Hurtigere end nogensinde: Nu er den nye Wi-Fi 7-standard her

Wi-Fi Alliance er begyndt at certificere routere og andre produkter, der understøtter den nye Wi-Fi 7-standard. Dermed er de garanteret at fungere med andre enheder.

Hurtigere end nogensinde: Nu er den nye Wi-Fi 7-standard her

Wi-Fi Alliance, som står bag Wi-Fi-standarden, er begyndt officielt at certificere enheder, der understøtter den nyeste generation af trådløs teknologi, Wi-Fi 7.

Alle certificerede Wi-Fi 7-produkter kan ses på WiFi Alliances hjemmeside.

Læs også: Telebranchen har stor tro på Wi-Fi 7

Nu bliver de første Wi-Fi 7-produkter certificeret

Med en certificering er det garanteret, at Wi-Fi 7-enheder kan fungere med andre enheder, og i 2024 kommer vi til at se produkter som telefoner, bærbare computere og routere understøtte standarden. Det kan betyde en stor stigning i hastighed og effektivitet sammenlignet med produkter, der understøtter Wi-Fi 6 eller 6E.

Ifølge Wi-Fi Alliance vil Wi-Fi 7 vil være bedre end de hidtidige generationer af Wi-Fi til opgaver som streaming med høj båndbredde og trådløs gaming med lav responstid. Begge dele bliver stadig vigtigere – særligt i forbindelse med udbredelsen af virtual reality (VR), augmented reality (AR) og mixed reality (MR).

Kevin Robinson, der er dirktør i Wi-Fi Alliance, oplyser til The Verge, at Wi-Fi 7 er den ”første generation bygget op fra bunden” til 6 GHz-båndet, der er det hurtigere og bredere trådløse frekvensbånd, der første gang blev brugt af enheder med Wi-Fi 6E. Nye telefoner som OnePlus 12 og Samsung Galaxy S24-serien bliver udstyret med WiFi 7.

De første Wi-Fi 7-routere findes allerede

Routere, der understøtter Wi-Fi 7, findes ganske vist allerede – f.eks. NETGEAR Nighthawk RS700. Der er nemlig allerede kommet routere på markedet fra selskaber som Netgear, TP-Link og Eero, og de første kom endda for flere måneder siden.

Det er dog ikke sikkert, at de bliver certificerede. Eeros Wi-Fi 6-routere er ikke at finde på Wi-Fi-alliancens liste over produkter. Det betyder ikke, at de ikke fungerer udmærket med Wi-Fi 7, men med certificeringen er man garanteret, at de kommer til at fungere.

Hvad er nyt i Wi-Fi 7?

Hvis vi ser bort fra certificeringerne, er der ikke noget, der har ændret sig omkring Wi-Fi 7, siden vi sidst skrev om teknologien.

Dobbelt så høj båndbredde

Der er stadig tale om den dobbelte båndbredde fra 160 MHz til 320 MHz sammenlignet med de hurtigste enheder via Wi-Fi 5, 6 og 6E-standarderne. Det gør det muligt at downloade trådløst med mere end 2 gigabit per sekund.

Tilslutning via tre frekvenser på én gang med Multi-Link Operation (MLO)

Wi-Fi 7 introducerer også den nye teknologi Multi-Link Operation (MLO). Det er i bund og grund er en sammenlægning af trådløse forbindelser. Her kan man være koblet på flere frekvenser – nærmere bestemt 2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz-båndene – på én gang. Dermed opnår man højere hastigheder og øget stabilitet.

MLO giver også lavere responstid. Normalt er trådløse forbindelser begrænset af sendetiden – det vil sige den tid, det tager routeren at lade datapakkerne gå gennem routeren, fordi andre datapakker også er i kø til at blive håndteret. Med de tre frekvensbånd i brug på én gang er der ifølge Kevin Robinson ”en meget, meget stor sandsynlighed for at få den pakke af sted med det samme.”

Det lader altså til, at MLO kan blive en teknologi, som virkelig forbedrer mange netværk. Døjer du med dårligt trådløst netværk og lav stabilitet, er teknologien altså værd at se frem til. Det er dog værd at bemærke, at ikke alle Wi-Fi 7-routere understøtter tre samtidige frekvensbånd. En billigere router kobler sig for eksempel måske kun til to frekvensbånd ad gangen.

Det er stadig bedre end i dag, hvor de bedste routere stadig kun understøtter én opkobling per enhed. Er det vigtigt for dig at få så meget som muligt ud af Wi-Fi 7-standarden, bør du altså ofre lidt flere penge på din router.

Andre nyheder i Wi-Fi 7

Andre nyheder i Wi-Fi 7 er bedre effektivitet, højere kapacitet og øget stabilitet. Og så er nye Wi-Fi 7-routere stadig kompatible med tidligere versioner af Wi-Fi.

Ældre enheder såsom smartphones kommer ikke til at nyde godt af de nye funktioner i en Wi-Fi 7-router. Det varer dog ikke længe, før nye bærbare computere og smartphones kommer med Wi-Fi 7.

I første omgang er det vigtigste at få opgraderet sin router til Wi-Fi 7, så udgangspunktet for en god netværksforbindelse er lagt.

Se også: Priser på Wi-Fi 7-routere