Google I/O 2016-keynote: Her er alle nyhederne [LIVE]

Googles årlige event I/O er netop skudt i gang. Få her overblikket over alle nyhederne, der er præsenteret ved den indledende keynote.

Google I/O 2016-keynote: Her er alle nyhederne [LIVE]

Hvert år holder Google en stor udviklerkonference kaldet Google I/O, der strækker sig over flere dage – og i år er bestemt ingen undtagelse. I aften klokken 20:00 blev eventen officielt blevet skudt i gang med en to timer lang keynote, hvor Googles direktør, Sundai Pichai, har løftet sløret for de fr største nyheder.

Læs også: Google I/O 2016: Dette kan du forvente

Mobilsiden.dk følger Google I/O tæt de næste dage og bringer herunder en gennemgang af alle de vigtigste nyheder fra den kæmpemæssige begivenhed. Mens flere af nyhederne ikke umiddelbart var til at gætte sig til, bød keynoten naturligvis også på flere nyheder, der blev forudsagt for to dage siden.

Google IO

Google Assistant: Din personlige Google-oplevelse overalt

Opdateret 19:20: Google er allerede førende inden for personlige assistenter, men nu har it-giganten overgået sig selv med en langt forbedret udgave af Google Assistant, som er den bagvedliggende tjeneste, der f.eks. får Google Nu til at svare på spørgsmål fra dig.

Nyhederne i Google Assistant er, at Google er blevet markant bedre til at forstå konteksten til det, du fortæller. Du kan eksempelvis sige ”Hvem har bygget dette?” uden overhovedet at nævne hvilken ting, da Google blot kigger på din placering.

Du kan være på besøg hos en bekendt og spørge ”Hvilke film kommer i aften?”, og så vil Google automatisk finde film i nærheden og eventuelt booke ekstra billetter, hvis den ved, at der er børn sammen med dig.

Kort fortalt er Google blevet meget bedre til to-vejs-kommunikation, som minder meget mere om den, der bruges personer imellem.

Google Home

Google Home

Opdateret 19:30: Stærkt inspireret af Amazons Echo-assistent lancerer Google produktet Google Home, som er en lille, netværksforbundet enhed til at have stående i hjemmet. Den er faktisk en slags WiFi-højttaler, der fungerer som en online netværksenhed propfyldt med alle Googles tjenester.

Derfor kan du streame musik fra skyen, så du får den højeste kvalitet i en smart, lille formfaktor. Google Nu er en central del af Google Home, hvor du med ovenstående tovejskommunikation kan snakke til den uanset om du står og laver mad eller sidder på værelset og spiller spil.

Med Google Cast kan du kontrollere andre Google Cast-kompatible højtalere ved blot at sige ”Ok Google, afspil Viva La Vida”. Du kan også fortælle, hvilken tv-serie du vil se, og straks åbnes den på dit tv forbundet med en Chromecast. Med Google Nu kan du eksempelvis booke en bil, sende blomster, få vejrudsigt og sende beskeder bare med stemmen.

Andre praktiske funktioner er, at Google Home kan styre lys, termostaterne, stikkontakter og andre Google Nest-enheder rundt omkring i hjemmet, så den vil altså forbinde alle dine enheder i hjemmet og gøre indhold og tjenester let tilgængelige for dig – i hele hjemmet.

Google Home-enheden bliver tilgængelig senere på året og er pt. kun et tidligt smugkig på, hvad der venter.

Allo

Allo: Ny, smart beskedapp

Opdateret 19:49: Google har også fremvist endnu en ny beskedapp, der har fået navnet Allo og som fungerer gennem din telefonbog – altså dit telefonnummer. Den lærer lærer over tid til at gøre dine samtaler mere personlige og produktive. Allo er også designet til at gøre det nemmest muligt for dig at udtrykke dig selv – ikke kun med emojis, men ved at kunne udtrykke måder at tale på ved at skyde send-knappen op og ned for at ændre skiftstørrelsen, der symboliserer skiftet mellem at hviske og råbe.

