Sony MDR-1000X – Stillekupé til audiofile [TEST]

Sonys første Hi-Fi headset med aktiv støjreduktion er yderst vellykket.

Sony MDR-1000X – Stillekupé til audiofile [TEST]

Headsets med aktiv støjreduktion kan være den ultimative luksus. Når omverdens larm holdes ude, kan musikken nemlig for alvor nydes.

Derfor er det egentlig på høje tid, at lydspecialisterne hos Sony byder ind med et produkt til støjplagede Hi-fi-entusiaster. Her er ærkerivaler som Bose og Sennheiser jo velrepræsenterede.

Løsningen hedder MDR-1000X. Den er dyr, den er lækker og den er værd at vente på.

Læs også:  Vifa Oslo – Trådløs og fuld af lækkerier [TEST]

Sony MDR-1000X anc wireless
Foto: Sony

Specifikationer Sony MDR-1000X

Type: Lukket, over-ear med aktiv støjreduktion
Vægt: 275 gram
Ydelse: 40mm full-range driver, 4-40.000 Hz
Batteri: op til 22 timer trådløst, 4 timers opladning
Kabellængde: 140 cm
Farver: sort eller beige
Øvrigt: Aktiv støjreduktion i både høretelefoner og mikrofon
Pris: Vejledende 3.390 kroner

Sony MDR-1000X test
Foto: Mobilsiden.dk

Stærk og behagelig

Sony som selskab havde sin storhedstid tilbage i firserne og halvfemserne, og når man ser på MDR-1000X kan man da heller ikke lade være med at få flashbacks til periodens designs i sort eller beigefarvet plast.

Udseendet vil bestemt ikke vinde nogen designpriser, hvilket ærgrer lidt for når prisen befinder sig over de tre tusinde kroner må tingene gerne se bare lidt luksuriøse ud.

Ejerglæden vækkes dog hurtigt til live så snart headsettet tages på. Puderne i blødt læder er meget behagelige omend lidt varme, og man bemærker slet ikke, at MDR-1000X faktisk er tungere.

Hvad du ikke får i udseendet, får du desuden tilbage i holdbarhed: Sony bøjer og flekser kun der, hvor den skal – og selvom hele konstruktionen er støbt i plast, virker den aldrig billig eller skrøbelig. Der er mange års trofast brug i dette headset.

Se også:  Sony XB950BT – en billig basbombe [TEST]

Sony MDR-1000X test
Foto: Mobilsiden.dk

Enkel at betjene

Når MDR-1000X skal benyttes, er det oplagt at tænde den, for at få adgang til de støjreducerende features der trods alt er dens hovedbeskæftigelse.

Her er tre knapper og en touch-følsom overflade på højre side at arbejde med.

Knapperne benyttes til de at tænde og slukke selve headsettet og til at vælge mellem to forskellige grader af støjreduktion: den almindelige og en særlig stemmefølsom en af slagsen der lader stemmer trænge igennem MDR-1000X’s støjreducerende parader.

Touch-betjeningen er en fornøjelse at bruge, da den på effektiv vis omsætter eksempelvis et glid op og ned til henholdsvis volumen op eller ned. På samme vis kan du styre hvilket nummer der afspilles, ved at stryge frem eller tilbage. Et dobbeltprik starter, eller stopper, musikken. Enkelt og generelt langt mere træfsikkert end de andre touch-baserede enheder derude.

Læs også:  Sony SBH70 – trådløst og talentfuldt headset [TEST]

Sony MDR-1000X test
Foto: Mobilsiden.dk

Bluetooth-parring

Selve parringsdansen mellem Sony MDR-100X og ens musikafspiller er en formssag. Et smut forbi indstillingerne og forbindelsen skabes resolut mellem mobil og smartphone. Har din mobil en indbygget NFC-chip foregår parringen på endnu enklere vis.

Musikken overføres trådløs via den audiofile AptX standard og alt hvad du kan forestille dig af Hi-Res lydformat understøttes. Eneste lille men er, at den ikke kan sluttes til to enheder samtidigt ligesom en Bose QC35.

Skulle du foretrække en kablet forbindelse, er der også mulighed for det via det inkluderede kabel.

