Samsung Galaxy Note 9 er officiel: Mere af det hele

Samsung har netop afsløret efterårets nye topmodel Galaxy Note 9. Samsung skruer op for specifikationerne, men det samme gælder for prisen.

Samsung Galaxy Note 9 er officiel: Mere af det hele

I de forgangne uger og måneder er der blevet lækket et hav af billeder og informationer om Samsung Galaxy Note 9, men det er nu slut med disse. Samsung har nemlig netop løftet sløret for den helt nye topmodel Galaxy Note 9 ved et stort Unpacked-event i New York.

Læs også: Samsung Galaxy Note 9: Pris, tilgængelighed og tilbehør

Samsung Galaxy Note 9 er, modsat hvad navnet skulle indikere, ’kun’ den ottende Note-mobil fra den sydkoreanske opskrift, og opskriften er mere eller mindre den samme som i originalen Galaxy Note helt tilbage fra 2011: En stor skærm, stylus og ellers de bedste specifikationer på markedet.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Velkendt design

Udseendemæssigt har den nye Galaxy Note 9 en hel del ligheder med sidste års Galaxy Note 8. Ja mange vil måske have svært ved at se forskel på dem, hvis det ikke var for nogle af de nye farver, som Samsung har introduceret med Galaxy Note 9.

Som noget har Samsung nemlig introduceret de to nye farver Ocean Blue og Metallic Copper, som er henholdsvis blå (med gul S Pen) og kobberfarve. Dertil findes Galaxy Note 9 også i to tidligere anvendte farver: Midnight Black og Lilac Purple. I Danmark kommer den sorte og blå til at starte med – den lilla kommer senere.

Læs også: Samsung Galaxy Note 9: De første indtryk

Med dimensionerne 161,9 x 76,4 x 8,8 mm er Samsung Galaxy Note 9 nærmest en klon af forgængeren, og der skal virkelig kigges med forstørrelsesglas for at se nogen forskelle. Her opdager man, at kanten langs rammen er noget skarpere end tidligere, og skærmen har fået en mikroskopisk forøgelse fra 6,3 tommer til 6,4 tommer. Og netop når det kommer til skærmen, er der et velkendt Super AMOLED-panel, som understøtter HDR10. Den har samme opløsning som sidste år på 1.440 x 2.960 pixels, hvilket giver det ekstra aflange skærmformat på 18,5:9.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Ny, trådløs S Pen

Selv om der ikke meget nyt er at se på det ydre, er der sket en hel del, når det kommer til den medfølgende S Pen, som gemmer sig nede i bunden ved siden af USB C-porten. Den indbyggede S Pen har nemlig fået en ordentlig opgradering. Ud over at komme nye, smarte farver såsom den gule S Pen i den blå Galaxy Note 9 har den også fået flere nye funktioner.

Den nye S Pen er automatisk tilsluttet Galaxy Note 9 via BLE (Bluetooth low energy), og det giver mulighed for nye, trådløse funktioner inden for 10 meters afstand. Du kan blandt åbne kameraet og tage billeder ved at dobbeltklikke på knappen på den nye S Pen, og du kan også åbne YouTube, galleri og skifte slides i en præsentation. Det er også muligt at angive i indstillinger, at S Pen skal åbne en specifik app, når du holder knappen nede.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Når du indsætter S Pen i Galaxy Note 9, begynder den helt automatisk at lade trådløst op. 40 sekunder skal telefonen bruge – så er stylussen fuldt opladt og kan nu bruges i 30 minutter.