Hvis den ene person spørger, om du vil ud og spise senere, bruger Allo maskinlæring til at lære dig bedre at kende, så du over tid slipper for at skrive flere og flere ting. I førnævnte tilfælde kan Allo hurtigt servere smarte svar til dig, som du højst sandsynligt ellers selv ville skrive som svar. Selv hvis du modtager et billede, vil Allo servere potentielle svar til dig ved at analysere billeder på samme måde som i Google Fotos-appen. Hvis du får et billede af pasta, kan Allo eksempelvis foreslå svaret ”Uuhm, lækkert!” og dermed hjælpe dig med at udtrykke dig bedre.

I Allo er Googles søgeassistent i høj grad integreret, som bygger videre på tovejskommunikationen mellem dig og Google. Hvis to brugere er ved at planlægge at gå ud og spise middag, kan Google regne ud, at det vil være smart at servere restauranter for begge parter direkte i samtalen, og lynhurtigt kan man booke en middag på en restaurant direkte i Allo-beskedappen via tjenesten OpenTable. Mange andre tjenester vil blive integreret i Allo over tid, lyder det.

Du kan tilmed have en personlig samtale direkte med Google i Allo, som minder meget om Facebooks bots, hvor Googles kunstige intelligens automatisk svarer på dine beskeder og spørgsmål ud fra al den viden, Google ved om dig. Du kan f.eks. spørge: ”Vandt mit hold i dag?”, og Google ved straks, at der tales om dit yndlingshold, eksempelvis Real Madrid. I Allo er det i bund og grund Google Nu-assistenten, der blot foregår tekstbaseret.

Google Nu-oplevelsen har indtil nu været forbeholdt enkelte brugere, men med Allo kan flere brugere i en samtale opleve Googles

Som om det ikke skulle være nok er Allo også en spilplatform, hvor udviklere kan lave små tekstbaserede minispil, lige som Facebook også har gjort det. Rent sikkerhedsmæssigt er beskederne krypteret fra modtager til sender, mens der findes en inkonitotilstand, hvor der sendes private notifikationer, der ikke afslører beskederne indhold. Sidst, men ikke mindst, kan beskeder også sættes til at forsvinde over tid lige som med Snapchat.

Duo

Duo: Ny app til videoopkald

Opdateret 19:55: En ny app til HD-videoopkald til Android og iOS er også blevet afsløret, som hedder Duo. Denne nye app er også baseret på dit telefonnummer, så du har alle lige i nærheden. Når en person ringer til dig, kan du se den anden persons videofeed selv før du har taget videoopkaldet – denne funktion kaldes for Knock Knock.

Duo skiller sig ud ved at fungere optimalt selv med dårlig internetdækning, som kan være et stort problem mange steder. Samtidig er hele forbindelsen krypteret, så alt holdes sikkert.

Duo bliver tilgængelig i løbet af sommeren.

Android N

Android N

Opdateret 20:04: Først status på Android-styresystemet: Der er nu 12 Android Wear-producenter. Der er kommet flere producenter til af Android TV-fjernsyn, lyder det. På bilmarkedet er over 100 Android Auto-biler på vej med Android-styresystemet inkluderet i bilerne.

I år ændrede Google taktik ved at offentliggjorde Android før Google I/O, så udviklere i højere grad kan tage del af udviklingen og forbedringen af Android N. Normalt offentliggøres Androids nye navn, men ikke denne gang. Nu kan du være med til at vælge navnet på hjemmesiden Android.com/n.

Ydelse: I Android N er der kommet understøttelse for det nye grafik-API kaldet Vulkan, der forbedrer grafikken markant – lige fra antal billeder i sekundet til refleksioner og detaljegrad. Under motorhjelmen er Android N også blevet forbedret markant, så installation af apps under opsætning af en telefon er gjort 75 % hurtigere.

Sikkerhed: I Android N er der kommet bedre kryptering af filer, der skulle øge sikkerheden. I Android N bliver opdateringer også fremover downloadet og installeret helt automatisk uden brugeren opdager det. Det er med andre ord en lignende opdateringsteknik, som det kendes fra Chrome-browseren på computeren.

Opdateret 20:11: Produktivitet: I ”seneste apps”-skærmen fjernes apps, der ikke har været brugt i længere tid, nu automatisk, fordi det i 99 % af tilfældene ifølge Google kun er en af de 7 senest åbnede apps, der åbnes via menuen.

