Windows 10 præsenteret – se de nye funktioner

Microsoft har sprunget Windows 9 over for at gå direkte til Windows 10, der skal samle alle Windows-enheder

Windows 10 præsenteret – se de nye funktioner

Det er meningen, at Windows 10 skal samle alle Windows-enhederne på samme styresystem. Om det er en telefon, en laptop eller en Surface, så skal det være en ensartet oplevelse, så det er let at finde rundt.

Microsoft kalder selv Windows 10 for den mest omfattende platform nogen sinde i Microsoft-regi, men om det er derfor 9-tallet blev sprunget over er ikke sikkert. Det ved vi faktisk ikke. Direkte adspurgt svarede Joe Belfiore, Windows-chefen, at når man ser produktet i sin helhed, vil man være enig i, at det er et passende navn.

Tilbage til fremtiden – sådan da

Start-knappen er tilbage! Den har været savnet af mange Windows 8-brugere, men start-knappen er tilbage med flere funktioner end før. Ud over den klassiske liste med programmer, så er der påhæftet en række fliser, som kendt fra Windows 8 og Windows Phone, der kan justeres efter behag.

Læs også: Bye, bye Bing og goddag til MSN-apps

I det hele taget har Microsoft forsøgt at tage et skridt tilbage til Windows 7 – og så låne de mest brugbare dele af Windows 8.

Sammensmeltningen betyder blandt andet også, at apps ikke længere skal køres i fuld skærm, når Windows 10 bruges som computer. Dette burde gøre det lettere at lave flere ting på en gang på en computer, selvom Microsoft også har en ny funktion til at skifte mellem apps.

Windows 10s ‘task view’ som giver overblik over åbne programmer. Det er også her, man tilføjer nye skriveborde. Kilde: Microsoft

Den svære overgang forklaret

Hvordan har Microsoft så tænkt sig at give en glidende overgang mellem de forskellige enheder? En del af svaret giver Joe Belfiore ved at vise, hvordan en Microsoft Surface vil opføre sig med Windows 10. (Video nummer 2 på siden)

Som Belfiore siger i videoen, så vil Windows 10 have nogle egenskaber, der passer til ‘mus og tastatur’-modus og nogle til ‘touchskærm’-modus. Mon ikke Windows 10 på tablets vil ligne det, hvor Surface er uden tastaturet.

Læs også: Microsoft vil også spejle på fjernsynet

Til gengæld kunne det tyde på, at Windows Phone ikke vil ændres så meget, når Windows 10 kommer til Microsofts smartphones. Det nuværende look ligger fint i tråd med det, der er på Windows 10 til touchskærme.

Microsoft i god tid

Det er helt normalt, at man viser et styresystem frem i god tid, og det gør sig især gældende til computere. Microsoft er dog ude og vise Windows 10 frem meget tidligt, da vi først kan forvente at se Windows til sent i 2015.

Det giver Microsoft et års tid til at finpudse det, de har lavet indtil videre, og til at lægge ekstra funktioner ind i Windows 10.

Læs også: Windows 9 fanget på billeder og video

Microsoft vil også gerne have feedback fra brugerne, og derfor er det snart muligt at hente en tidlig version af Windows 10. Man skal være med i det såkaldte ‘Windows Insider Program’, og så kan man give ris og ros direkte til Microsoft omkring Windows 10.

Programmet skulle gå i luften i dag, men er endnu ikke aktiveret. Microsoft minder om, at det er en tidlig version af Windows 10, man får, så der kan være fejl, men er man stadig interesseret, så kan man finde den danske version af programmet her.

I Windows 10 behøver apps ikke køres i fuld skærm som her. Kilde: Microsoft

Microsoft skæver til konkurrent

Et par af de nye funktioner, som kommer i Windows 10, ligner noget, der kan findes hos konkurrenten Apple. Microsoft bringer nemlig ‘task view’ til Windows 10, som giver et overblik over åbne apps – og stilen er ligesom Expose i OS X.

Derudover får man også mulighed for at oprette flere skriveborde, så der er et til arbejde, et til hjemme, et til børnene og hvad man nu ellers har lyst til.

Læs også: Windows Phone på vej i glemmebogen

Microsoft siger selv, at det ikke er en åbenbaring, der får jorden til at skælve under ens fødder, men det er med til at give en bedre produktivitet.

Herunder kan du selv se Windows-chef Joe Belfiore præsentere Windows 10.