Og som noget nyt sælger Samsung nu også den nye S Pen i løssalg.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Velkendt kamera med nye softwaretricks

Når det kommer til kameraerne, byder Note 9 ikke på meget nyt i forhold til Samsung Galaxy S9+, men til gengæld en lille smule anderledes end Note 8. Der er to sensorer bagpå, og det er kun den primære, der er anderledes i Note 9 i forhold til forgængeren. Der er nemlig samme 12 megapixel sensor med en variabel blænde på f/1.5/2.4 som i Galaxy S9+. Sensoren måler 1/2.55 tomme og tager billeder med pixels, der måler 1,4 µm.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Kameraet assisteres af en sekundær sensor, som er magen til den i både Note 8 og S9+: 12 megapixel med en blænde på f/2.4 og 2 gange optisk zoom. Begge sensorer er desuden ekviperet med optisk billedstabilisering (OIS), som gør billeder og videoer skarpere, fordi sensorerne holdes mere stabile, men gør det også muligt at bruge en længere lukketid i mørke omgivelser, som sikrer et større lysindtag.

Galaxy Note 9 ligner ellers sin forgænger, når det kommer til resten af specifikationerne på kameraområdet: 8 megapixel bagkamera med en blænde på f/1.7, og bagkameraet kan fortsat optage 4K-videoer med 60 billeder i sekundet. Slowmotionoptagelser med 960 billeder i sekundet er også fortsat muligt.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Der er altså ikke meget nyt på hardwarefronten, men det er der til gengæld i kamerasoftwaren. Samsung har nemlig udstyret softwaren med kunstig intelligens – nærmere bestemt funktionen Scenegenkendelse, som også blandt andet Huawei bruger. Funktionen scanner objekter og dit motiv og analyserer det for automatisk at rette farvetemperatur, lysstyrke og andre indstillinger.

Helt præcist genkender Scenegenkendelse følgende motiver: Mad, portrætter, blomster, indendørsbilleder, dyr, landskaber, grønne planter, himmel, bjerge, strande, solopgang, solnedgang, kyst, bybilleder, nattebilleder, vandfald, sne, fugle, baggrundsbelysning og tekst.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

Dobbelt op på lagerplads

Til gengæld har Galaxy Note 9 fået en ordentlig opgradering på flere andre centrale områder – særligt mekanikken. Samsung Galaxy Note 8 var i forvejen en rimelig potent smartphone, men Note 9 er, ikke overraskende, har endnu flere regnekræfter.

Samsung oplyser, at den Exynos 9810-processoren, som også er at finde i Galaxy S9 og S9+, yder 33 % bedre end Exynos, som sidder i Galaxy Note 8. Forbedringen mellem de to smartphones er på 25 %, når det kommer til grafikchippen med det ikke så mundrette navn Mali-G72 MP18. Processoren består af fire kerner, der kører med en hastighed på op til 2,7 GHz, samt fire øvrige, der kører med op til 1,7 GHz.

Samsung Galaxy Note 9: Specifikationer
Skærm 6,4″ Quad HD+ Super AMOLED
Processor Exynos 9810 Octa
Batteri 4.000 mAh med Quick Charge 2.0
RAM og internt lager 6 GB RAM + 128 GB lagerplads
8 GB RAM + 512 GB lagerplads
microSD på op til 512 GB i begge varianter
Kamera Primær: 12 MP, f/1.5-2.4, OIS
Sekundær: 12 MP, f/2.4, OIS, 2x optisk zoom
Scenegenkendelse via AI.
8 MP, f/1.7
Software Android 8.1 Oreo med Samsung Experience
Dimensioner 161,9 x 76,4 x 8,8 mm, 201 gram
Andet IP68-certificering, AKG-tunede stereohøjttalere, 1,2 Gbit/s netværk
Farver og vejledende pris Midnight Black, Ocean Blue og Lavender Purple. 128 GB (7.849 kroner) og 512 GB (9.799 kroner)

Samsung har især oppet sig, når det kommer til lagerpladsen. Vi skal ikke længere tilbage end til Galaxy Note 5 fra 2015 for at finde en topmodel, som Samsung lancerede med kun 32 GB lagerplads i den billigste udgave. I Note 7 opgraderede Samsung så lagerpladsen til 64 GB, og med Note 9 introducerer Samsung endnu en opgradering.

