Ny Apple-maskine skal gøre iPhone-reparationer hurtigere

Det skal være nemmere at reparere iPhones. Derfor udbredes Apples egen 'reparationsmaskine' til bl.a. Danmark, men det kan have store konsekvenser.

Ny Apple-maskine skal gøre iPhone-reparationer hurtigere

Siden den første iPhone har der været et enormt marked for at udføre reparationer på Apples produkter. Det marked kan dog være i fare, for Apple er nemlig i gang med at udbrede en maskine, som skal forkorte den tid, det tager at reparere iPhones. Det skriver Reuters og Ekstra Bladet.

Maskinen, som går under navnet Horizon Machine og mest af alt ligner et lille pengeskab på størrelse med en mikroovn, er i løbet af de næste måneder på vej til 25 lande, heriblandt Danmark. De seneste års tid har Apple testet maskinen en række steder, og nu er Apple klar til bringe maskinen til 200 nye steder rundt omkring i verden eller hvad der svarer til 4 pct. af Apples 4800 autoriserede Apple-serviceudbydere.

Læs også: Apple bekræfter: iPhones spærres ved uautoriserede reparationer

I Danmark findes der autoriserede serviceudbydere primært i udvalgte Elgiganten-, 3-, Humac- og Number1service-butikker, så det er med al sandsynlig i flere af disse, at maskinen finder vej.

Maskinen kan ikke helt automatisere reparationen af en iPhone. Der er fortsat en medarbejder, som skal udskifte eksempelvis en ødelagt skærm ligesom før. Maskinen viser sig derimod nyttig, hvis der er sket skade på eksempelvis Touch ID-sensoren. Det er nemlig ikke sådan lige at reparere en iPhone, hvis Touch ID-sensoren er gået i stykker. I iPhones har Apple nemlig en indbygget sikkerhedsforanstaltning, der blokerer iPhones i at blive taget i brug, hvis Touch ID-sensoren ikke matcher telefonens bundkort.

Læs også: Apple opsiger aftaler med danske serviceværksteder

Her er det, at Horizon Machine sparer meget tid. Efter udskiftningen af en skærm og eventuelt en ny Touch ID-sensor, hvor iPhonen ellers ville være ubrugelig på grund af den ovenstående blokering kendt som ’fejl 53’, kan en iPhone indsættes i ’pengeboks’-maskinen. Her tilsluttes den maskinen, hvorfra den indbyggede software i Apples maskine kan kommunikere med iPhonen. På næsten magisk vis parrer maskinen de nye komponenter med hinanden i løbet af en proces, der tager 10-12 minutter – og så er den nye hardware godkendt.

Herefter trykker en kunstig finger på skærmen for at sikre, at alt virker, som det skal, og til allersidst kalibreres skærmpanelet, så det lever op til Apples krav.

iPhone Horizon Machine
Foto: Reuters.com

Kan gøre ondt på tredjepartsreparatører

Maskinen vil gøre det markant hurtigere at udføre reparationer på iPhones, og Apple må derfor øjne gode muligheder for at øge indtjeningen i et marked med en omsætning 26 milliarder kroner. Der er nemlig et enormt marked for at foretage reparationer af iPhones, og det må Apple og dets samarbejspartnere om nogen være bekendte med.

På sigt kan udbredelsen af maskinen dog betyde, at det pludselig bliver langt mere attraktivt at få foretaget reparationer hos autoriserede serviceudbydere end hos billigere tredjeparter hvis levebrød det er at reparere primært iPhones.

Læs også: Spar penge ved at reparere din iPhone selv [TIP]

De mange reparationssteder kan dog formentlig tage det med ro indtil videre, for kun få eksemplarer af maskinen kommer til Danmark i første omgang, og der stilles samtidig også høje krav til at maskinen kan blive betjent.

Husk: På Mobilpriser.dk kan du finde de billigste priser på reparation af din iPhone i dit nærområde.

Det sidste nye om emnet

Siden vi kørte denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte historien. Efterfølgende d. 13/6/2017 bragte vi en artikel med tematikken Front og bagside fra iPhone 8, 7s og 7s Plus lækketKlik her for at åbne artiklen.. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.