Android N er desuden det første styresystem til at understøtte den nye Unicode 9-standard, der bringer alle de seneste emojis med sig (72 nye), lige som de forskellige hudfarver er at finde, som Apple har haft siden iOS 8.3.

I dag udgiver Google også den første betaudgave af Android N, hvorimod de to foregående udgivelser har været i det såkaldte alfa-stadie, der typisk indeholder flere fejl og mangler end en beta. Det er dog ikke før i 3. kvartal, at Android N er færdigudviklet.

Daydream

Daydream: Virtual reality direkte i Android N

Opdateret 20:23: Lige som rygterne pegede på, er der kommet fuld understøttelse for virtual reality-teknologien i Android N, der har til formål at sprede understøttelse af VR med understøttelse for registrering af sensorer til hele Android-økosystemet.

Understøttelsen kaldes for Daydream og består af tre områder: Smartphones, headset/controller og apps. Daydream består af en række krav, som en smartphone skal leve op til for at kunne give den rette VR-oplevelse. Google har nemlig arbejdet hårdt på at nedbringe opdateringshastigheden i Android til 20 ms.

Der kommer i løbet af efteråret smartphones fra alle de store producenter som Samsung, HTC, LG, Huawei, Xiaomi og Asus, der er Daydream-kompatible med Android VR.

Google har også udarbejdet et referencedesign til en meget simpel controller med indbyggede sensorer, som kan bruges i spil og andre VR-oplevelser for nem og livlig navigering. Den består kun af to knapper, men er meget fleksibel i forhold til hvilke muligheder den giver Android-apps og –spil.

Google Play er også blevet kompatibel med virtual reality, bl.a. Google Play Film, Google Fotos og Street View, så du kan leve dig ind i omgivelserne omkring dig. YouTube er også blevet udviklet forfra til at udforske verdens største VR-videosamling.

Daydream lanceres i løbet af efteråret – formentligt i forbindelse med den endelige udgivelse af Android N.

Android Wear 2.0: Designet helt forfra

Opdateret 20:30: Android Wear får den hidtil største opdatering siden lanceringen, hvor centrale dele af brugerfladen er designet fuldstændigt forfra efter Google har lært mere om, hvad brugerne har brug for og ikke har brug for i et smartwatch. Enhver urskive kan mixes sammen med indhold fra enhver anden app.

Android Wear har også fået en ny input-metode til at skrive tekst, hvor du tegner bogstaverne og symbolerne, som automatisk skubbes til venstre, så du kan skrive løs, mens det bliver omsat til almindelig tekst.

En stor nyhed i Android Wear 2.0 er også, at alle Android Wear-ure nu virker fuldstændig uafhængigt af den forbundne smartphone, selv om uret ikke har sin egen 4G-forbindelse som det seneste LG-ur har. Derfor kan udviklere nu også udvikle apps specifikt lavet til Android Wear-urene, som installeres og køres på urene uden at være afhængig af en telefon.

Allerede nu kan du downloade et preview af Android Wear 2.0 til visse ure, inden softwaren udgives i sin færdige form i løbet af efteråret.

Android Instant Apps

Stream apps i stedet for at installere dem

Opdateret 20:51: Med Android Instant Apps vil Google hen over det næste års tid arbejde på at streame apps på din telefon i stedet for at installere dem. Forestil dig, at du får en besked fra en bekendt om at prøve en app med et link til appen.

I stedet for at skulle installere den, vil Google øjeblikket streame appen, når du klikker på linket, så at sige – altså åbne den direkte i et nyt vindue som hvis du havde downloadet og installeret den. Det hele sker gennem Googles kæmpe datacentre, hvorfra de specifikke dele af appes, som du kigger på, virtuelt køres og streames til din enhed.

Alle dine loginformationer og oplysninger vil blive vist fuldstændigt på samme måde som hvis appen var installeret på din enhed. Apps vil dermed kun være ét klik væk på samme måde som weblinks er det på pc’en. Teknologien er endda bagudkompatibel helt ned til Android 4.2 Jelly Bean og vil dermed fuldstændigt nytænke, hvordan apps fungerer på smartphones.