Samsung-rygte koster Google 375 milliarder kroner

Alphabet, står bag Google, har tabte 375 milliarder kroner i markedsværdi efter rygte om Samsungs skifte fra Google Søg til Microsoft Bing.

Samsung-rygte koster Google 375 milliarder kroner

Alphabets aktier faldt hele fire procent mandag og trak omkring 55 milliarder dollars af selskabets markedsværdi med sig i faldet – 55 milliarder dollars svarer til 375 milliarder kroner.

Det skete efter, at The New York Times i en artikel hævdede, at konkurrencen på markedet for søgning med mobilen er blevet hårdere.

Se også: Smarte telefoner

Samsung overvejer Bing med ChatGPT

Ifølge avisen overvejer Samsung at erstatte Google som standardsøgemaskine i sine smartphones og i stedet bruge Microsofts Bing. Det kan betyde et tab i årlig indtjening på tre milliarder dollars for Alphabet.

En lignende aftale mellem Alphabet og Apple til en værdi på omkring 20 milliarder i årlig indtjening for Alphabet skal genforhandles senere i år.

Ansatte hos Google blev chokerede, da de i marts fandt ud af, at Samsung overvejede at udskifte Google. Interne beskeder om sagen mellem medarbejdere hos Alphabet er havnet hos New York Times og viser ”panik” hos personalet.

Se også: Hvad kan GPT-4?

Google hårdt presset af ChatGPT

Google har oplevet øget konkurrence på søgemarkedet for første gang i mange år, efter at Microsoft tidligere i år inkorporerede OpenAI’s ChatGPT i sin søgemaskine BingNederst på formularen. Google har i mange år haft noget nær monopol på søgemarkedet og siddet på en markedsandel på omkring 90 procent.

Alphabet arbejder hårdt for at forsvare sin markedsandel, hævder New York Times. Et hold på mere end 160 medarbejdere arbejder på at inkorporere kunstig intelligens-funktioner i Googles søgemaskine. Det er ikke sikkert, at det er nok, hvis Samsung vælger at have Bing som standardsøgemaskine i de mange hundrede millioner enheder, de sælger hvert år.

Google kan stadig være den primære søgemaskine på en Samsung-telefon, selv hvis aftalen mellem Samsung og Microsoft bliver virkelighed, men det kræver, at brugeren selv ændrer det i telefonens indstillinger.

Samsung har lange samarbejder med både Alphabet og Microsoft og har forinstallerede apps fra begge selskaber i sine produkter, og forhandlingerne mellem Samsung og Microsoft er stadig i gang, så muligheden for Google som standardsøgemaskine er stadig åben, hævder avisen.

Men artiklen viser, hvor meget der er på spil for Alphabet, hvis de vil forsvare sin markedsandel inden for søgning og få sin konkurrencedygtighed tilbage på markedet for generativ AI-søgning, et område hvor ChatGPT brillerer.

Se også: Hvordan tjener de store tech-selskaber deres penge?

Bard floppede ved lancering

Et første kig på Googles svar på ChatGPT, Bard, var et flop. Da den blev lanceret, viste den et par afgørende fejl og det kostede også på markedet – cirka 100 milliarder dollars blev flået af Alphabets markedsværdi lige efter lanceringen af Bard.

Se også: God kameramobil