Google anklages: Betaler for at holde konkurrenterne ude

Google beskyldes for konkurrenceforvridende praksis for at bevare sin søgemaskine som standard i telefoner – med milliarder i betaling.

Google anklages: Betaler for at holde konkurrenterne ude

Det amerikanske justitsministerium anklager Google for at kvæle konkurrencen på søgemaskinemarkedet ved at betale “enorme summer” til samarbejdspartnere. Beskyldningen blev fremsat under den første høring forud for i en stort antitrust-sag, der skal finde sted næste år.

Det amerikanske justitsministerium anklager således Google for konkurrencebegrænsende praksis ved at betale store beløb til store teknologivirksomheder for at bevare sin dominans på søgemaskinemarkedet.

Betalte over 100 milliarder for at være standardsøgemaskine i Apple-produkter

Anklagen lyder, at Google betaler milliarder af dollars til tech-selskaberne for at være standard-søgemaskine og -browser i deres produkter vel vidende at folk ikke vil ændre på disse indstillinger.

Det nøjagtige beløb, som Google betaler, er ikke oplyst, men analysevirksomheden Bernstein påstod sidste år, at Google betalte over 100 milliarder kroner for at være standardsøgemaskine på Apple-produkter.

Google har også kontrakter med de store teleselskaber AT&T, Verizon og T-Mobile om at forudindlæse sin søgemaskine på nye mobiltelefoner, herunder mange af de bedste Android-telefoner.

Se også: Hvordan tjener de store tech-selskaber penge?

Betaler for at udelukke andre søgemaskiner

Disse kontrakter anses for at være konkurrencebegrænsende og udelukke andre søgemaskiner. Samtidig peger myndighederne på, at Google på denne måde får mulighed for at samle en guldgrube af brugerdata, som giver Google mulighed for at drive sit reklameimperium.

Selv om brugerne har mulighed for at ændre standardsøgemaskinen på deres telefoner, benytter de færreste mennesker sig af denne mulighed.

Se også: Find de bedste billige telefoner

Google: Man kan bruge internettet uden Gooogle

Google mener på den anden side, at Google er underlagt hård konkurrence. For eksempel anfører de, at man ikke behøver ikke at gå til Google for at handle på Amazon eller for at købe flybilletter på Expedia.

Den planlagte antiturst-sag finder sted på et tidspunkt næste år. For Samsung og andre smartphone-giganter betyder retssagen, at de kan miste milliarder i indtægter, hvis Google bliver beordret til at ophæve disse standard-søgningskontrakter.

Google har i øvrigt lige fået en stor bøde af EU på og står over for en endnu større bøde i en sag i Holland og England, der kan lande på hele 180 milliarder kroner.