Bredbåndsteknologier for dummies – Her er dine muligheder

Når man skal ud og købe bredbånd, så kan det godt være lidt af en jungle at finde ud af, hvordan det bredbånd man bestiller rent faktisk leveres, altså hvilken teknologi der ligger bag.

Bredbåndsteknologier for dummies – Her er dine muligheder

Ofte får man kun selve hastigheden at vide, men det beskrives ikke, om du skal bruge en router, om det skal lægges kabler ind, eller om det er noget der skal køre igennem dit TV-antennestik.

I denne guide giver vi dig i samarbejde med billig-bredbånd.nu et kort og præcist overblik over de forskellige bredbåndsteknologier der findes på marked, så du ved hvad de indebærer, når du vælger dem hos en given udbyder.

Lad os kaste os ud i det og se på den første teknologi.

DSL

DSL er også kendt som ADSL og VDSL (nyere udgave af ADSL).

DSL er internet igennem dit telefonstik. Du skal altså have et telefonstik installeret i din lejlighed eller hus, hvis du vil have en DSL-løsning.

Hos nogle udbydere kaldes det også xDSL, men alt du skal vide er, at det er internet leveret igennem dit telefonstik.

Hastigheden på DSL afhænger af, hvor langt du er fra en DSL-boks, og det er altså vidt forskelligt hvor hurtigt bredbånd du kan få med DSL alt efter hvor du bor.

COAX

COAX er bredbånd leveret igennem dit TV-antennestik. COAX er kort for coaxial, hvilket er den kabeltype man bruger til at levere denne form for bredbånd.

Du behøver typisk ikke have en TV-pakke for at få bredbånd via COAX, så længe du har et TV-antennestik, så kan en COAX-løsning installeres her.

COAX er typisk mere stabilt og hurtigere end DSL, men koster for det meste også lidt mere. Når du bestiller COAX skal du huske på, at modem og evt. router skal stå omkring dit TV-antennestik hvilket for de fleste betyder, at de ikke kan gemme udstyret væk på et værelse eller i et skab, men bliver nød til at have det stående i stuen.

Læs også: YouSee går i gang med Hybrid Bredbånd

Fiber

Fiber bredbånd er lidt mindre indviklet, da navnet indikerer hvordan det leveres.

I nyere bygninger og boligområder er der allerede indlagt fiber, men du skal altid teste din adresse inden du bestiller et fiberprodukt, ellers risikerer du, at du skal betale for en større installation for at få denne løsning.

Fiber er klart den hurtigste forbindelse du kan få pt., men prismæssigt ligger det også i den høje ende.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er ikke kun begrænset til bredbånd på din mobiltelefon. Rigtig mange udbydere tilbyder også mobilt bredbånd til hjemmet, og det fungerer på den måde, at du blot tilslutter strøm til en router, og så deler denne router en 4G forbindelse med dine enheder i hjemmet.

Dette er en super enkel måde at få internet i hjemmet på, men hastigheden og stabiliteten afhænger dog i høj grad af, hvor i landet du bor.

I 2020 kommer der 5G i Europa, og her spås det, at man vil kunne få bredbånd i luften med hastigheder der nærmer sig fiber-hastighed. Til den tid vil en løsning som denne være rigtig god, da den nemt kan installeres via et strømstik, og du kan samtidig få en hurtig og stabil hastighed på højde med fiber.

Læs også: Guide: Få billigt mobilt bredbånd med dit mobilabonnement

Sidste nye om historien

Emnet er stadig relevant. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. d. 3/4/2018 gik vi videre med temaet i et indlæg omkring emnet Sådan rengør du din mobil [TIP] – Historien kan du læse her. Og sidste punktum er endnu ikke sat. Klik her for at se de sidste nyheder..