Fairphone 3+: Verdens mest bæredygtige smartphone med 5 års Android-opdateringer

Teleselskabet 3 bliver Danmarks eneste forhandler af verdens mest bæredygtige smartphone, Fairphone 3+, som er lavet af hele 40 procent genbrugsplast.

Fairphone 3+: Verdens mest bæredygtige smartphone med 5 års Android-opdateringer

Hollandske Fairphone er klar med en ny smartphone: Fairphone 3+ – en større udgave af Fairphone 3 fra sidste efterår, som har fået opgraderet flere af specifikationerne.

Opskriften er egentlig ikke ændret det store. Fairphone 3+ er den mest bæredygtige smartphone, du kan få. Denne gang er det dog hele 40 procent af al plastik, der er genbrugsplastik.

Der er også anvendt genbrugt kobber og Fairtrade-certificeret guld i komponenterne. For sine anstrengelser har Fairphone 3+ også fået en lang række certifikater, som dokumenterer Fairphones ansvarlighed.

Men Fairphone 3+ er selvfølgelig også mere end kun bæredygtighed. Specifikationerne er godt nok ikke imponerende, men det er heller ikke derfor, du skal købe smartphonen. Taler telefonen til dit grønne hjerte, får du en 5,65 tommer Full HD IPS-skærm med Gorilla Glass 5.

Telefonen drives af en Snapdragon 632 ligesom Fairphone 3. Det er ikke det nyeste chipset på markedet, da det er fra august 2018, men til de daglige gøremål er processoren tilstrækkelig. Den findes blandt andet også i Moto G6 Play og Nokia 5.

Fairphone 3+ har 64 GB lagerplads, som kan udvides med et microSD-kort. Dertil har den 4 GB RAM – altså ikke alverden, men nok til de fleste.

Bagpå sidder et 48 megapixel bagkamera. Sensoren kombinerer de mange pixels, hvilket gør dem større (1,6 mikrometer), og det øger lysindtaget. Sensoren, som er fra Samsung, har en blænde på f/1,79.

Foran sidder et 16 megapixel selfiekamera med en blænde på f/2,0. Begge sensorer understøtter HDR og 8x digital zoom.

Af andre ting gemmer Fairphone 3+ på en port til 3,5 mm jackstik, USB-C, fingeraftrykslæser, Bluetooth 5, NFC og 4G-understøttelse.

Læs også: Fairphone 2 : En mobil med god samvittighed [TEST]

Fairphone 3+

Nem at reparere og opgradere

Det er ikke kun i forhold til valget af genbrugsmaterialer, at Fairphone 3+ skåner miljøet. Den er også konstrueret, så den er utrolig nem at skille ad og reparere, så du kan fortsætte med at bruge telefonen i mange år og på den måde undgå at skulle købe en ny telefon efter kort tid.

Faktisk er der inkluderet en lille skruetrækker i salgsæsken, så du selv kan foretage reparationerne. Derfor har den også, som den eneste smartphone, fået en bedømmelse på 10 ud af 10 af iFixit for at være nem at reparere.

Tanken er, at man eventuelt også kan opgradere telefonens hardware, efterhånden som delene slides, eller der kommer bedre komponenter på markedet. Det kan eksempelvis være, at batteriet trænger til en udskiftning, eller at du vil opgradere kameraet.

Hvis man allerede har en Fairphone 3, kan man faktisk købe kameramodulet og lydmodulet fra Fairphone 3+ og installere i 3’eren. På den måde kan man nedbringe elektronikaffald ved at opgradere telefonens enkeltdele frem for at udskifte hele telefonen.

Læs også: IKEA-app: få klimavenlige råd og dyst i bæredygtighed

Fairphone 3+
Fairphone 3+ kommer med Android 10 og får fem års opdateringer.

5 års softwareopdateringer

Fairphone 3-serien, heriblandt 3+, vil ifølge Fairphone få hele 5 års softwareopdateringer og sikkerhedsrettelser. Det er usædvanligt inden for Android-telefoner, men netop fordi Fairphone slår sig på at være bæredygtig, kan det næsten heller ikke være anderledes, da planlagt forældelse i form af 1-2 års opdateringer ikke ligefrem ville harmonere med bæredygtighed.

Det er da heller ikke nyt for Fairphone at holde sine telefoner opdateret i mange år. Fairphone 2, som blev lanceret med Android 5.0 i 2015, er nemlig ved at blive opgraderet til Android 9 dette efterår.

Når Fairphone 3+ omkring år 2025 ikke længere får opdateringer, vil det ifølge Fairphone blive muligt at udskifte Android-styresystemet med andre styresystemer såsom Ubuntu Touch, Lineage OS, Sailfish OS eller /e/. Det kræver dog formentlig en smule teknisk snilde, da den såkaldte bootloader også først skal åbnes. Men muligheden for at forlænge softwarens levetid ser altså ud til at komme.

Læs også: Apple vil være klimaneutrale i 2030

Kan købes hos 3 og Fairphone

Fairphone 3+ er ikke for alle, men med et øget fokus på ansvarlighed har teleselskabet 3 øjnet en mulig god forretning i at føre den nye telefon.

Derfor er teleselskabet 3 den eneste forhandler af Fairphone 3 i Danmark. Her koster telefonen 3.120 kroner, som du enten kan betale kontant eller afdrage. Alt efter hvilket abonnement du vælger (og binder dig til i seks måneder), får du mellem 359 og 839 kroner i mobilrabat. Mindsteprisen med 6 måneders binding er altså 4.180 kroner.

Fairphone 3+ lanceres den 14. september, og fra lanceringsdagen vil det også være muligt at opleve telefonen i 3Butikkerne i Fields, Fisketorvet, Lyngby, Østerbro, Strøget i København, Roskilde, Rosengårdscentret i Odense, Bruuns Galleri i Århus, Kolding Storcenter og Aalborg Storcenter.

Du kan dog også vælge at købe den direkte hos Fairphone selv, hvor den koster 3.491 kroner.

Læs også: Samsung introducerer miljøvenlig indpakning af produkter

Historiens videre forløb

Fortællingen gik sin videre gang. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. 26/8/2020 samlede vi op på historien og publicerede sagen om Drastisk fald i salget af smartphones i 2. kvartal 2020 – Artiklen finder du her. Redaktionen har fokus på tematikken. De seneste nyheder finder du her.