Se også: BeoPlay H8 – Design og styrke med svagheder [TEST]  

Sony MDR-1000X test
Foto: Mobilsiden.dk

Fine, velafstemte toner

Sonys lydingeniører har tydeligvis været grundige, da MDR-1000X blev til. Det her headset lyder nemlig som om det er skabt med kræsne Hi-fi-ører i mente.

Lyden kan overordnet set karakteriseres som værende både dyb og detaljeret. Selv tonstung bas gengives klokkeklart, mens mellemtoner og diskant vibrerer på forbilledlig vis til trods for det lukkede design.

Stilmæssigt befinder den sig mellem Sennheisers basglade M2 Wireless og den mere nøgterne Bose QC35 – sidstnævnte er dog en klasse under rent detaljemæssigt.
Alt i alt er Sony en yderst velafstemt sag, man lytter til med fornøjelse. Både kablet eller trådløst.

Selve headset-funktionerne fungerer for det meste. Bruger du headsettet professionelt vil den dog fejle af og til. Den støj der er omkring dig bliver nemlig delt med din samtalepartner og jeg har også oplevet nogle mystiske udfald i ny og næ.

Aktiv støjreduktion og trådløs lyd kræver et batteri – og MDR-1000X leverer et kapabelt et slagsen. Sony lover selv op til 22 timer, og i praksis kom jeg da ganske tæt på den lovede driftstid: næsten tyve timer.

Læs også:  Sennheiser Momentum M2 Wireless: Eminent lyd og retrolæder [TEST]

Mere eller mindre ro

Selvom MDR-1000X er Sonys første high-end headset med aktiv støjreduktion er resultatet ikke mindre end både imponerende og nytænkende.

Selve ørekopperne er gode til at frasortere støj i passiv tilstand og slår du den lille ’NC’-knap til er omverdenens larm og støj effektivt lukket ude.

Det er dog ikke al udefrakommende lyd der nødvendigvis er til gene, eksempelvis er det nok fordelagtigt at kunne høre hvis kollegaen spørger om noget eller hvis lufthavnshøjtaleren annoncerer at gaten er flyttet.

Til netop det behov introducerer Sonyen funktionen ’Ambient Sound’ der frasorterer den almindelige støj men lader toner i det menneskelige register passere. Det fungerer faktisk, men du skal være obs. på, at headsettet alene i kraft af sit lukkede design vil skrue ned for omverdenens volumen.

Støjreduktionen er generelt ikke helt lydløs, man synes at kunne høre Vesterhavet bruse i det fjerne når man befinder sig i stille omgivelser. Den digitale baggrundsstøj bliver endda mere indtrængende, når ’Ambient Sound’ slås til. Med andre ord, du er bedst tjent ved helt at slå til støjreduktionen fra når der er ro omkring dig.

Se også:  Plantronics Voyager 5200 UC – perfekt til business [TEST]

Sony MDR-1000X test
Foto: Mobilsiden.dk

Tæt på et pletskud

Med Sony MDR-1000X trænger elektronikgiganten ind på et område som længe har været Boses revir: high-end lyd med aktiv støjreduktion. Men til trods for at MDR-1000X udgør Sonys første forsøg rammer selskabet nærmest plet.

MDR-1000X er behageligt, velspillende og kan fungere som virtuel osteklokke når behovet er der. Et par små bagdele gør dog, at den ikke kan kaldes for kategoriens ubestridte konge: designet er småkedeligt, headsetfunktionen trænger til at blive finpudset og prisen er et stykke over konkurrenterne.

Derfor høster Sony MDR-1000X fem velfortjente stjerner.

Se også:  Bose QuietComfort 35 – Hold omverdenen udenfor [TEST]

Fordele:

  • Stærk, behageligt design
  • Hi-fi lydkvalitet
  • Enkel, effektiv betjening
  • God driftstid

Ulemper:

  • Høj pris
  • Middelmådige headset-funktioner

Seneste nyt om temaet

Næste kronologiske artikel om sagen finder du her. mobilsiden gik videre med sagen. 18/1/2017 kom der nyt i sagen med en artikel der tunede ind på Gør din Google Pixel vandtæt med dette cover – Artiklen kan du læse her her. Få også seneste nyt om sagen her..