Google fjerner Huaweis licens til Android

Som følge af ordren fra USAs regering om at blokere køb af udstyr fra bl.a. Huawei, har Google stoppet samarbejdet med producenten.

Google fjerner Huaweis licens til Android

Efter Donald Trumps bekendtgørelse, som gør det muligt at blokere amerikanske virksomheder der benytter udenlandsk telekommunikationsudstyr, har Google nu fuldt ordren fra regeringen. Huawei er kommet på denne liste over virksomheder, hvilket betyder betyder at Google har stoppet samarbejdet med Huawei, som dermed mister licensen til at benytte Android og de tjenester der følger med.

Det betyder kort sagt at nuværende og kommende Android-smartphones fra Huawei fremover ikke får opdateringer eller adgang til Googles appbutik, Play Store. Google har netop udsendt følgende besked på Twitter:

Læs også: Amerikanske embedsmænd påstår, at Huawei har skjult adgang til mobilnetværk

Begrænset adgang til Googles tjenester

En lidt kryptisk udmelding, som rejser flere spørgsmål end svar. Der bliver sagt at Huaweis telefoner stadig vil have adgang til Play Store og være beskyttet af Google Play Protect. Men hvad med alle de andre tjenester?

Som det er nu, er Huawei begrænset til at bruge open source udgaven af Android, også kaldet AOSP. Det betyder at flere Google-apps og tjenester ikke vil være tilgængelige, som fx Gmail, Maps, Fotos og mange mange flere. Det betyder endvidere at Huawei ikke har mulighed for at sende opdateringer ud til enhederne. Det kan derudover betyde, at Huawei bliver tvunget til at “opdatere” nuværende enheder med AOSP, hvorefter de helt mister adgang til Play Store og alle Googles-tjenester.

Tiden må vise hvor bredt det fanger. Vi følger selvfølgelig sagen. Det forventes at Huawei snart kommer med en officielt udtalelse.

Opdatering: Som det ser ud nu vil eksisterende Huawei smartphones stadig kunne opdatere apps og modtage sikkerhedsopdateringer.

Men når Google lancerer den næste version af Android senere i år, vil det muligvis ikke blive tilgængeligt på Huawei-enheder. Fremtidige Huawei-enheder vil ikke længere have apps som YouTube og Maps.

 

Videre om emnet

Siden vi bragte denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 16/5/2019 gik vi et spadestik dybere og bragte artiklen P30 Pro er et kæmpe hit for Huawei i Danmark – Den næste artikel om emnet finder du her. De seneste nyheder om emnet kan du læse her.