EU godkender lovforslag: AI-regulering og forbud mod ansigtsgenkendelse

EU godkender lovforslag om regulering af AI, så al AI-materiale skal mærkes - AI Act omhandler også forbud mod systemer til ansigtsgenkendelse.

EU godkender lovforslag: AI-regulering og forbud mod ansigtsgenkendelse

EU har taget et stort skridt i retning af regulering af brugen af AI-systemer i regionen ved at godkende det lovforslag, der går under navnet AI Act.

Gennemføres den i sin nuværende form, betyder det et forbud inden for EU af biometriske systemer som ansigtsgenkendelse.

Se også: Hvad er kunstig intelligens?

EU’s AI Act kan ramme teknologi bredt

Det betyder også et forbud mod enheder, der udfører kognitiv manipulation af adfærd så som taleaktiveret legetøj, der anses at opfordre til farlig adfærd hos børn.

Teknologi, der klassificerer mennesker på baggrund af deres socioøkonomiske status eller personlige karakteristik forbydes også. Teknologi, der anses som ”højrisiko” skal registreres i en EU-database.

Det gælder blandt andet AI-systemer til biometrisk identifikation.

Se også: Hvordan skal cybersikkerhed beskytte brugerne?

Alt skabt af AI skal mærkes

EU-Kommissionen kom med det første forslag til AI Act i april 2021. Det var lang tid inden den enorme stigning i popularitet, som generative AI-systemer som ChatGPT har oplevet.

Den version, EU nu har stemt om, indeholder regler for selskaberne bag generativ AI som OpenAI, der kræver en mærkning af alt content genereret af AI. Selskaberne bliver også pålagt at sikre, at deres store sprogmodeller ikke kan skabe ulovligt content, samt at de skal offentliggøre opsummeringer af data beskyttet af copyright, der bruges til at træne deres modeller.

Se også: EU-lov om AI kan få OpenAI til at forlade EU

Lovforslaget forventes helt klar sidst i 2023

Repræsentanter fra EU Parlamentet, EU-Kommissionen og EU-Domstolen skal stadig forhandle detaljerne yderligere, inden den endelige version af loven er klar.

De kan vælge at ændre på aspekter i den og tilføje undtagelser som for eksempel brug af ansigtsgenkendelse, når det gælder national sikkerhed.

EU’ AI Act kommer sikkert til at gå igennem flere omskrivninger inden den endelige godkendelse, men forventningen er, at have den færdig inden årets udgang.