Årets elbil = Årets bedste bybil, sedan, SUV og familiebil

Mobilsiden.dk’s læsere har afgivet deres stemmer i nomineringen af Årets elbil 2024. Efterfølgende har vores motorjournalister tjekket elbilernes aktuelle priser og med afsæt i grundige test bedømt alle nominerede elbiler på deres kvaliteter. Se Årets elbil 2024 i kategorierne bybil, sedan, SUV, familiebil og Bilisternes pris.

Årets elbil

Årets elbil kåres én gang årligt, og kåringen er baseret på, hvad Mobilsiden.dk’s læsere mener og føler for alle elbiler, der er tilgængelige for bestilling senest den 1. februar 2024 og hele året ud. 6.000 læsere har afgivet deres stemme i nominationen af Årets elbil 2024.

”Årets elbil bør være populær og holde en høj kvalitet til en god pris. Derfor spørger vi vores læsere og matcher elbilernes priser med vores kvalitetsbedømmelser. Med andre ord: Årets elbiler 2024 er blandt de mest efterspurgte og blandt de bedste til prisen,” siger Nicolas Fredriksen, der er ansvarshavende redaktør på Mobilsiden.dk.

6.000 danskere har i perioden 3. november til og med 11. december 2023 givet deres stemme til Årets elbil 2024.

Nedenfor finder du vinderne i hver af kategorierne: Årets bybil, sedan, SUV, familiebil og Bilisternes pris.

Årets bybil 2024

De højest nominerede elbiler til Årets bybil 2024 var Volvo EX30, BYD Dolphin, Renault Megane E-Tech Electric, Hyundai Kona Electric og Cupra Born.

Prisen Årets bybil 2024 gik til Volvo EX30: Se priser, specifikationer og billeder af Volvo EX30.

“En flot designet bybil i stilrent design proppet med udstyr, og som er overraskende rummelig. Fremragende infotainmentsystem med Android Automotive. Samtidig en rap bybil med god rækkevidde og hurtig opladning. Man får meget elbil for pengene i Volvo EX30,” siger Mobilsidens to motorjournalister.

Samlet resultat:

Se også: Sammenlign priser, kvaliteter og specifikationer på alle bybiler

Årets sedan 2024

De højest nominerede elbiler til Årets sedan 2024 var Tesla Model 3, Polestar 2, Volkswagen ID.7, BMW i5 og BYD Seal.

Prisen Årets sedan 2024 gik til Tesla Model 3: Se priser, specifikationer og billeder af Tesla Model 3.

“Tesla Model 3 har et brancheførende infotainmentsystem og glimrende lydanlæg. Den lange rækkevidde gør også Model 3 til en god familiebil. Det er en af de billigste sedaner på markedet, men samtidig en af de bedste,” siger Mobilsidens to motorjournalister.

Samlet resultat:

Se også: Sammenlign priser, kvaliteter og specifikationer alle sedaner

Årets SUV 2024

De højest nominerede elbiler til Årets SUV 2024 var Tesla Model Y, Xpeng G9, Skoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E og Audi Q4 e-tron.

Prisen Årets SUV 2024 gik til Xpeng G9: Se priser, specifikationer og billeder af Xpeng G9.

“En SUV med fremragende køreoplevelse, hvor der er klart og frit udsyn. Lang rækkevidde og markedets hurtigste opladning. En fantastisk bygge- og materialekvalitet i en lækker designet kabine. Infotainmentsystemet er blandt de bedste på markedet. Xpeng G9 er en sand gamechanger, der sætter nye standarder for, hvad man kan forvente af komfort, plads og udstyr til prisen,” siger Mobilsidens to motorjournalister.

Samlet resultat:

Se også: Sammenlign priser, kvaliteter og specifikationer alle SUV’er

Årets familiebil 2024

De højest nominerede elbiler til Årets familiebil 2024 var Tesla Model Y, Tesla Model 3, Xpeng G9, Polestar 2 og Volkswagen ID.7.

Prisen Årets bedste familiebil 2024 gik til Xpeng G9: Se priser, specifikationer og billeder af Xpeng G9.

“Ganske enkelt en lækker og rummelig SUV med komfort og kabine, som man ellers kun finder i dyre luksusbiler. Det er en bil proppet med familievenlige løsninger og finesser til store og små. Det er et højteknologisk vidunder, der går hånd i hånd med brugervenlighed og køreoplevelse. Sidst, men ikke mindst, ligger Xpeng G9 i et attraktivt prisleje, når man måler prisen op mod bilens høje kvaliteter,” siger Mobilsidens to motorjournalister.

