Sony Xperia Z5: Første møde med Sonys tre tenorer

Sony spiller på tre heste med deres nye trio af Z-mobiler: Z5, Z5 Compact og Z5 Premium. Mobilsiden.dk prøver dem ad.

Sony Xperia Z5: Første møde med Sonys tre tenorer

Det er fristende at indlede denne artikel med et sidespring til eventyret om Guldlok og de tre bjørne. Som i eventyret, er mulighederne i Sony senest lancerede Z5-topmobiler trefoldige – med et valg mellem stort, mellem og småt. Men hvilken der kan blive den rette for dig er dog ikke så enkelt som at vælge den gyldne middelvej. Dertil er de tre Z5’ere bare for forskellige.

Størst, og mest ambitiøs, er Xperia Z5 Premium der, som navnet antyder, higer efter at hæve sig middelmådigheden. Den gør den qua sit højglansfinish, og sin 5,5 tommer store skærm der tårner over de to mindre telefoner. Og så er den verdens første 4K-smartphone.

Derefter følger den ’almindelige’ Xperia Z5, som egentlig ikke er så meget mindre end storebror Z5 Premium. Den har et voksent 5,2” tommer display, men veksler højglanslooket med en bagside i mat glas. Og så er opløsningen kun Full HD, hvilket ikke vil imponere nogen – men vil tilfredstille langt de fleste.

Til sidst kommer klejne Xperia Z5 Compact, som kun huser et 4,6” tommer HD-display og derfor kan kalde sig både mindre og mere lommevenlig en nogen anden topmobil på markedet i dag. Finishen er igen med en bagside af mat glas, men aluminiumssider vrages nu til fordel for formstøbt plast.

Læs også: Sony lancerer Xperia Z5 Premium: Verdens skarpeste mobil

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium – verdens første mobil med 4K-display

Men hvad med 4K-skærmen?

Hvor Sony traditionelt trofast har finpudset og forfinet ved hver iteration af Z-familien, har de denne gang forsøgt sig med et kvantespring. 4K-Opløsningen er nu 4 gange højere end i forrige topmobil: 3840 gange 2160 pixels i alt.

Og det var som sådan ikke fordi forgængeren som Z3 og Z3+ havde en uskarp skærm, at stod såmænd ganske skarpt der. Z5 Premium er bare hindsides hvad det menneskelige øje kan opfattes. Selv med makro-objektivet klinet op til det hyper-skarpe display er det svært at tage billeder af de enkelte pixels – det er lige før der skal mikroskop til.

I praksis betyder det at selv den mest skarpsynede, morgenfriske tårnfalk ikke vil kunne spotte nogen form uskarpheder i dette display. For mit eget vedkommende, og mine måske lidt trætte øjne, kan jeg kun ane at dette er skarpere end eksempelvis Galaxy S6 Edge og dens halvt så mange pixels – og det sker kun når jeg ellers koncentrerer mig.

Se også: Disse mobiler kommer i september

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium – selv når man kommer helt tæt på kan man ikke rigtig tyde de enkelte pixels

Farver, kontrast og lysstyrke skal heller ikke glemmes i al snakken om pixeltæthed og skarphed. Her syne Z5 Premium dog ikke at give afkald på disse i pixel-ræset. Det er bare et flot display med pæn kontrast og flotte farver.

Pønser du på at bruge denne telefon i samspil med et VR-setup à la Google Cardboard, kan den være oplagt til formålet, da pixels der bliver forstørrede, hvilket bør slutte i en mere detaljeret oplevelse -h Hvis altså processoren kan følge med. Den prototype jeg forsøgte mig med hakkede gevaldigt, noget som Sonys salgschef Morten Johansen forsikrer mig vil blive rettet op på, inden lanceringen i november.

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium

Mekanik med bedre styring

Apropos mekanik, så deler alle Z5 telefoner den samme kraftige, men problematiske processor som i Z3+. Der er tale om en ottekernet processor, en Snapdragon 810, en chip der har et højt potentiale men ofte lider under dens egen varmeudvikling.

”Det bliver der rettet op på i efterårsmodellerne”, indskyder Morten Johansen, og ved første hurtige test syntes alt da også at fungere efter hensigten.

