Avis: Samsung skal ikke længere producere Qualcomms processorer

Qualcomm planlægger skifter Samsung ud som samarbejdspartner til at producere Snapdragon-processorer. Opgaven går i stedet til TSMC ifølge sydkoreansk avis.

Avis: Samsung skal ikke længere producere Qualcomms processorer

Qualcomm vil ikke længere have Samsung til at producere dets Snapdragon-processorer. I stedet er det den taiwanesiske chipproducent TSMC, der bliver lukket ind i varmen og snart skal til at fremstille Qualcomms kommende processorer til brug næste år.

Læs også: Qualcomm Snapdragon 835: Ny superprocessor slippes løs

Sådan lyder det fra den sydkoreanske avis ETNews, som oplyser, at det drejer sig om fremtidens processorer, som skal fremstilles med en printstørrelse på blot 7 nanometer. Her skulle Qualcomm ifølge folk i industrien have indgået aftalen med den taiwanesiske producent TSMC den 11. juni, og det betyder, at Samsung står til at tabe store summer.

Samsung har nu mistet både Apple og Qualcomm som kunder

Det er nemlig ikke kun Qualcomm, der er stoppet med at benytte Samsungs faciliteter til at fremstille processorer til smartphones. Sidste år tog Apple samme skridt og forlod Samsung til fordel for netop TSMC. Samsung og TSMC har på skift stået helt eller delvist for at fremstille Apples processorer alt efter hvor langt fremme de er med deres respektive teknologier de forskellige år, og for tiden synes Samsung altså at være haltet efter TSMC.

Qualcomms samarbejde med Samsung er derimod ganske nyt. Vi skal ikke længere tilbage end til november måned 2016 for at finde dagen, hvor Qualcomm annoncerde Samsung som samarbejdspartner til at producere dets processorer med den såkaldte 10 nanometer ’FinFET’-fremstillingsproces.

Læs også: Ny Snapdragon 836-processor kan få debut i Samsung Galaxy Note 8

I mellemtiden er Samsung dog blevet overhalet indenom af TSMC, lyder det ifølge avisen. Samsung holdt fast i at satse på 10 nanometer-teknologien, fordi producenten dels var forsinket og dels vurderede den eksisterende teknologi til at kunne vare ved i længere tid. Derfor tog Samsung ikke skridtet videre til 7 nanometer-fremstillingsprocessen, hvilket TSMC derimod havde gjort allerede i andet halvår 2016. Den taiwanesiske producent havde nemlig valgt at springe 10 nanometer-fremstillingsteknologien over for at gå direkte videre til 7 nanometer.

Det betyder ifølge avisen, at Samsung først i starten af næste år vil begynde at masseproducere Exynos-processorer med en 8 nanometer fremstillingsproces og først i anden halvdel af 2018 vil begynde at producere processorer med en 7 nanometer printstørrelse til brug i det, der må formodes at blive Galaxy Note 9.

Hos TSMC bliver situationen altså den, at man fra slutningen af dette år og frem til starten af næste år skal producere 7 nanometer Snapdragon-processorer for Qualcomm (formentlig Snapdragon 845). Apple vil dog ikke gøre brug af TSMC’s nyeste fremstillingsproces i den kommende A11-processor i iPhone 8, 7s og 7s Plus. Her vil TSMC fremstille Apples processorer i netop de 10 nanometer, som TSMC valgte at springe over.

Chipproducenterne slås om at producere Apples processorer
Apple A4 (45 nm) Samsung
Apple A5 (32-45 nm) Samsung
Apple A6 (32 nm) Samsung
Apple A7 (28 nm) Samsung
Apple A8 (20 nm) TSMC
Apple A9 (14-16 nm) Samsung og TSMC
Apple A10 (10 nm) TSMC