Hvor meget mobildata har du behov for? [TIP]

Når man skal vælge et abonnement til sin mobil, kan det være især være svært at afgøre hvor meget data, der er nødvendigt. Derfor har vi lavet denne guide.

Hvor meget mobildata har du behov for? [TIP]

Mens mobiltelefonernes klassiske dyder som SMS og tale betyder mindre og mindre for de fleste mobilbrugere, bliver det især mængden af data, der er interessant i et mobilabonnement.

Det kan dog være svært at afgøre, hvor meget mobildata, man egentlig har brug for. Derfor har vi samlet denne guide, hvor vi kommer med eksempler for, hvad forskellige mobilfunktioner bruger af data, og hvad du er i stand til med forskellige datapakker.

Se også: CBB lancerer stærkt kampagnetilbud med masser af data

Det skal naturligvis nævnes at denne guide kun er vejledende, og at behovet for data i sagens natur afhænger af ens personlige forbrug, forholdet mellem forbindelse til Wi-Fi/mobilnetværket, samt type af mobil. Beregningerne er foretaget vha. InternetTjek.dk.

 FORBRUG PR. MÅNED 500 MB 1GB 5gb 8+gb
Email
  Ja  Ja  Ja  Ja
Internetsurfing
 Ja  Ja  Ja  Ja
Navigation
 Ja  Ja Ja  Ja
Upload af fotos
 Nej Ja Ja   Ja
Online spil  Nej  Nej   Ja  Ja
Musikstreaming
 Nej  Nej   Ja Ja
Download af musik
 Nej  Nej   Ja  Ja
Videostreaming
 Nej  Nej  Nej   Ja

E-mails

Det er begrænset, hvor meget data, du kan forbruge på at sende mails, også selvom du skulle være storforbruger. I oversigten ovenfor har vi som udgangspunkt sat niveauet til 5 mails pr. dag, hvilket giver et månedligt dataforbrug på ca. 2 MB.

Det skal dog nævnes, at mails med store vedhæftede filer naturligvis øger dit dataforbrug en smule, men der skal være mange af dem og de skal fylde meget, før det påvirker dit totale forbrug. Som oftest kan du dog også vente med at downloade større mail-filer til du er koblet til en Wi-Fi-forbindelse.

Læs denne: Hvor meget mobildata og batteri bruger Pokémon GO?

Internetsurfing

Det er heller ikke på denne post, at dit dataforbrug stiger i vejret. I oversigten er det daglige forbrug sat ved udforskning af 8 hjemmesider pr. dag, som giver et månedligt forbrug på godt 100 MB.

Selvfølgelig afhænger mængden af data på webbrowsing også af den tid, du bruger på hver side og hvor meget og tungt indhold, der findes på websitet.

Navigation

At bruge sin GPS til Navigation er ikke en så stor data-sluger, som man umiddelbart skulle tro. Ifølge InternetTjek.dk bruge du gennemsnitlig 5MB i timen på at nivigere med din mobiltelefon.

I denne opgørelse har vi sat et gennemsnitligt dagligt brug på 20 min, som giver en samlet månedlig mængde på godt 50 MB. Tiden man bruger på mobil-navigation afhænger i sagens natur af, hvordan du normalt transporterer dig rundt, f.eks. om du tager bilen eller det offentlige i hverdagen. Dog er flere og flere begyndt at bruge kort-tjenester, når de eksempelvis cykler rundt.

Tjek også: Nu kan du få fri tale og data hos OiSTER til en skarp pris

Upload af billeder

Det er blevet mere og mere almindeligt at uploade sine billeder og andre filer til skyen, så du sparer plads på mobilen og samtidigt har alle dine fotos samlet et sted.

Mens det kan være ret automatisk at få gemt sine billeder online, så er det også rimelig data-krævende, og det kan anbefales, hvis det ikke allerede er sat til det, at indstille sit backup-program til kun at overføre filer via Wi-Fi.

Her har vi sat forbruget til uploading af 4 billeder gennemsnitligt pr. dag.

Online spil

Denne størrelse er lidt sværere at definere omfanget af, idet der findes utallige forskellige spil, der alle bruger forskellige mængder af data. Mange spil på mobilen kører lokalt på enheden og bruger kun internet, hvis du f.eks. skal tilkøbe ting til spillet e.l.

Dog er der også mange spil, som har brug for dataforbindelse for at køre, men mængden varierer altså utrolig meget. Vi har anført mængden som 1,5 MB i minuttet, hvilket ved ca. en halv times spil dagligt giver et månedligt forbrug af data på 0,8 GB.

Se også: 3: Roskilde Festival sætter ny datarekord

Musikstreaming

Som med alle andre kategorier er der også her meget store forskelle på intensiteten af musikstreaming hos forskellige forbrugere. Nogle har måske alt deres musik liggende lokalt eller hører kun musik, når de er koblet på Wi-Fi, mens andre cykler en time om dagen med Top-100 listen kørende i ørene.

I opgørelsen har vi angivet et gennemsnitligt dagligt andel af musikstreaming til 30 minutter, som betyder lidt under 1 GB forbrug pr. måned.

Download af musik

Som forlængelse af ovenstående kan vi tilføje kategorien download af musik, som også kan påvirker dit datafrobrug enormt. Vi har sat niveauet til 3 sange downloadet dagligt, og rammer således lige under en halv GB på månedsbasis.

Læs også: Her får du billigst data, tale og SMS/MMS i udlandet

Videostreaming

Som den sidste kategori har vi medtaget den, for mange, største synder, videostreaming. Hvad end det er på togturen, i venteværelset hos lægen eller bare liggende i sengen, ja så er streaming af video et hit.

Her er mængden af data dog utrolig afhængig af den kvalitet, som du ser videoerne i. Er du f.eks. på Youtube og streamer i højeste kvalitet, kan du nemt runde 6 MB/minut, mens videoer i lavere kvalitet kan nøjes med at koste dig omkring 2-3 MB/minut.

I tabellen har vi sat et gennemsnitligt forbrug på 20 min om dagen, hvilket for nogen er et meget højt tal, mens det for andre slet ikke nærmer sig deres reelle forbrug.

Se også: YouTube Go: hent dine videoer og brug dem offline

Hvad så med resten?

De emner, som er taget med i denne forbindelse, er nogle af de mere gængse telefonfunktioner som de fleste kan identificere sig med. Herudover findes naturligvis utallige andre tjenester, som MobilePay, diverse sociale medier, nyhedsapps, for apps sportsresultater ja eller måske Tinder, der hver især forbruger din data hver måned.

Derfor er den nok mest præcise metode til at få et overblik over sit dataforbrug at tjekke sine telefons indstillinger for mobildata. På Android kan dette findes under indstillinger for dataforbrug, hvor de forskellige apps datamængde er anført samt illustreret i en graf.

På iPhone findes det samme ved at trykke ind på indstillinger for mobilnetværk og kigge under “Forbrug af data”.

Tjek også: Facebook lancerer lynhurtig Messenger Lite app

Dette var altså vores guide til at kunne danne sig et overblik for behovet for data. For en sidste gangs skyld skal det dog medtages, at vi er fuldt ud bevidste om, at denne oversigt ikke vil passe på alle, men skal ses som en vejledende guide ud fra det anførte månedlige forbrug.