Samlet resultat:

Se også: Sammenlign priser, kvaliteter og specifikationer på familiebiler

Bilisternes pris 2024

De højest nominerede elbiler til Bilisternes pris 2024 – altså de mest populære elbiler blandt vores læsere – var: Tesla Model Y, Tesla Model 3, Xpeng G9, Volvo EX30, Polestar 2, Volkswagen ID.7, Skoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E, BMW i5 og BYD Seal.

Prisen Bilisternes pris 2024 gik til Tesla Model Y, som fik 12,9 procent af alle stemmer. Se priser, specifikationer og billeder af Tesla Model Y.

“Der er ikke noget til at sige til, at Tesla Model Y er bilisternes bil i 2024, efter Tesla sænkede priserne med op til 128.000 kroner tidligere på året. Dens rummelige kabine og ekstremt brugervenlige infotainmentsystem, kombineret med en lang rækkevidde, høj sikkerhed og en meget attraktiv pris, gør den til et utroligt godt køb – og det vidner salgstallene også om,” siger Mobilsidens to motorjournalister.

Samlet resultat:

Se også: De mest populære elbiler på markedet lige nu

Årets elbiler 2024 er alene et udtryk for, hvordan 6.000 danskere i perioden 3. november til og med 11. december 2023 har afgivet deres stemmer.

Vi hævder på ingen måde, at vores kåringer er repræsentative for den brede danske befolkning, men de er trods alt forankret i 6.000 stemmer, hvilket vi mener giver kåringen høj troværdighed og relevans. Om ikke andet er det en god pegepind for, hvilke elbiler danskerne foretrækker.

Se også: Test, bedømmelser og anmeldelser af alle elbiler

Kriterier for kåring af Årets elbil og Bilisternes pris

Mobilsiden.dk kårer hvert år Årets elbil i fire kategorier: Bybiler (mini- og mikrobiler), sedaner, SUV’er og familiebiler. Mobilsiden.dk’s læsere nominerer elbilerne, hvorefter vores motorjournalister rangerer de nominerede elbiler ud fra kvalitetstest og elbilernes aktuelle priser.

 • Kandidaterne i kåringen af Årets elbil skal kunne leveres til kunderne senest 1. februar det følgende år.
 • Det er udelukkende basisvarianten af elbilmodellerne, der indgår i kåringen.
 • De nominerede kandidater kan ikke være elbiler i kategorierne premium (luksusbiler) og varevogn, da elbiler i disse kategorier ikke er relevante for hr. og fru Danmark og det brede udsnit af danske familier.
 • Redaktionen på Mobilsiden.dk udvælger en bruttoliste af kandidater, der opfylder ovenstående tre kriterier. Og derved sikrer vi, at alle elbilerne på nomineringslisten er relevante og tilgængelige for bestilling fra 1. februar og året ud.
 • Læserne på Mobilsiden.dk nominerer ved brug af afstemning, hvor der kan afgives op til tre stemmer (én stemme på maks. tre forskellige elbiler, og stemmerne har lige vægtning).
 • De 12 elbiler med flest stemmer – altså de tre højest nominerede kandidater i hver af kategorierne bybil, sedan, SUV og familiebil – identificeres. Herefter tjekker motorjournalisterne på Mobilsiden.dk elbilernes aktuelle priser og sammenholder disse med deres kvalitetstest.
 • Såfremt motorjournalisterne på Mobilsiden.dk ikke selv har haft anledning til at teste de nominerede elbiler, vil deres kvalitetsbedømmelse hvile på, hvordan de enkelte elbiler er blevet testet og bedømt af uvildige og troværdige udenlandske testmiljøer.
 • Baseret på nomineringen, elbilernes aktuelle priser og kvalitetsbedømmelserne af de nominerede elbiler kårer redaktionen Årets elbil i kategorierne bybil, sedan, SUV og familiebil.
 • Endelig rangering og kåring af Årets elbil i hver af kategorierne bybil, sedan, SUV og familiebil er baseret på læsernes stemmer (vægter 25 procent), elbilens aktuelle pris (vægter 25 procent) og vores danske motorjournalisters kvalitetsbedømmelser (vægter 50 procent).
 • I tillæg til at kåre Årets elbil i kategorierne bybil, sedan, SUV og familiebil kårer vi også Bilisternes pris, som alene er baseret på vores læseres top-10 over mest populære elbiler for 2024. Kåringen af årets mest populære elbil er udelukkende rangeret efter, hvilke 10 elbiler der har fået flest nomineringer af læserne på Mobilsiden.dk.

