Her er alle nyhederne i Android 9 Pie

Få et overblik over alle de store og knap så store nyheder i den nyeste Android-version: Android 9 Pie.

Her er alle nyhederne i Android 9 Pie

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Google overraskede mandag aften ved at udgive den nyeste Android-version, Android 9 Pie, tidligere og med et andet navn end ventet.

Læs også: Google udgiver Android 9 Pie: Ruller ud allerede nu

Ikke desto mindre er der masser af nyheder at se frem til for de mange Android-brugere, som på godt og ondt kan bruge de kommende måneder på at spekulere over, hvornår de får den nye Android-software – og om de overhovedet får den. Det er emne for sig. I denne artikel tager vi et nærmere kig på alle nyhederne i Android 9 Pie – store såvel som små.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Selvjusterende batteri og lysstyrke

Kunstig intelligens fylder meget i Android 9 Pie, og hvis der nogen, der ikke er bange for at gøre brug af kunstig intelligens, er det Google. Derfor introducerer Android 9 Pie også to nye features, som er henholdsvis selvjusterende batteri og selvjusterende lysstyrke. Softwaren kigger på, hvilke apps du benytter mest og prioriterer batteriet til dem. De apps, du sjældent bruger, får dermed ikke lov til at sluge strøm i baggrunden. Resultatet skulle være bedre batteritid.

Med selvjusterende lysstyrke slipper du for hele tiden at skulle regulere for lysstyrken alt efter hvor du er. Telefonen lærer, hvordan du godt kan lide lysstyrken – eksempelvis allerlavest omkring sengetid.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

App Actions: Forudser hvad du vil

Android 9 Pie introducerer også funktionen App Actions, som igen er et resultat af kunstig intelligens. App Actions er et sæt ikoner, som ligger øverst i app-oversigten. Disse to ikoner opdateres løbende og forsøger at forudsige, hvad du vil udføre af handlinger på telefonen.

Hvis Google kan se, at du pendler hver morgen, vil der være en App Action-genvej til at navigere til dit arbejde, og når du så er på arbejde, vil der være genveje til at åbne apps såsom Hangouts og Google Drev via ens arbejdskonto på mobilen.

Hvis du tilslutter dine øretelefoner til telefonen, vil der komme App Actions frem, som viser den playliste, du sidst lyttede til, og sådanne forslag vil telefonen løbende vise.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Slices: Nemmere adgang til dele af dine apps

Google har også løftet sløret for en ny funktion, som dog først er klar senere dette efterår. Det er en funktion indbygget i Google-appen, når du søger efter informationer. Hvis du eksempelvis begynder at søge efter appen ”Lyft”, vil Google straks vise et lille udsnit af appen direkte i søgeresultatet. I dette tilfælde vil du se priser på en taxa hjem til din adresse uden at du nærmest har rørt en finger.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Ny navigationslinje og oversigt over åbne apps

Flere væsentlige dele af Android-styresystemets brugerflade har også fået en ordentlig overhaling i Android 9 Pie. Først og fremmest er der navigationslinjen, hvor Google har introduceret gestures eller bevægelser. Swipe up åbner en ny oversigt over åbne apps, som viser forhåndsvisning af apps i fuld størrelse. Her kan du swipe fra side til side igennem alle apps, som kører i baggrunden. Google oplyser, at den nye navigationslinje med gestures skal aktiveres inde i indstillinger.

I forhåndsvisningen af apps kan du nu også markere og kopiere tekst, ligesom Smart Text Selection også virker derfra. Hvis du f.eks. kopierer en adresse, foreslår telefonen at åbne den i Google Maps – direkte fra oversigten over alle dine åbne apps.

Ud over disse to områder har quick settings-panelet oppe i toppen, popupvinduet til justering af lydstyrken og redigering af screenshots også fået nyt design i Android 9 Pie.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Digital velvære

I Android 9 Pie er der også fokus på digital velvære. En undersøgelse, som Google har foretaget, viser at 70 % vil skære ned for deres mobilforbrug og være offline noget mere. Det skal en række nye features hjælpe med. Pakken af digital velvære består af følgende:

 • Et kontrolpanel, hvor du kan få et overblik over tidsforbruget i alle apps
 • En app-timer, så du kan sætte en begrænsning for, hvor lang tid du kan bruge apps
 • En ny Forstyr ikke-funktion, som også sætter alle visuelle forstyrrelser på skærmen på pause
 • En nedtrap-funktion, som aktiverer Night Light-skærmtilstanden og Forstyr ikke og fader skærmen til grå inden sengetid.

Digital velvære-funktionerne er først helt klar i løbet af efteråret, oplyser Google. Lige kan de dog testes på Pixel-mobiler, hvis man tilmelder sin e-mail her.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Øvrige nyheder

Tilgængelighed:

 • Tilgængelighedsmenu: Almindelige handlinger såsom at tage screenshots og navigere i systemet er nu nemmere for motorisk svækkede personer.
 • Læs tekst op via kameraet: Nu er det muligt at klikke på noget tekst, som via OCR (optisk tegngenkendelse) er mulig at få læst op.
 • Lydforstærkning: En ny tilgængelighedsfunktion gør det muligt at få forstærket lyden, så det er nemmere at forstå samtaler. Lyden justeres til mere end 100 forskellige tilstande alt efter om man befinder sig på restauranter, barer, koncerter osv.

