Teleanalytiker: Telia vildleder kunderne

Det er grov vildledning af kunderne, når Telia kalder LTE-nettet for 4G. Det mener teleanalytiker John Strand. Vi forsøger bare at kommunikere klart til kunderne, forsvarer Telias direktør.

Teleanalytiker: Telia vildleder kunderne

Telia har for nylig lanceret det de kalder 4G i landets fire største byer.

Men selvom Telia med store typer skriver 4G på deres bannere og plakater landet over, er den nye teknologi er IKKE 4G, men betegnes korrekt som LTE, der egentlig er en 3G standard. Det slår ITU fast i en redegørelse, der for nylig er færdiggjort.

Det får teleanalytiker John Strand til at lange ud efter teleselskaberne.

-“Der er ikke noget teknologisk argument for at kalde LTE for 4G,” siger han til Mobilsiden.dk.

-“Det er udelukkende noget salg og marketing kalder det, for at gøre det mere salgbart. Det er grov vildledning af kunderne.”, lyder det fra eksperten.

Kunderne bliver forvirrede

Telias direktør Jesper Brøckner forklarer dog, at de er nødt til at kalde det 4G, for ikke at forvirre kunderne.

-“Hvis vi kaldte den 3,8G ville forbrugerne ikke kunne forstå, at de ikke kan bruge deres nuværende 3G-udstyr,” argumenterer han.

Ved at kalde det 4G signalerer de dermed, at der er tale om en ny generation af netværk, der kræver nyt udstyr, mener Telia-direktøren.

Generationer bagud

Det argument giver John Strand dog ikke meget for.

-“Det er noget værre sludder. Så kunne man også med god grund kalde HSDPA (Turbo 3G) for en ny generation. Med den logik skulle vi være oppe i syvende eller ottende generation.”

John Strands klare budskab til teleselskaberne er:

-“Kald tingene for deres rette navn.”

Norsk forbud

Snakken om markedsføringen af den nye teknologi foregår ikke kun i Danmark. I Norge har det norske svar på forbrugerombudsmanden Ombudsmanden efter ITUs rapport nedlagt et midlertidigt forbud mod at bruge betegnelsen 4G om LTE.

Om den danske Forbrugerombudsmand gør det samme, vil tiden vise.

I følge Forbrugerombudsmandens jurist Tina Morell, afventer de for tiden et svar fra It og Telestyrelsen, og har endnu ikke taget stilling til, om de vil følge Norges eksempel med et forbud. 

4G – forvirringen er komplet

På den anden side af atlanterhavet, i USA, har man længe haft 4G. Men for at gøre forvirringen omkring 4G større, så er der i USA ikke tale om det, som vi i Danmark kalder 4G.

4G i USA er nemlig ikke LTE, men WiMax. Det betyder, at de telefoner, der er produceret til det amerikanske marked, som for eksempel HTC Evo 4G, ikke fungerer i Danmark.

I følge Telias direktør Jesper Brøckner går der omkring et år, før vi får 4G/LTE-mobiler i Danmark.

Læs også:
4G flopper i Norge og Sverige

Sagen efterfølgende

Siden redaktionen publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. Efterfølgende d. 9/12/2010 publicerede vi et indlæg omkring Telia: Derfor kalder vi det 4GKlik her og læs den fulde artikel.. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..