Årets elbiler er med afsæt i elbilernes popularitet, pris og kvalitet

Kåringen af Årets elbil er i høj grad en popularitetsbedømmelse, idet kåringen udelukkende baseres på læsernes stemmer (nomineringer). 100 procent af nomineringen er forankret i læsernes stemmer – altså de besøgende på Mobilsiden.dk.

Elbilernes aktuelle priser indgår også i den samlede rangering af Årets elbil. Det vil sige, at jo mere kvalitet elbilen giver til prisen, jo stærkere står den enkelte elbil i kåringen af Årets elbil.

Elbilernes kvalitetsbedømmelser foretaget af redaktionens danske motorjournalister indgår som det tredje bedømmelseskriterie efter læsernes nominering og elbilernes aktuelle pris (prisen på basismodellen uden ekstraudstyr).

Læserne nominerer altså de fem mest populære elbiler i hver af kategorierne bybil, sedan, SUV og familiebil. Redaktionen på Mobilsiden.dk indhenter aktuelle priser på de nominerede elbiler, og ved at sammenholde priserne med kvalitetsbedømmelserne givet af vores motorjournalister, kan vi rangere, hvilke af de fem nominerede elbiler der giver mest kvalitet til prisen. Årets elbil i hver kategori er elbilen, der giver mest kvalitet for pengene. Elbilen blandt de nominerede elbiler med den højeste kvalitet/pris-ratio er ganske enkelt Årets elbil.

I tillæg til at kåre Årets bybil, sedan, SUV og familiebil kårer vi også Bilisternes pris, som er en rangering udelukkende bestående af læsernes nomineringer (antal stemmer). I kåringen af Bilisternes pris tager redaktionen ingen stilling til elbilernes priser og kvalitetsbedømmelser. Bemærk dog, at du ej heller her finder elbiler i premium-klassen og varevogne.

Se også: Test, bedømmelser og anmeldelser af elbiler

Årets bedste bybil, sedan, SUV og familiebil

Hvilken elbil er årets bedste elbil? Det kommer så sandelig helt an på dit kørsels- og transportbehov, vil vi så svare. Hertil vil spørge ind til vigtigheden af kvaliteter knyttet til rækkevidde, ladehastighed, komfort, plads, design og byggekvalitet, sikkerhed m.m.

Sidst, men ikke mindst, kommer vi ikke udenom prisen på elbilen, for prisen spiller selvfølgelig en stor rolle, idet man altid bør afveje, hvor meget kvalitet man får for pengene og måle dette mod ens faktiske kvalitets- og kørselsbehov.

Vores kåring af årets bedste elbil er derfor opdelt i kategorierne:

 • Årets bedste bybil
 • Årets bedste sedan
 • Årets bedste SUV
 • Årets bedste familiebil
 • Årets mest populære elbil

Årets bybil er også årets bedste mini- og mikrobil

Årets bedste bybil vil typisk udmærke sig ved at være blandt de mindste og billigste elbiler på markedet. De mindste elbiler har hverken den længste rækkevidde eller hurtigste ladetid, men til gengæld er de små elbiler ofte meget billige, ideelle for de kortere afstande (daglig kørsel på mindre end 300 km) og nemme at parkere i de større byer.

Årets bedste bybil kan anbefales til dig, som fortrinsvis har kort afstand mellem hjem og arbejde, og som ikke har behov for at lægge ud på de længere bilture. Bybilen kan anbefales som familiens elbil nr. 2, men dens meget begrænsede plads og komfort egner sig ikke til de længere bilture og barnevogne i bagagerummet. En klapvogn kan dog gå an.

Den bedste bybil kan også være det bedste alternativ til mange af vores herlige pensionister, som blot behøver en elbil til hverdagens nødvendigheder, kulturarrangementer og en tur i sommerhuset. Faktisk er det sådan, at mange pensionister kan spare mange penge ved at skifte til en elbil i bybilklassen. Hvis man lægger nyprisen sammen med, hvad det koster at køre en lille elbil i fem år, og derefter sælge den, kan de små eldrevne bybiler vise sig at være meget billigere end de små benzin-og dieselbiler.

Årets bedste bybil er også årets bedste mini- og mikrobil. Kært navn har mange navne, og det gælder også for bybilen, som ofte betegnes mini- eller mikrobil. Vores kåring af årets bedste bybil indbefatter derfor alle mini- og mikrobiler.

