Spotify anklager Apple for at blokere appopdateringer i EU

Apple tilbageholder en opdatering af Spotify-appen, som gør det muligt at undgå Apples betalingsgebyr. Det sker efter en milliardbøde til Apple - og Spotify er ikke tilfreds.

Spotify anklager Apple for at blokere appopdateringer i EU

EU-Kommissionen udstedte for nylig en gigantisk bøde på 1,8 milliarder euro til Apple med begrundelsen, at Apple misbruger sin dominerende position på markedet til at skade konkurrenter til Apple Music på iOS – blandt andet Spotify.

Alligevel lader Apple til at have problemer med netop Spotify, der ikke er blevet løst af EU’s sanktion. Spotify er den største konkurrent til Apple Music, og nu hævder streamingtjenesten, at Apple fortsætter med at blokere den svenske streamingtjenestes opdateringer af Spotify-appen i EU.

Læs også: Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag

Spotify: Apple blokerer appopdateringer i EU

I forbindelse med, at forordningen  om digitale markeder (Digital Markets Act eller DMA) officielt trådte i kraft 6. marts 2024, kan udviklere nu selv distribuere deres apps til iOS-brugere i EU uden om App Store. For de apps, der ligger i App Store, er der desuden nye regler for at sikre, at udviklerne har mulighed for at bruge alternative betalingsløsninger til at foretage køb eller tegne abonnementer i apps.

Spotify indsendte en opdatering til sin iOS-app til Apple 5. marts. I den opdatering fjernede Spotify helt muligheden for at abonnere på Spotify via Apples eget betalingssystem, hvor Apple tidligere har pålagt høje gebyrer. I stedet opfordres brugerne nu til at gå til Spotifys hjemmeside for at tegne købe abonnementerne til normalpris.

I en e-mail fra Spotify til EU-Kommissionen, som The Verge har fået mulighed for at læse, anklager Spotify imidlertid Apple for endnu ikke at have godkendt denne opdatering.

”Der er gået ni dage nu, og vi venter stadig på at få en tilbagemelding fra Apple om vores appversion, så vi kan vise priserne for vores brugere i EU samt linke til vores hjemmeside,” står der i e-mailen.

Jeanne Moran, der er talsperson for Spotify, siger, at Apples forsinkelse ”er i direkte konflikt med deres påstand om, at de vender tilbage med respons på appindsendelser inden for 24 timer, og det er også i strid med den tidsplan for efterlevelse, som EU-Kommissionen har meldt ud.”

Apple har ikke ønsket at kommentere sagen.

Det er ikke usædvanligt at se Apple antage en tilbageholdende attitude og forsinke godkendelsen af apps i App Store, fordi der er noget, de ikke er enige i. Det ser dog ud til, at ikke engang en bøde på to milliarder dollars kan ændre på deres holdning til Spotify. Det skal nævnes, at EU har bestemt, at Apple ikke kan forhindre udviklerne i at oplyse brugere om alternative betalingsmetoder i sine apps.

Udviklere mod Apple

Tidligere på måneden sendte 35 selskaber, herunder Spotify, et brev til EU-Kommissionen. I brevet klagede de over ”Apples manglende efterlevelse af forordningen.”

Efter at EU har meddelt, at de fortsat vil undersøge, om Apple efterlever i forhold til forordningen, har Apple slækket lidt på visse af reglerne, der gælder for distribution af apps uden for App Store.

Se også: Apple dropper at forsvare App Store i Europa