Ellers er teknikbladet som man kan forvente i et flagskib anno 2015. Android 5.1 Lollipop, 3GB RAM (dog kun 2GB til Compact’en) og 32GB lagerplads. Det bør kunne afvikle alt uden problemer, især på de mindre Z5’ere da skærmopløsningen er væsentlig lavere.

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium
Sony Xperia Z5

3 størrelser, 3 slags finish, 3 filosofier

Når de ligger ved siden af hinanden kan man tydeligt se familieligheden. Alle tre er vandtætte, har en power-, kamera og volumenknapper på højre side, med en vandtæt låge på modsatte side hvor micro-SD og nano-SIM er gemt væk.

De deler alle samme plantegning, hvor for- og bagside er i glas, mens en afrundet ramme slutter tæt om glasfladerne. Så tæt, at telefonerne kan klare et dyp ned til halvanden meters dybde i op til en halv time.

Alligevel opleves de som 3 væsentlige forskellige telefoner.

Læs også: Sony Xperia Z5 og Z5 Compact: stærkere end nogensinde

Z5 Premium er ment som et stykke imponator-elektronik, og byder derfor på spejlglatte overflader og krom-look som ganske vist suger fedtfingre til sig, men samtidig funkler i bedste blingbling-manér når lyset ellers rammer den rigtigt.

Derefter kommer Z5 som er langt mere underspillet og nobel i sit udtryk. Den er faktisk slankest blandt de tre telefoner, og dens glasflader er denne gang helt mat – hvilket giver bagsiden et bedre greb, og hvilket samtidig skulle gøre Z5 mere hårdfør end tidligere.

Til sidst er Z5 Compact som familiens yngste og kække lilleput. Den er kommer i ferske pastelfarver, og skrotter den fine aluminiumsramme til fordel for en plast-ditto der lægger mere op til eventyr end til fine fornemmelser.

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Compact

Smart-scanner og superkamera

Z5’ernes udstyrsliste er lang med blandt andet NFC, quick-charge, 2 dages batteri og støjreduktion på CV’et, men to ting er især værd at fremhæve: Fingeraftryksscanneren og kameraet.

En fingeraftrykslæser er som sådan ingen nyhed, stort set alle producenter har en i topmodellen efterhånden. Det smarte ligger i placeringen.

Ved at bygge den ind i power-knappen kan du tænde og oplåse telefonen i en enkel bevægelse. Enkel, og ganske genialt. Samtidig er power-knappen placeret i den perfekte højde så du ikke behøver at ændre greb for at aktivere den.

Og så er der kameraet, der med sin 23 megapixels leverer en overflod af pixels til fotoentusiasterne. Så mange pixels er ikke set i en mobil siden Nokias hedengangne mobilkamera Lumia 1020 – og dengang var det da også med betragtelige ventetider til følge – for det tager tid for processoren at mose sig igennem de mange data.

Det problem synes Sony at have løst, for ved hjælp af fasedetektion, fokuserer kameraet lynhurtigt – op til nærøjeblikkelige 0,03 sekunder og en salve på 10 sekunder lagres tjept.

Eneste potentielle svaghed ligger nok i manglen på en optisk stabilisering, men en ny, bedre og forenklet kamera-app skulle ifølge Sony være på vej.

Sony Xperia Z5 Compact Z5 Premium
Fingeraftrykslæseren i power-knappen er en genial detalje

Kommer over efteråret

Det er altså tre lovende telefoner Sony har i støbeskeen. Første leverance bliver den mindste Z5 Compact mod slutningen af september, mens Z5 og Z5 Premium vil debutere i henholdsvis midten af oktober og midten af november.

Prisen er øget lidt i forhold til sidste års Z3-kollektion, med en Z5 Compact til 4.999,- kroner, Z5 til 5.999,- kroner og Z5 premium til 6.499,- kroner.

Er du hurtigt ude og forudbestiller Z5 Compact inden d. 24 september kan du få et Sony headset til en værdi af 800,- kroner med i købet.

Sony Xperia Z5 Premium kommer i sort, guld og krom.
Sony Xperia Z5 kommer i sort, grå, guld og flaskegrøn.
Sony Xperia Z5 Compact kommer i sort, hvid, rosa og gul.

Se også: Hvilken Z-mobil er du til? [AFSTEMNING]