Apple og Samsungs mobilsalg i frit fald

Det globale smartphonemarked daler til det laveste Q3-niveau i ti år og Apple og Samsung er med til at trække salget ned, lyder det fra Counterpoint.

Apple og Samsungs mobilsalg i frit fald

Det globale smartphonemarked faldt med otte procent i tredje kvartal 2023 sammenlignet med året får og er det laveste niveau for et tredjekvartal i ti år.

Det skyldes lavere efterspørgsel på de store mærker som Apple og Samsung på de fleste af de såkaldt udviklede markeder, der blandt andet tæller USA, Europa og Sydkorea. Det viser data fra Counterpoint Research.

Se også: Sammenlign priser på smartphones

Stort fald hos Apple og Samsung

CounterPoint Research har delt denne data med Reuters, og viser, at den andel, de fem største producenter (herunder kinesiske Xiaomi, Oppo og Vivo) sidder på, er faldet til det laveste i tre år.

Man frygter nu, at dette nye fald i markedet kan spænde ben for kommende omsætning for selskaber som Apple, der har oplevet et fald i leverancer på otte procent dette kvartal.

Markedsførende Samsung har oplevet et fald i på 13 procent i salg under samme periode.

Blandt de aktører, der har oplevet fremgang i markedsandel under perioden, er Apples kinesiske rival Huawei, der trods USA’s skrappe sanktioner mod selskabet, overraskede industrien tidligere i år med sin smartphone Mate 60, der har en avanceret egenproduceret chip.

Det totale antal leverancer steg med to procent i forhold til andet kvartal, hvilket giver håb om, at markedet i årets sidste tre måneder kan komme ud af den to år lange årlige nedgang

Se også: Den bedste pris på iPhone 12 finder du her

Kan iPhone 15 løfte markedet?

CounterPoint peger på den nylancerede iPhone 15-serie som en faktor, der kan hjælpe med at sætte gang i væksten på udviklede markeder som USA, Europa og Sydkorea.

”Efter en stærk september forventer vi, at momentum fortsætter indtil årets udgang med fuld effekt af iPhone 15-serien,” fortæller markedsanalyseselskabet.

Ifølge CounterPoint vil Indiens kommende periode med festivaler og kampagner ved årets udgang i flere regioner også give markedet en hjælpende hånd. Apple skal ikke forvente at få en hjælpende fra Kina, hvor salget af iPhone 15 indtil nu har ligget under salget af iPhone 14 i samme periode efter lanceringen.

Se også: Test af nye mobiltelefoner

Mellemøsten og Afrika eneste lyspunkt i år

Indtil videre har udviklingsmarkedet været lyspunkter for smartphonesalget på et ellers trist år.

I det tredje kvartal var Mellemøsten og Afrika ifølge CounterPoints data de eneste regioner, der oplevede en vækst i forhold til året før.