iPadOS 16 gør iPad til et langt bedre arbejdsredskab

iPadOS 16 giver iPad-brugere langt bedre muligheder for at arbejde sammen i realtid og mail får også nogle nye praktiske funktioner.

iPadOS 16 gør iPad til et langt bedre arbejdsredskab

iPadOS 16 blev lanceret ved Apple store udviklerevent WWDC 2022 og loves af Apple at være en stor opdatering, der gør ”iPad-oplevelsen endnu mere alsidig”.

Bedre muligheder for samarbejde

Beskeder er for eksempel blevet opdateret, så man nemmere kan samarbejde og administrere delt indhold på tværs af apps som Arkiver, Keynote, Numbers, Pages, Noter, Påmindelser og Safari samt apps fra tredjeparter.

Når brugere sender en invitation til at samarbejde via Beskeder, bliver alle i tråden automatisk føjet til dokumentet, regnearket eller projektet. Når nogen redigerer en delt fil, kan alle se opdateringerne øverst i tråden i Beskeder.

Når der arbejdes på et samarbejdsprojekt, kan brugerne gå til den tilknyttede samtale i Beskeder eller starte en samtale op med FaceTime-opkald med deres samarbejdspartnere.

Nogle af de nyheder, der kommer til iOS 16 kommer også til iPadOS 16. For eksempel kan man redigere eller fortryde nyligt sendte beskeder, gendanne nyligt slettede beskeder og markere samtaler som ulæste, så man kan vende tilbage til dem senere. Man har 15 minutter til at fortryde en sendt besked og altså få den slettet hos modtageren og sletter man en besked på sin egen enhed, kan den gendannes inden for 30 dage.

Freeform er platform til samarbejde i realtid

Freeform er en ny app til samarbejde, der giver brugere mulighed for at se, dele og samarbejde på ét sted uden at skulle tænke på layout og sidestørrelser – og Apple Pencil er fuldt understøttet.

Denne nye samarbejdsplatform gør det muligt for brugere at se andres bidrag i realtid, når de tilføjer eller redigerer indhold. Freeform bliver lanceret til iPadOS senere i år og giver brugere mulighed for at starte en session fra FaceTime og se opdateringer fra dem, de samarbejder med, direkte i Beskeder-tråden.

ipados 16 freeform

Nye samarbejds- og sikkerhedsfunktioner til Safari

Safari får vigtige opdateringer, som gør den mere samarbejdsvenlig, sikker og nemmere at tilpasse. Delte fanegrupper giver brugere mulighed for at samarbejde med venner på et givet antal faner og se opdateringer i realtid, når de arbejder sammen.

Man kan også dele faner og bogmærker og starte en samtale direkte fra Safari. Fanegrupper får dedikerede startsider, der kan tilpasses med et baggrundsbillede, bogmærker og unikke dele, som kan ses og redigeres af alle.

Browsing i Safari er blevet mere tryg med loginnøgler, der forklares at være en nemmere og mere sikker login-metode designet til at erstatte adgangskoder på nettet og i apps.

ipados 16 safari deling

Loginnøgler lagres på iPad og er specifikke for det website, brugere opretter dem til. Og eftersom loginnøgler er unikke digitale nøgler, der forbliver på enheden og aldrig gemmes på en webserver, kan hackere hverken lække dem eller narre brugere til at dele dem.

Brugere kan logge ind på websites eller apps på både Apple-enheder og andre enheder med deres lagrede loginnøgler ved at scanne QR-koden med iPad og bruge Face ID eller Touch ID til at godkende.

Se også: De bedste iPads 2022

Mail introducerer nye smarte værktøjer

For mange er iPad et vigtigt arbejdsredskab på farten og i den forbindelse er det altid godt med forbedringer til mail-appen.

En af de nye muligheder er, at man kan annullere beskeder, før de når en modtagers indbakke og man kan også planlægge mails, så de bliver sendt på et bestemt tidspunkt. Man har ti sekunder til at forhindre en mail i at nå frem til modtageren.

En tredje og måske lidt lavpraktisk men ikke desto mindre nyttig funktion er muligheden for at flytte sendte mails til toppen af indbakken, så man hurtigt kan sende en opfølgning.

ipados 16 mail

Beskeder kan desuden til enhver tid blive hentet frem med Remind Later, og brugere bliver gjort opmærksom på det, hvis de har glemt en vigtig del af beskeden, for eksempel at inkludere en vedhæftet fil eller en modtager.

En helt ny søgeoplevelse giver desuden mere komplette og præcise resultater ved at rette tastefejl og bruge synonymer til søgetermerne.

Delt iCloud-fotobibliotek, vejr-apps m.m.

Af andre ting, der kommer med iPadOS 16 kan nævnes at det delte iCloud-fotobibliotek gør det nemmere for op til seks familiemedlemmer kan samarbejde og se billedsamlingen i Minder, Udvalgte fotos og Fotos-widget.

Apples Vejr-app kommer nu til iPad med nye animationer og de vigtigste vejroplysninger og med mulighed for at udforske kort over nedbør, luftkvalitet og temperatur.

ipados 16 vejr app

Stage Manager er en ny multitaskingfunktion, der automatisk organiserer åbne apps og vinduer, så det bliver hurtigere og nemmere at skifte mellem opgaver og for første gang på iPad kan man oprette overlappende vinduer i forskellige størrelser i en enkelt visning, trække og anbringe vinduer fra siden eller åbne apps fra Dock for at oprette grupper af apps.

Stage Manager er dog kun tilgængelig på iPad Pro og iPad Air med M1-chip.

ipados 16 stage manager

Se også: Billig iPad Pro

Tilgængelighed iPadOS 16

Udviklernes preview af iPadOS 16 er tilgængeligt for Apple Developer Program-medlemmer på developer.apple.com fra i dag, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig for iPadOS-brugere næste måned på beta.apple.com.

Nye softwarefunktioner vil være tilgængelige til efteråret som en gratis softwareopdatering til iPad (5. generation eller nyere), iPad mini (5. generation eller nyere), iPad Air (3. generation eller nyere) og alle iPad Pro-modeller.