Sikkerhedsopdatering gør iPhones langsommere

Apples opdatering til iOS 11.2.2, som retter sårbarheden Spectre i Apples produkter, forringer ydeevnen i iPhones med - i værste tilfælde - helt op til 40 %.

Sikkerhedsopdatering gør iPhones langsommere

Den 8. januar udsendte Apple en sikkerhedsopdatering til iPhone 5s og nyere, iPad Air og nyere og til sidst også 6. generations iPod touch. iOS 11.2.2, som opdateringen hedder, retter op på sårbarheden kaldet Spectre, som for nyligt blev fundet i så godt som alle processorer fra Intel, AMD og ARM.

Det kom hurtigt frem, at rettelser af både Spectre sløver processorernes ydeevne markant. Det gælder også for Apples egne processor, som er at finde i iPhones, iPads og iPods.

Læs også: BlueBorne: Bluetooth-sårbarhed rammer 5,3 mia. enheder

Den hollandske techentusiast Melvin Mughal satte sig derfor for at dokumentere, hvor hårdt Apples iPhones bliver ramt af den vigtige sikkerhedsopdatering, som Apple har rullet ud. I et blogindlæg har han via appen Geekbench foretaget benchmarks af sin iPhone 6 både før og efter sikkerhedsopdateringen, og her ses et enormt dyk i ydeevnen, som ligner det, der er rapporteret ved brug af andre processorer og styresystemer.

Helt præcist er ydeevnen faldet med hele 39 % i benchmarktesten. Det ses af resultatet i multi-core-testen, hvor ydeevnen fra processorens kerner udregnes. Før Spectre-sikkerhedsopdateringen fik iPhone 6 et resultat på 2.665 point. Det faldt til 1.616 point efter sikkerhedsopdateringen. Altså et dyk på 39 %. I single-core-testen, hvor ydeevnen af hver processorkerne udregnes, faldt resultatet i testen fra 1.561 til 924 point: 41 % lavere.

  Før Spectre-opdateringen Efter Spectre-opdateringen Ændring i ydelse
iPhone-type iPhone 6 iPhone 6  
iOS-version iOS 11.1.2 iOS 11.2.2  
Single-core-resultat 1.561 924 -41%
Multi-core-resultat 2.665 1.616 -39%

I Geekbench-appen testes ydeevnen inden for et væld af andre regneopgaver, som danner grundlaget for de to ovenstående tal. Her ses det eksempelvis, at ansigtsgenkendelse er faldet med 37 %, HDR med 44 % og kameraet med 45 %.

Selv om et fald i ydeevnen på omkring 40 % kan lyde voldssomt, er det ikke nødvendigvis noget, der vil vise sig ved hverdagsbrug. Langt de fleste opgaver kræver slet ikke så meget processorkraft, at en reduktion i ydeevnen har nogen nævneværdig betydning.

Nyere iPhones påvirkes mindre af opdateringen

Hjemmesiden HowToGeek har, som opfølgning på Melvin Mughals test, foretaget yderligere benchmarks, som også viser, at ydeevnen reduceres, men ikke nær så meget.

I deres test kom de frem til, at iPhone 6s fik reduceret ydeevnen med 17,5 % i multi-core-testen, iPhone 7 2 % og iPhone 8 0,5 %. Det synes altså at være en sammenhæng mellem alderen på telefonerne og hvor meget de bliver påvirket af sikkerhedsopdateringen. Dermed vil langt de fleste heller ikke opleve nogen nævneværdig reduktion af ydeevnen, og Melvin Mughals resultater må siges at være det værst tænkelige scenarie.

Læs også: Alvorlig sikkerhedsbrist rammer alle enheder med Wi-Fi

Spectre er én af to sårbarheder, som blev offentliggjort den 3. januar af blandt andet Google. Det er en sårbarhed, som påvirker alle x86- og x-64-processorer fra Intel, AMD og ARM og rammer alt fra computere til smartphones. Sårbarheden består i, at det er muligt for hackere at få processoren til at afsløre data fra andre programmer, som slet ikke burde være muligt, hvorved der kan stjæle data fra enhedens hukommelse. For en mere detaljeret beskrivelse af Spectre klik her.

Årsagen til, at enhederne bliver langsommere af sikkerhedsopdateringerne, er ifølge CNN, at processorerne kører kommandoer få millisekunder langsommere efter rettelserne.

Har du en Android-smartphone og er usikker på, om din mobil er opdateret med rettelserne, så skal du kigge efter sikkerhedsopdateringen fra januar måned. Den indeholder alle rettelserne, men der er endnu ikke mange producenter, der har udsendt opdateringen.