Batteri:

 • Begrænsninger i baggrunden: I Indstillinger vil du nu se forslag til apps, som du bør begrænse, fordi de bruger for meget batteri.

Kamera:

 • Understøttelse for flere kameraer: Udviklere af apps kan nu få adgang til data fra flere kameraer i smartphones på én gang, f.eks. dobbelt front- eller dobbelt bagkamera. Udviklere kan få informationer som dybde, bokeh og stereosyn.
 • Eksterne kameraer: Android 9 Pie understøtter nu eksterne kameraer via USB/UVC.

Skærm:

 • Udskæringer i skærme: Android 9 Pie understøtter nu skærme med flere udskæringer, så pladsen uden om bedre kan udnyttes, f.eks. til ikoner fra notifikationer.
 • Ekstra aflange skærme: Den nye Android-version kommer også med officiel understøttelse af ekstra aflange skærme med skærmforhold på 18:9 og mere aflange skærme.

Virksomheder:

 • Flere brugere på samme enhed: Nu er det nemmere at dele samme enhed mellem flere personer, f.eks. ved skifteholdsarbejde.
 • Arbejds-apps i startskærm: Nu kan arbejdsrelaterede apps fra ens arbejdskonto holdes visuelt adskilt fra resten af ens apps på startskærmen.
 • Udskyd softwareopdateringer: Systemadministratorer kan nu udskyde softwareopdateringer (OTA) i op til 90 dage, hvis en opdatering kan være kritisk op til eksempelvis ferier.

Medier:

 • Flere Bluetooth-forbindelser: Nu er det muligt at være tilsluttet helt op til fem Bluetooth-enheder på én gang, ligesom man nemt kan skifte mellem de forskellige enheder. Indkomne opkald sendes til alle Bluetooth-enheder, der kan besvare opkald.
 • Slut med forsinket lyd: I Android 9 Pie er der understøttelse for rapportering af forsinkelse i lyden i headsets, så lyden nu skulle være synkroniseret.
 • Lydstyrke gemmes for hver Bluetooth-enhed: Nu husker Android 9 Pie, hvad lydstyrken sidst var på, da du benyttede en Bluetooth-enhed. Du slipper dermed for, at lyden er på fuld styrke, når du slutter telefonen til bilens anlæg.
 • HDR: Android 9 Pie understøtter nu officielt HDR (High Dynamic Range) via VP9 Profile 2, så du kan se HDR-videoer fra blandt andet YouTube og Google Play Film.
 • HEIF: Nu understøtter Android-systemet også billedformatet HEIF, som forbedrer komprimeringen af billeder og reducerer behovet for ekstra lagerplads.

Underretninger:

 • Smart-svar og forbedringer ved beskeder: Nu vises der forslag til smart-svar direkte i underretningerne, når du modtager beskeder. Derudover er der også rettet en fejl, så teksten nu forbliver i notifikationen, når du svarer på en besked direkte i notifikationen, men kortvarigt forlader den og vender tilbage. Billeder sendt i beskeder vises nu også i underretningerne.
 • Kontrol over underretninger: Nu har du bedre kontrol over alle underretninger. Du kan hurtigt slå underretninger fra fra flere apps, så du kun får de underretninger, du finder nyttige.

Privatliv og sikkerhed:

 • Krypterede backups: Nu er der aktiveret kryptering af Android-backups, som man kan få adgang til via PIN, mønster eller adgangskode.
 • Ny popup ved biometrisk godkendelse: Der er kommet en ny popup i Android 9 Pie, som viser sig hver gang du bruger biometriske sensorer såsom fingeraftrykslæser. Det skulle give en ensartet brugeroplevelse på tværs typer af af biometriske sensorer såsom fingeraftrykslæser, ansigtsgenkendelse og irisscanner.
 • StrongBox: Apps kan nu benytte et nyt API, hvor man kan opbevare data på enheder med den rette hardware, som er sikret mod at kunne blive forfalsket. Det gør det sværere for malware at stjæle data, der er opbevaret der.
 • Apps kan ikke længere lytte efter i baggrunden: Nu er det slut med apps, der lytter efter dig i baggrunden via din telefons mikrofon. Det samme gælder for andre sensorer og kameraet, som ikke længere kan anvendes i baggrunden. Hvis du vil give en app adgang til det, vises nu et konstant ikon i en underretning.

Systemændringer:

 • At-a-glance: Nu kan du se informationer såsom kalenderaftaler og vejret direkte på låseskærmen og med Always on Display aktiveret.
 • Skærmretning: Nu er det nemmere at have skærmen vist den vej, du ønsker det. Hvis du f.eks. ligger på siden og kigger på telefonen, vil skærmen ofte dreje. Nu kan du vælge, at der skal vises et ikon på skærmen, som du skal trykke på, før skærmen rent faktisk skifter retning, når du holder telefonen skævt.

Seneste nyt om Mobilabonnement & telefoni