scanner er netop en af disse typer apps. Barcode Scanner har over 10.000.000 downloads på Google Play, men er nu hurtigt blevet fjernet af Google. Det betyder dog ikke, at truslen er afværget, for de mange millioner brugere kan stadig have appen installeret.

Det er meget normalt at gratis-apps indeholder annoncering, som kommer fra forskellige tredjeparter. Det giver en indtægskilde til udvikleren, som til gengæld tilbyder en gratis app. Når man ser denne type malware, så kommer det ofte fra disse tredjeparter, hvilket angiveligt ikke er tilfældet med Barcode Scanner. Lavasoft skulle have forsøgt at skjule ondsindet kode med kraftig tilsløring. Med det samme digitale certifikat slap den gennem til Google Play appbutikken.

Barcode Scanner
Barcode Scanner

Om Barcode Scanner inden denne opdatering har været en legitim app eller udvikleren har haft ondsindede planer vides ikke. Under alle omstændigheder er det skræmmen, at de godkendt og troværdig app pludselig kan inficere millioner med malware og andet snavs.

Se også: Nyheder om apps til Android og iOS