Næste års smartphones får ultra nøjagtig GPS

Svigter din GPS i mobilen dig ofte? Så glæd dig til næste år, hvor de første mobiler kan fastslå din placering med 30 centimeters nøjagtighed.

Næste års smartphones får ultra nøjagtig GPS

Du kender det formentlig alt for godt. Du bruger dine mobils GPS til køreturen, men den kan ikke helt finde ud af, om du kører på den ene eller anden vej. Eller måske kan den slet ikke fastslå din placering korrekt.

Læs også: Hvad bruger du som navigation til rejsen? [AFSTEMNING]

Det er snart fortid, for næste år kan du se frem til de første smartphones, der fastlægger din position med langt højere præcision. Det skriver magasinet IEEE Spectrum, som hører til foreningen IEEE.

Sådan ser den lille chip ud, som snart vil være at finde i smartphones.

GPS-signalet i nuværende smartphones er i dag i stand til at fastlægge din placering med 5 meters nøjatighed. Det går an til de fleste formål, men der er plads til forbedring. Derfor har chipproducenten Broadcom for nyligt lanceret en ny GPS-chip til smartphones, tablets og wearables, som er i stand til at fastslå din placering med helt ned til 30 centimeters nøjatighed – altså 16 gange mere præcist end i dag.

Den super-præcise GPS-chip viser især sit værd i byområder, hvor de nuværende GPS-signaler har svært ved at trænge igennem forhindringer såsom høje bygninger. GPS-chippen, som har modelnummeret BCM47755, har endnu flere forbedringer. Den er nemlig fremstillet med en 28 nanometer fremstillingsproces, som gør, at den kan arbejde mere effektivt og dermed bruge mindre strøm. Ifølge Broadcom bruger den nye GPS-chip den halve mængde strøm end nuværende chips.

Læs også: Kvinde fyret for at fjerne GPS tracking-app fra sin telefon

GNSS-navigationssystemer såsom GPS består af satellitter, der kredser rundt om jorden. I tilfældet med GPS-systemet udsender alle satellitterne det såkaldte L1-signal, som er det, der fastlægger din placering med kun 5 meters nøjagtighed. Som den første massefremstillede chip tager Broadcoms nye GPS-chip også imod de såkaldte L5-signaler, som er dem, der er meget mere præcise. I visse industrier benyttes det præcise L5-signal allerede, men det er endnu ikke taget i brug i forbrugerleektronik.

Egentlig er det lidt misvisende at kalde chippen for en GPS-chip, for rent faktisk er det en GNSS-chip, der modtager signaler fra alverdens navigationssystemer, heriblandt GPS. På én og samme tid er den i stand til at modtage data fra GLONASS, BeiDou (BDS), Galileo (GAL) og flere andre navigationssystemer.

Kommer i de første smartphones næste år

Den nye chip fra Broadcom virker altså ganske lovende, men hvornår kan du så også selv få glæde af ultra nøjagtig navigation mobil?

Broadcom oplyser, at næste års smartphones allerede bliver udstyret med den nye chip, som først fastlægger en ikke så præcis placering via L1-signalet og derefter med 30 centimeters nøjagtighed ved hjælp af L5-signalet. Det bør altså betyde langt bedre navigation ved alt fra gå-, cykel- og bilture til tracking af dine løbeture og andre aktiviteter – alt imens det bruger mindre strøm.

Læs også: Ny Google Maps feature: del hvor du er med dine venner

Broadcom vil dog endnu ikke røbe, hvilke smartphones vi først får at se med den kraftigt forbedrede GNSS-chip. Om det er forårets eller efterårets topmodeller, der kommer først med teknologien, er endnu uvist.