Hvad er TDCs planer med 4G LTE?

Senest i 2015 vil TDC dække 99% af befolkningen med LTE - men hvordan vil TDC nå dertil. Vi kommer med et bud.

Hvad er TDCs planer med 4G LTE?

Ifølge TDCs årsrapport for 2011 så vil teleselskabet dække 99 procent af befolkningen med 4G LTE senest i år 2015. Mens konkurrenterne allerede er langt foran, så lurpasser TDC og har indtil videre kun officielt lanceret 4G LTE i 10 større danske byer.

På Mobilsiden.dk har vi kigget lidt nærmere på, hvorfor TDC ikke har lagt sig i front på 4G LTE. 

Vi skal gøre opmærksom på, at denne artikel skal kategoriseres som et kvalificeret gæt på TDC planer, og artiklen bygger derfor på en række antagelser, som KAN være forkerte. TDC er desværre ikke været særlig snaksagelige omkring deres 4G fremtidsplaner.

TDC 4G LTE mastedatabasen
På Mastedatabasen.dk kan man se, hvor TDC planlægger 4G LTE mobilmaster. (Illustration fra Mastedatabasen.dk). Foto: Mastedatabasen.dk

Mastedatabasen viser TDCs planer

Hvis man vil se lidt nærmere på TDCs fremtidsplaner med 4G LTE, så er mastedatabasen.dk et godt sted at starte.

TDC har gennem de sidste par år kraftigt opgraderet deres 2G/3G netværk, og i den forbindelse sat masser af nye 3G mobilmaster op over det meste af landet.

Udover 3G mobilmaster i byområder, så har TDC også opsat en langt række 3G mobilmaster langs landets store hovedfærdselsåre – såsom motorveje og hovedveje.

På mastedatasen.dk kan man både se placeringen af TDCs nuværende 3G mobilmaster og de fremtidige 4G mobilmaster, som selskabet planlægger.

Det er påfaldende, at langt de fleste 4G mobilmaster, som TDC planlægger, fortrinsvis er placeret akkurat samme steder, som TDC i dag allerde har 3G mobilmaster.

4G LTE på 800, 1800 eller 2600 MHz

I Europa benytter man 4G LTE på 800, 1800 og 2600 MHz.

Indtil videre har TDC valgt kun at benytte LTE på 2600 MHz, mens f.eks. konkurrenten Telia benytter en kombination af 1800 og 2600 MHz frekvenser.

Omkring juni 2012 bliver der afholdt en auktion over licenser på en portion frekvenser omkring 800 MHz, og disse frekvenser kan også benyttes til 4G LTE.

Men TDC har strengt taget ikke brug for en licens på 800 MHz frekvenser med den tæthed af mobilmaster, som selskabet har i dag.

Allerede i dag har TDC et ret finmastet 3G netværk, og TDC har mulighed for at opgradere dette netværk til 4G LTE ved at bruge 1800 og 2600 MHz frekvenser. I kraft af tætheden af mobilmaster, så kan TDC i teorien opnå en lige så stor dækning på 4G, som de allerede i dag tilbyder på 3G.

Og som man kan se på mastedatabasen.dk så er det netop de “gamle” 3G mobilmaster, TDC planlægger at opgradere til 4G LTE.

Indtil videre kan vi kun gætte og spekulere på TDCs 4G LTE planer, men hvis TDC vælger at opgradere alle deres 3G mobilmaster til 4G, så det i hverfald en god start.

Nu er spørgsmålet så bare, hvornår TDC planlægger at rulle 4G LTE ud over hele landet?

LÆS OGSÅ
TDC lover 4G til 99 pct. af befolkningen