Fairphone opgraderer syv år gamle Fairphone 2 med Android 10

Hollandske Fairphone er nu klar med Android 10 beta til den syv år gamle Fairphone 2 - den opdateres med hjælp fra frivillige open source-udviklere.

Fairphone opgraderer syv år gamle Fairphone 2 med Android 10

Fairphone 2 udkom i 2015 og er en af de eneste smartphones, som stadig den dag i dag modtager software-opdateringer. Det betyder, at Fairphone 2 har været supporteret i over syv år, hvilket er unikt og sjældent set for Android-smartphones.

Fairphone 2 udkom med Android 5 og er sidenhen blevet opgraderet til Android 6, Android 7,1 og Android 9. Dette cementerer Fairphones engagement i sine produkter og i at sikre, at Fairphones brugere kan benytte deres smartphones i mange år frem. Man kan dog spørge til, hvorfor de ikke opgraderer til Android 11 eller 12 og det har vi så spurgt Fairphone om.

Fairphone skriver til os i en mail, at den sidste Android-version, der blev officielt understøttet af Fairphone 2, var Android 6.

“Det er en udfordring at opgradere til senere Android-versioner uden understøttelse, og det er ikke almindelig praksis i branchen. For hver ny Android-version uden understøttelse bliver det stadig vanskeligere at overholde kravene til Google-certificering. Vi har dog gjort det før med Android 7 og Android 9. Android 10 er et godt kompromis her: Det er tættere på den sidste version, vi lavede, og det kan få os til slutningen af Fairphone 2’s levetid. Branchepraksis er ikke at springe en Android-opgradering over, så vi skal lave A10 før A11. Vi prøvede endda at springe én Android-opgradering over for at se, om det kunne lade sig gøre (vi sprang A8 over på Fairphone 2 og gik fra A7 til A9), men det var så svært, at vi besluttede at gå tilbage til den normale procedure. Vi har også begrænsede ressourcer, og kompleksiteten krævede mere tid fra os. Men vi er ved at forbedre os: A9 blev frigivet på Fairphone 2 i marts 2021, og 8 måneder senere frigav vi den første betaversion af A10!”

Vi håber derfor, at Fairphone 2 stadig vil kunne fungere med Android 11 eller endda Android 12. Det er en modulopbygget telefon, så den burde fungere, især når komponenterne udskiftes eller opgraderes.

Se også: Billige telefoner

Opdateres med hjælp fra frivillige

Fairphone 2 opgraderes uden support fra chipset-producenten og har gjort det direkte med Fairphone-fællesskabet for at undgå nogle af de problemer, som opstod i forbindelse med opgraderingen til Android 9.

Blandt andet har Fairphone samarbejdet med den frivillige open source-udvikler, indiske Bharath Ravi Prakash. Med hans hjælp er det lykkes at udvikle opdateringen på bare 10 måneder.

Se også: Telefoner der får opdateringer i mange år

Vil give telefoner længst mulig levetid

Fairphones mål er at holde sine smartphones opdateret så længe som muligt. De siger selv, at de går imod resten af industrien, hvor hurtig produktion og regelmæssige lanceringer af nye produkter betyder, at smartphones har korte levetider.

Det har da også været tilfældet mange år, men særligt det sidste års tid er der sket meget på den front over en bred kam. Flere producenter tilbyder tre store Android-opdateringer og sikkerhedsopdateringer i fire år. I hvert fald på premium-telefonerne. De billigere varianter kan stadig kun forvente en eller maksimalt to store Android-opdateringer.

Takket være et modulært design kan ødelagte dele repareres af brugeren selv, og selskabet garanterer fem års garanti, samt lige så lang tid med software- og sikkerhedsopdateringer.

Fairphone 3 og 3+ har desuden netop fået adgang til en Android 11-betaversion.

Se også: Nyheder om telefoner