Elon Musk: Næsten 100 Starlink internetterminaler er aktive i Iran

Starlink har nu aktiveret tæt på 100 satellitter over Iran, efter landets myndigheder har lagt stærke begrænsninger på internettet.

Elon Musk: Næsten 100 Starlink internetterminaler er aktive i Iran

Twitter-milliardæren Elon Musk lovede internetadgang via Starlinks satellitsystem i Iran dette efteråret efter myndighedernes indførelse af alvorlige restriktioner og landsdækkende protester.

Musk havde egentlig lovet, at Iran skulle få internetadgang via satellit allerede i september efter stramme restriktioner af internetadgangen indført af de iranske myndigheder. Det er restriktioner, som systemkritikere kalder en kampagne for at begrænse information om de protester, der er blusset op landet over.

Se også: Mobilt 5G bredbånd

Sikrer internetadgang i Iran

Nu er det i hvert fald sket. “Approaching 100 Starlinks active in Iran,” tweetede Musk mandag og forklarer dermed, at Starlink har tæt på 100 satellitter i kredsløb over landet.

Musks besked mandag kom som et svar til en bruger, der havde delt en video, efter sigende filmet i Irans gader, hvor der nu er “more freedom for the women to choose whether they cover their hair or not.”

Starlink har mere end 2.000 små satellitter i kredsløb blot 500 kilometer over jordens overflade, der giver adgang til brugerne på landjorden. Terminalerne på jorden forbindes derefter med almindelige routere og skaber dermed små Wi-Fi spots.

Se også: Hvilken router er bedst?

Iran blokerer for sociale medier og VPN-tjenester

Myndighederne i Iran havde allerede begrænset adgangen til Instagram og WhatsApp, der frem til efteråret var de eneste ufiltrerede sociale medier i landet. Landets undertrykkere slog derefter ned på apps som Google Play Store samt Virtual Private Networks (VPN’er), der hjælper brugerne med at komme rundt om lokale restriktioner af internetadgangen.

Den iranske befolkning har længe benyttet netop VPN’er for at få adgang til sider, der er blokeret i Iran. Det gælder tilmed politikere og regeringsmedlemmer som udenrigsministeren, der har en Twitter-konto, selvom det sociale medie er blokeret i landet.

Tidligere i år fik den kontroversielle forretningsmand heltestatus i Ukraine efter at have sendt tusindvis af Starlink-terminaler til landet i dagene efter den russiske invasion.