EU vil investere 160 milliarder euro i vigtig teknologi

EU er for afhængige af andre landes tech-produktion, når der opstår pandeminer, krige og andre katastrofer - det skal investering på 160 milliarder euro lave om på.

EU vil investere 160 milliarder euro i vigtig teknologi

Europa-Kommissionen har anmodet de enkelte landes regeringerne om yderligere 10 milliarder euro til at finansiere et nyligt foreslået program, der har til formål at øge udviklingen og fremstillingen af nøgleteknologier.

Målet er at kunne generere investeringer til en værdi af 160 milliarder euro inden 2027. “Fremtiden for strategiske industrier bør skabes i Europa”, sagde EU-præsident Ursula von der Leyen i forbindelse med fremlæggelsen af planen.

Se også: Hvordan bliver fremtidens teknologi?

Fokus på elektronik og vedvarende energi

I en erklæring bemærker Europa-Kommissionen, at programmet bygger på eksisterende initiativer, herunder Chips Act og Digital Europe.

Det nye STEP-program (Strategic Technologies for Europe Platform) vil fokusere på flere områder, blandt andet såkaldt deep og digital teknologi, for eksempel mikroelektronik, 5G, avanceret konnektivitet og cyberforsvar.

Derudover vil der også være fokus på vedvarende energi og bioteknologi.

Se også: 5G bredbånd er fremtidens internet

Stærkt påvirket af globale udfordringer

De seneste år har EU være meget påvirket af de udfordringer, som COVID-19 og den russiske invasion af Ukraine har medført.

Målet med  STEP-programmet er det styrke EUs økonomiske modstandsdygtighed, når der opstår forstyrrelser i forsyningskæden, mangel på arbejdskraft, inflation og en stigning i energiomkostningerne.