Nu er den billigste udgave af Galaxy Note 9 nemlig 128 GB lagerplads, hvilket skulle være rigeligt til de fleste. Denne variant kommer med 6 GB LP-DDR4-RAM ligesom sidste års forgænger. Hvis de 128 GB lagerplads ikke er nok, har Samsung også en endnu vildere model at byde på: hele 512 GB lagerplads med 8 GB RAM. Derudover kan du smække et 512 GB microSD-kort i begge varianter, så du kan opnå en maksimal kapacitet på voldsomme 1 terabyte lagerplads. Det bliver altså ikke meget bedre.

Samsung Galaxy Note 9 skulle også være ganske velegnet til gaming. Den er nemlig udstyret med et såkaldt Water-Carbon Cooling-system, som er med til at køle enheden yderligere ned under stor belastning såsom grafiktunge spil. Ifølge Samsung forhindrer systemet sandsynligheden for overophedning med 21 procent.

Samsung Galaxy Note 9 sælges også i to forskellige SIM-varianter: single-SIM, hvor du kan indsætte et nano-SIM og et microSD-kort, og en med hybrid-SIM, hvor du kan indsætte et nano-SIM og et microSD-kort eller to nano-SIM-kort.

Maskinrummet er også blevet opgraderet på et andet område: batteriet. Samsung var ret konservative med batteriets kapacitet i sidste års Note 8 oven på den katastrofale Galaxy Note 7, men efter at have indført en meget striksere ottetrins kvalitetskontrol, ser Samsung ikke ud til at være bange for at gøre brug af store batterier igen. I Galaxy Note 9 finder du derfor et batteri på 4.000 mAh, hvilket er 21 % større end i Note 8 med dets batteri på 3.300 mAh. Du bør derfor have nok batteri til at kunne klare dig igennem en dag med heftigt forbrug og formentlig også to dage med normalt forbrug.

I forhold til Note 8 er der i den nye Note 9 understøttelse for endnu højere netværkshastigheder – nemlig op til 1,2 gigabit i sekundet i downloadhastighed og 150 megabit i sekundet i uploadhastighed over 4G+ – med andre ord det samme som i Galaxy S9 og S9+.

Samsung Galaxy Note 9
Foto: Samsung

DeX: Nu endnu bedre og mere transportabel

Samsung introducerede i 2017 DeX, som er muligheden for at omdanne telefonen til et fuldblods PC-styresystem ved at koble den til en ekstern pc-skærm eller et tv og samtidig bruge et tastatur og en mus. Det har hidtil krævet den såkaldte DeX Station, som er et dockingstation med indbygget blæser, som man placerer sin Samsung-smartphone i. Den omdanner telefonen til en lille computer, og softwaren ændres til et PC-miljø.

Med Galaxy Note 9 er det slut med at bruge dockingstationen. Samsung har nemlig forbedret DeX, så du nu kan omdanne telefonen til en pc blot ved at indsætte et HDMI-kabel fra en skærm til telefonen. Samtidig er det nu også muligt at bruge Galaxy Note 9 normalt, samtidig med at DeX er i brug. Takket være den trådløse S Pen er det også muligt at bruge den under eksempelvis en præsentation, så du kan tegne eller tage noter samtidig med.

Nye programmer er også kommet til Samsung DeX, blandt andet Adoge Photoshop Sketch og MyScript Nebo. Derudover har Samsung forbedret DeX-softwaren, så det nu er nemmere at åbne og ændre størrelsen på vinduer og kopiere og trække filer rundt i vinduer.

Samsung Galaxy Note 9: Danske priser

Samsung Galaxy Note 9 er altså samlet set af en rigtigt interessant pakke af tidens nyeste hardware og features, og det kommer du også til at betale for. Prisen er nemlig, ligesom specifikationerne, røget en smule i vejret.

Den billigste model med 6 GB RAM og 128 GB lagerplads koster nemlig 7.849 kroner, mens du skal af med hele 9.799 kroner for modellen med 8 GB RAM og 512 GB lagerplads. Du kan læse meget mere om de priserne, de forskellige farver, mulighed for forudbestilling, leveringsdato og om hvor du kan købe Samsung Galaxy Note 9 her.