Se også: Sammenlign alle bybiler på markedet

Årets bedste sedan

Årets bedste sedan er i vores optik ikke kun en sedan i klassisk forstand, men det kan også være en sedan, der har træk af andre biltyper såsom coupé, hatchback og fastback.

Årets bedste sedan er således en all-round elbil og derved – for rigtig mange danskere – måske også den absolut bedste elbil på markedet. I årets bedste sedan finder du garanteret en elbil, der udmærker sig ved at være en god kombination af det hele: Lang rækkevidde, hurtig ladetid, høj komfort og god byggekvalitet. Årets sedan dækker de flestes behov, men den har alligevel sin begrænsninger hvad angår plads og rummelighed.

Se også: Sammenlign alle sedaner på markedet

Årets bedste SUV

Årets bedste SUV er uden tvivl også blandt de mest populære elbiler på markedet, og det er ikke uden grund. En SUV er stor og rummelig og blandt de hyppigst forekommende typer på dagens elbilmarked. Dagens batteriteknologi kræver nemlig stor plads – noget som dagens SUV absolut leverer og gerne i overflod til både batteri, passagerer og bagage.

Årets bedste SUV kendetegnes typisk ved at være relativt høj og med god plads til både passagerer og bagage. I tillæg har den lang rækkevidde og typisk også en fornuftig ladetid fra 10 til 80 procent på under eller omkring 30 minutter. En SUV er således væsentlig større end den traditionelle sedan, men rækkevidden er ikke nødvendigvis længere. Til gengæld er en SUV ofte noget dyrere end en sedan.

Se også: Sammenlign alle SUV’er på markedet

Årets bedste familiebil

Årets bedste familiebil 2024 er først og fremmest meget sikker, samtidig med at den yder høj komfort til alle familiemedlemmerne. Årets bedste familiebil er en egen kategori, som typisk også findes blandt årets bedste elbiler i kategorien sedan og SUV. Med familiebil forstår vi en elbil, hvor sikkerheden er helt i top jf. Euro NCAPs crashtest, og hvor sikkerheden for børn og passagerer er høj.

Udover høj sikkerhed udmærker Årets bedste familiebil sig også ved sin rummelighed, komfort, plads til bagage, lang rækkevidde og hurtig ladetid og ved at have en pris, der passer godt ind i familieøkonomien.

Sidst, men ikke mindst, bør Årets bedste familiebil ideelt set også tilbyde features og finesser, der tilgodeser alle familiemedlemmernes interesserer og behov – især og børnenes. Hvilke features vi kigger efter og præmierer, kan vi ikke vide på forhånd.

En ting er dog sikkert, at mange elbilproducenter strækker sig langt for at tænke hele familiens behov ind i deres løsninger. Jo flere familievenlige features og finesser i elbilen, des mere kvalitet vil elbilen levere til familiemedlemmerne, hvilket i vores optik kan spille en afgørende rolle i kåringen af Årets familiebil.

Se også: Sammenlign alle familiebiler på markedet

Årets mest populære elbil

Årets mest populære elbil er udelukkende en popularitetskonkurrence baseret på, hvor populære elbilerne er blandt vores læsere på Mobilsiden.dk, 24Tech.dk og blandt mediernes SoMe-kanaler.

Det er vores læsere, der kårer Årets mest populære elbiler. Alene baseret på deres rangering kårer vi Årets mest populære elbiler. Intet hensyn tager vi til priserne og kvaliteterne. Årets mest populære elbil er den elbil, der samlet set har opnået flest nomineringer (stemmer).

Baseret på disse enkle kriterier kårer vi hvert år Årets 10 mest populære elbiler i Danmark.

Se også: De nyeste og mest populære elbiler

Hvilke elbiler er bedst i test?

Årets elbiler er ikke nødvendigvis Elbiler Bedst i Test. Kåringen af Årets elbil er i høj grad en popularitetskonkurrence baseret på, hvordan læserne på Mobilsiden.dk og 24Tech rangerer elbilerne på markedet. Elbiler Bedst i Test er modsat udelukkende baseret på, hvordan vores motorjournalister har testet og bedømt elbiler ud fra kvaliteter og aktuelle priser.

Derfor denne ansvarsfraskrivelse:
Det kan være en god rettesnor at orientere sig mod Årets elbiler for derefter at tjekke Elbiler Bedst i Test. Ved at sammenligne Elbiler Bedst i Test får du fuld indsigt i alle fordele og ulemper ved elbilerne på markedet.

Se også: Elbiler Bedst i Test

Vi anbefaler:
Nyheder om elbiler
Sammenlign priser og leasingtilbud på elbiler