Qualcomm introducerer drone med 5G og kunstig intelligens

Chipproducenten Qualcomm har præsenteret verdens første autonome drone, som understøtter både 5G mmWave, kunstig intelligens og maskinlæring.

Qualcomm introducerer drone med 5G og kunstig intelligens

Chipdesigneren Qualcomm er klar med fremtidens drone: En drone, der flyver fuldstændig af sig selv takket være kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML). Dronen er naturligvis udstyret med en kraftig processor fra Qualcomm selv – og der er derfor også understøttelse af både 5G mmWave, Wi-Fi 6 og 4K-kameraer.

Droner er et område, som chipdesigneren Qualcomm i længere tid har udforsket. Det har nu udmøntet sig i et såkaldt referencedesign for en autonom drone. Den har fået det ikke så mundrette navn Qualcomm Flight RB5 5G.

Formålet med dronen er ikke, at hr. og fru Danmark kan købe en ny og spændende gadget. Det er i stedet at give forskellige industrielle, erhvervsmæssige og kommercielle kunder muligheden for  at udforske, hvad en autonom drone kan give af nye muligheder.

Læs også: Dronemarkedet vokser til 54 milliarder dollars i 2025

Verdens første drone med 5G og AI

Qualcomms nye referencedesign er nemlig verdens første drone, der er drevet af 5G og kunstig intelligens. Hjertet i den nye drone er Qualcomms chip kaldet QRB5165. Den er i høj grad baseret på Qualcomms Snapdragon 865-chip fra december 2019. Den består af fire kraftige Kryo 585 CPU-kerner, fire strømbesparende Kryo 585 Silver-kerner og en Adreno 650-grafikchip. Dronens chip er samtidig udstyret med en ny Hexagon 698 DSP-enhed, der gør det muligt for den at udføre AI-beregninger lokalt på dronen.

Chippen med 5G og AI vil gøre det muligt for dronen selv at flyve. Den kan derfor selv opdage og undvige forhindringer, selv når der ikke er forbindelse til dronen. Dronen vil dermed være i stand til at løse en masse opgaver på afstande og bag forhindringer, hvor den ikke engang kan ses.

– Vi er stolte over at fortsætte vores bestræbelser på at muliggøre den digitale transformation af globale industrier ved at præsentere Qualcomm Flight RB5 5G-platformen. Det er en løsning, der er specielt lavet til udvikling af droner med forbedret autonomi og intelligensfunktioner, og som giver førsteklasses evner inden for forbundne droner til industrielle, erhvervsmæssige og kommercielle segmenter, siger Dev Singh, der er seniordirektør for Qualcomms afdeling for autonome robotter, droner og intelligente maskiner.

Autonome droner åbner døren for helt nye anvendelser

Dronen understøtter også 5G og Wi-Fi 6, hvilket vil give mulighed for, at droner kan kommunikere med hinanden, og at man kan implementere sværme med droner. Anvendelser kan for eksempel være levering af varer via droner i et stort dronenetværk eller lysshows på himlen i stedet for fyrværkeri ligesom mange formentlig så under åbningsceremonien ved OL i Tokyo.

Mulighederne med en autonom drone er mange flere, og det er netop disse mange muligheder, som referencedesignet skal hjælpe virksomheder med at finde frem til. Autonome droner kan for eksempel forandre måden konstruktionsarbejde udføres på. Den kan automatisk tage billeder af en byggeplads og skabe topografiske kort. Den vil også være i stand til at holde øje med udviklingen af et byggeprojekt eller endda fungere som overvågning.

Det er dog ikke ’kun’ 5G, men også mmWave-frekvenser, som dronen understøtter. Derfor har Qualcomm og det amerikanske teleselskab Verizon indledt et samarbejde om at teste dronens muligheder i et 5G mmWave-netværk.

Qualcomms dronedesign kommer også med understøttelse af banebrydende kamerasensor. Spectra 480-billedbehandlingschippen understøtter kamerasensorer med opløsninger på op til 64 megapixel og kan i alt behandle 200 megapixels. Det giver altså mulighed for op til tre 64 megapixel kameraer med forskellige linser. Dronen kan samtidig optage 8K-video, 4K HDR-video eller almindelig 4K-video med 120 billeder i sekundet.

Den autonome drone kan som bekendt allerede nu forudbestilles på Qualcomms hjemmeside. Den koster 4.000 dollar uden 5G og 4.500 dollar med 5G. Dertil skal der betales et depositum på 1.000 dollar ved forudbestilling. Dronen ventes klar til levering sidst i tredje kvartal 2021.

Se også: Seneste nyt om erhvervsløsninger

Historien efterfølgende

Historien har udviklet sig. Siden vi publicerede artiklen er der kommet mere til historien. Steen Jørgensen kunne ikke lade sagen ligge. Allerede d. 17/8/2021 fulgte vi historien op med en ny vinkel på Regeringsudspil: Sådan skal tech-giganterne tøjles – Artiklen kan læses her. Få også seneste nyt om temaet ved at trykke her..