Pas på de (lidt for) gode tilbud på Black Friday

Fredag er Danmarks største handelsdag, og det udnytter it-kriminelle med falske webshops. Med et enkelt råd fra e-mærket kan du spotte fup-butikkerne.

Pas på de (lidt for) gode tilbud på Black Friday

Så nærmer den største shoppedag sig: Black Friday. Her er det muligt at finde gode tilbud, men også dem, der er lidt for gode. Udenlandske it-kriminelle er nemlig godt klar over danskernes købelyst denne ene fredag hvert år, og det udnytter de til at lokke danskerne med tilbud på falske hjemmesider, der er lidt for gode.

”IT-kriminelle er blevet så dygtige til at lave falske hjemmesider, at flere og flere danske forbrugere bliver snydt. Fup-butikkerne ligner rigtige hjemmesider, men når man bestiller en vare i en fup-butik, risikerer man, at varen aldrig bliver sendt, at der bliver trukket et større beløb fra ens konto, end varen koster, eller at bagmændene sælger ens oplysninger videre til andre kriminelle,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Læs også: Kan du finde på at købe mobil i udlandet? [AFSTEMNING]

Hver anden dansker forventes ifølge e-mærket at slå til og handle på Black Friday, og udenlandske it-kriminelle fra blandt andet Rusland og Kina står derfor på spring for at snyde danskerne.

Sådan sikrer du dig mod falske hjemmesider på Black Friday

e-mærket kommer derfor med et simpelt råd, som kan hjælpe dig til at spotte de falske hjemmesider. Certificeringsordningen råder derfor danskerne til at tage et kig på hjemmesidernes ’Om’-side. Den vil nemlig ofte afsløre, hvis der er tale om en fup-hjemmeside. Ofte vil der være usammenhængennde tekst med dårlige formuleringer og stavefejl, fordi de udenlandske it-kriminelle – ikke overraskende – ikke kan skrive korrekt dansk.

”Vi håber, at danskerne med vores gode råd i baghånden føler sig trygge og får en god oplevelse med at handle på Black Friday,” slutter Michael Busk-Jepsen.

Læs også: Hver anden nye smartphone under juletræet var en iPhone

Med det råd i hånden kan du altså shoppe løs på fredag, og hvis du vil gardere dig yderligere, er det også altid en god idé at slå forhandleren op på sider som Trustpilot, ligesom det også kan være en god idé at google dem. Her får du også hurtigt en fornemmelse af, om det er et sted, du bør handle eller ej. Derudover kan du også kigge efter, om siden har en dansk adresse, telefonnummer og CVR-nummer – og naturligvis også om den har e-mærket.