Første indtryk og test af Motorola Edge 30 Ultra

Kan Motorolas nye toptelefon matche konkurrenternes? Vi starter hermed vores test af den nye Motorola Edge 30 Ultra - læs vores første indtryk.

Første indtryk og test af Motorola Edge 30 Ultra

Motorola Edge 30 Ultra har imponerende specifikationer, som de fleste andre telefoner på markedet må være misundelige over. Samtidig frister den med en overraskende lav pris. Men kan den matche Samsung, Apples og OnePlus’ topmodeller? Vi har været heldige at få en Motorola Edge 30 Ultra til test allerede, så her får du vores første indtryk.

Motorola har netop præsenteret tre nye smartphones i deres high-end Edge-serie: Edge 30 Neo, Edge 30 Fusion og Edge 30 Ultra. I denne omgang er det Ultra-modellen – den nye topmodel – vi skal tage et nærmere kig på. Inden vi kaster os ud i det, får du her de vigtigste specifikationer på den.

Se også: Sammenlign pris og kvalitet på smartphones

Specifikationer på Motorola Edge 30 Ultra

Motorola Edge 30 Ultra
Dimensioner 161,76 x 73,5 x 8,39 mm
Vægt 198 gram
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Grafikchip Adreno 730
RAM 12 GB LPDDR5
Lagerplads 256 GB UFS 3.1
Bagkamera Primær sensor: 200 megapixel Samsung HP-1, 1,22 µm pixels, f/1,9 blænde, OIS og EIS
Sekundære sensore: 12 MP telefoto og 50 megapixel ultravidvinkel
Frontkamera 60 megapixel, 0.61 µm pixels, f/2.2 blænde, EIS
Sensorer Fingeraftrykslæser i skærm, accelerometer, gyroskop, nærhedssensor, lyssensor, kompas
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e
Batteri 4.610 mAh (med 125 Watt Turbocharge)
Højttaler(e) Stereo med Dolby Atmos
Farver Interstellar Black, Starlight White
Software Android 12 (får tre års OS-opdateringer)
Pris 6.699 kroner

Se laveste pris på Motorola Edge 30 Ultra

Design

Edge 30 Ultra lever op til dens navn. “Edge”-delen beskriver nemlig dens buede skærmkant, der får skærmen til at virke større end den egentlig er. Den buede skærm giver desuden noget funktionalitet, som jeg kommer tilbage til senere. 

Designet på Edge 30 Ultra er rigtig fint og den føles solid og velbygget. På grund af, at den i siderne buer ind både forfra og bagfra kan den virke noget skarp i hændene, men det er noget et cover let løser. 

Bagsiden er mat og afviser effektivt fingeraftryk og det er samtidig rart at røre ved. Kameramodulet på bagsiden gør, at den vipper i brug, når den ligger på et bord – ligesom de fleste andre smartphones gør i dag. Selvom den kun kommer i sort og hvid, er de begge ganske nydelige. Den sorte bagside indeholder lidt glimmer, som viser sig i sollys. 

Jeg kan ikke sige meget dårligt om designet og og kvaliteten på Ultra’en fra Motorola. Men et par ting har jeg alligevel. 

Det havde været dejligt med en IP68-certificering for bedre beskyttelse mod væske og støv. Jeg havde personligt foretrukket en flad skærm. Flade skærme er mere brugervenlige, stærkere og så er buede skærme efterhånden forældet designmæssigt. Men det er selvfølgelig en smagssag. Til sidst havde det også været en fordel med nyere Gorilla Glass end version 5, men det er kun et lille minus.

Motorola Edge 30 Ultra er en stor smartphone, men langtfra den største topmodel på markedet. Den er også flot og velbygget, men ikke den mest luksuriøse og holdbare der findes.

Se også: Reparation af Motorola Edge 30 Ultra

Software

Softwaren i Edge 30 Ultra er Googles Android 12. Her er tale om en nærmest ren udgave af Android, der er simpelt at bruge, har gode funktioner og det ser godt ud. Her er heller ingen bloatware at finde, hvilket efterhånden er en sjældenhed.

For lidt ekstra funktionalitet har Motorola tilføjet deres egne funktioner, som man kan bruge eller slå helt fra. Det er funktioner som at twiste telefonen to gange for at åbne kameraet, en interaktiv always-on skærm og mere. Alle disse funktioner finder man i Motorolas Moto-app.

Softwaren og brugervenligheden i Motorola Edge 30 Ultra er god. Det er dog en anelse skuffende, at den ikke kommer med Googles nye Android 13, der er lanceret forlængst.

Motorola siger, at den vil få tre OS-opdateringer og fire års sikkerhedsopdateringer. Derudover har Motorola mere fokus på sikkerhed end nogensinde før. Den har Thinkshield for Mobile samt en dedikeret sikkerhedschip, Moto Strongbox, der sikrer mobilen mod angreb udefra.

Motorola Edge 30 ultra har en virkelig god og hurtig brugerflade.

Ydeevne

Jeg kan ikke sætte en finger på ydeevnen i denne smartphone. Snapdragon 8+ Gen 1, 12 GB RAM, 256 GB lagerplads er en flot kombination.

Dertil kommer en flot 6,7 tommer pOLED-skærm i fuld HD med hele 144 Hz opdateringsfrekvens og den rene Android-software. Der er virkelig fart over feltet og den klarer alt man kaster efter den med bravur.

Motorola har ikke oplyst skærmens maksimum lysstyrke, men sammenlignet med iPhone 13 Pro Max i den italienske sol, er Edge 30 Ultra ikke langt fra, og det er bestemt tilfredsstillende.

Batteri

Vi har kun haft vores fingre i Motorola Edge 30 Ultra i ganske kort tid og har derfor ikke det fulde overblik. Det er derfor svært endnu at give et ordentligt indtryk af selve batteritiden. Den gemmer vi til den færdige test.

Batteriet i telefonen her er på 4.610 mAh. Det er en anelse under nogle af de andre flagskibstelefoner. Man skal dog passe på med at undervurdere batteriet, da den har nyeste Snapdragon 8+ Gen 1-chipset, der bliver rost ekstremt meget for dens energieffektivitet.

Hvad vi derimod har prøvet, er den nye 125 Watt lynopladning. Motorola selv lover en hel dags strøm på blot 7 minutter. Opladningen er godt nok hurtig, men producenten overdriver en anelse.

På 7 minutter fik vi 30 procent strøm på vores enhed, og efter 14 minutter cirka 60 procent. Det er hurtigt, men jeg ville ikke kunne klare mig med 30 procent gennem en hel dag. Det er selvfølgelig en funktion vi testede videre på de kommende dage.

Kamera

Nu kommer vi til det nye megapixel-fyldte kamera. Har Motorola lavet årets kameramobil? Her i disse første indtryk, er vi ikke helt klar til at dykke nærmere ned i det. Vi vil lade disse første billeder tale for sig selv. Mere vil du kunne læse i den færdige test af Motorola Edge 30 Ultra. 

Se også: De bedste kameratelefoner

Fotos taget med Motorola Edge 30 Ultra

Test af Motorola Edge 30 Ultra på vej

Indtil videre virker Motorola Edge 30 Ultra som en lovende mobiltelefon. På mange måder er den en kompromisløs topmodel, på andre er der nogle kompromisser. Spørgsmålet er om det er kompromisser man kan leve med. Her er det dog, at man samtidig skal tage den ret skarpe pris med i betragtningen.

Vi fortsætter vores test af Motorola Edge 30 Ultra, som du snart vil kunne læse på Mobilpriser.dk.

Se også: Test af smartphones