Her er de 5 vigtigste nyheder i Googles nye Android

Verdens mest udbredte styresystem får en opdatering. Navnet er endnu ukendt, men her kan du se hvad det kan.

Her er de 5 vigtigste nyheder i Googles nye Android

Google lancerede, traditionen tro, afløseren til nuværende Android-version, kendt som 4.4 KitKat. Efternavnet KitKat er ottende bogstav i rækken af lækkerier som debuterede med Android Cupcake i 2008.

Men i modsætning til tidligere foretrækker Google udelukkende at frigøre opdateringen i efteråret efter en åben beta-periode. Hvad Android L vil hedde finder vi først ud af der, men vi hepper på Lollipop.

Læs også: I/O 2014 – Se Googles største nyheder her

Mobilsiden.dk dykker ned i L, og finder de største nyheder i Googles Android L.

Material Design

Fladt er det nye sort. Både iOS og Android levede tidligere i en verden med 3D-effekter som skygger og klikbare ikoner og knapper. Men mobil og tablet skærme er jo flade, og Google mener at grænsefladen naturligvis skal være derefter.

Den nye design-mantra er døbt ’Material Design’ og er ikke kun forbeholdt tablets og telefoner. Også Pc’ens Chrome-browser og Googles websider vil få samme gestalt fremover.

At Android-verdenen nu er flad betyder nu ikke at der kan være dybde i brugerfladen. Material kan bedst sammenlignes med et spil kort. Kortene kan flettes ind over hinanden og swypes ud over kanterne for at slette, arkivere eller skifte funktion.

Ligesom virkelige kort kan disse også trykkes ind og på farver på skærmen giver et indtryk af de giver lidt efter. I modsætning til virkelighedens kortspil kan der dog også zoomes ind og ud for at se nærmere på en mail-notifikation, en vejrudsigt eller en Google-søgning.

Hensigten er at de nye design-retningslinjer vil leve, ikke bare i Googles egne apps, men også i Play Storens mange apps. I Android L vil man se ’Material’ i aktion allerede ved låseskærmen, hvor notifikationer vil udgøre hele fladen og hvor der kan interageres med dem uden at skulle låse mobilen op.

Søgninger, Internettet og apps smelter sammen

Google er indbegrebet af søgning og søge funktionen får, ikke overraskende, en endnu mere central placering i Android L. Material Design er anvendt og søgeresultater popper op i kort-format

Search app’en skelner nu mindre mellem søgeresultater på nettet og inde i telefoner. Søgeresultater øger ikke bare – men også i dine apps. Søger man eksempelvis efter ’Pizza’ vil man ikke bare få en googlesøgning men også få muligheden for at lande i installerede apps som Wikipedia eller Just-Eat, for enten at læse om pizza – eller bestille en.

Samme filosofi genfindes i Multitasking-knappen som ny er en stak kort som glider over hinanden med de senest anvendte apps, men også seneste dokumenter og hjemmesider og søgninger.

Smidigere og hurtigere

Under motorhjelmen byder Android L på en mindre revolution. Alle koder og kommandoer som hidtil skulle afvikles i Android skulle forbi en maskin-oversætter kaldet ’Dalvik’. Oversætteren er nu byttet ud med en kvikkere og dygtigere en af slagsen: han hedder ART.

I praksis betyder det at applikationer vil starte væsentligt hurtigere, og at visse apps kan få et kraftigt boost og køre op til 5 gange hurtigere.

Læs også: Så hurtige bliver efterårets mobiler

En anden opdatering er at ART kan køre i 64-bit, i modsætning til 32-bit tidligere. Dermed åbner det op for at Android-mobiler eller tablets med 4GB RAM eller mere. Samtidigt får app-udviklere nu mulighed for at kreere 64-bit apps som også vil få et turbo-indsprøjtning i forhold til forgængerne.

Traditionelt koster det mere strøm, når man skruer op for turboen. Men forbedringerne vil ikke sluge mere strøm. Tværtimod. Med Android L vil strømstyringen være mere finkornet og telefonen kan sættes i økonomi-mode for at holde på juicen i batteriet. Google lover, at med Android L vil ens telefon opleve 90 minutters ekstra levetid.

Større fokus på sikkerhed

Dræberknappen, eller den såkaldte ’Kill Switch’ er bygget ind i L. Den foranstaltning kan slette og låse en telefon, selv efter at den er stjålet. Det har bevisligt nedbragt antallet af iPhone-tyverier og det er kun tyveknægte der vil begræde den udvikling.

Samtidig gør Google det nemmere at låse skærmen op. Bærer man på et tilsluttet Slut med Password når du bærer på et Smart-ur behøver passwordet ikke at tastes ind.

Til virksomhedsbrug har Google allieret sig med Samsung hvor de vil arbejde sammen omkring KNOX sikkerhedsløsning for at levere kryptering af følsomme virksomheds-informationer.

Hvornår kommer den?

Google nyeste styresystem er dermed smartere, smukkere, hurtigere og så vil den være tilgængelig på langt flere platforme end hidtil. Der vil dog gå nogle måneder før Android L vil få den brede udbredelse. Nysgerrige Nexus 5 og Nexus 7 ejere vil dog senere i dag kunne hente beta-versionen og prøve Android L af.