Nokias første Android-smartphone bliver snart en realitet

Nokia-smartphones med Android som styresystem kan snart blive en realitet, efter Microsoft, Nokia og to andre firmaer har indgået en ny aftale.

Nokias første Android-smartphone bliver snart en realitet

Siden Microsoft opkøbte Nokias mobilafdeling i 2014 har det været en kendsgerning, at der ikke må produceres Nokia-smartphones fra resterne af den finske producent før 4. kvartal 2016 som en del af kontrakten med Microsoft.

Netop denne kontrakt var også årsag til, at tabletten Nokia n1 blev firmaets debutprodukt på Android-platformen frem for en smartphone.

Læs også: Rendering af Nokias første Android-smartphone lækket

Nu varer det dog ikke længe, før kontrakten hører op, hvor Nokia-smartphones med Android kan blive en realitet. En aftale mellem Microsoft, Nokia Technologies, produktionsselskabet Foxconn og et finsk firma kaldet HMD global er nemlig faldet på plads, som gør det muligt for Nokia at få smartphone-comeback med Android som styresystem. Det skriver Nokia i en pressemeddelelse.

Føres videre af nyt finsk firma med Nokia-folk i spidsen

Aftalen mellem de fire parter betyder, at det nye, finske firma HMD global med gamle Nokia-topledere og -medarbejdere i spidsen overtager Microsofts afdeling for de såkaldte feature phones (billige telefoner med knapper), mens produktionsafdelingen for disse telefoner netop er solgt til virksomheden FIH for 2,3 mia. kroner.

Umiddelbart lyder FIH ukendt, men det er et datterselskab til den enorme taiwanesiske virksomhed, der producerer elektronik for de fleste producenter, nemlig Foxconn.

Lige som det tidligere har været på tale vil Nokia nu licensere sit brand, men også nogle af dets patenter bliver tildelt det finske firma HMD global. Aftalen omfatter ikke kun produktionen af de billige feature phones, men også – mere interessant – smartphones og tablets.

Læs også: Nokia uddyber tilbagevenden på smartphonemarkedet

Det er flere gange set, at velkendte brands licenseres ud til ukendte, kinesiske producenter, der aldrig bliver nogen succes – her kan nævnes Alcatel og Philips. Nokia Technologies vil dog gøre det anderledes gennem aftalen med HMD global. Hvor HMD global kommer til at stå for hele produktionen af Nokias kommende feature phones, smartphones og tablets, vil Nokia stadig have en finger med i spillet i udviklingen af produkterne.

Nokia har nemlig én plads i HMD global’s bestyrelse, som skal sikre, at de kommende Nokia-produkter skal gennemgå ”obligatoriske krav relateret til brand og ydelse”, så det kan sikres, at den høje kvalitet kendt fra Nokias produkter levere videre. Samtidig er der investereret over 3,3 mia. kroner til markedsføring hen over de næste tre år, så det er næppe usandsynligt, at Nokia en dag vender tilbage på tv-skærmen og på busstoppestederne.

Hvornår det så helt præcist kommer til at ske, er endnu ikke klart. Interessant bliver det i hvert fald at se, om Nokias smartphones kan genopstå.