Huawei D1 Quad XL – skuffende topmodel (mobiltest)

TEST: Huaweis topmodel, der blev præsenteret i februar, er skuffende, men alligevel et godt køb. Vi har testet Huawei D1 Quad XL.

Huawei D1 Quad XL – skuffende topmodel (mobiltest)

Kinesiske Huawei har haft stor nykommer-succes blandt anmelderne. Produkter som Huawei Honor nåede topkarakter på Mobilsiden.dk, mens Ascend P1 endte med fem ud af seks stjerner.

Nu er topmodellen med det officielle navn D1 Qual XL landet til test. Der et tale om Huaweis topmodel, der skal konkurrere 1:1 med HTC One X og Samsung Galaxy S III.

Ved præsentationen på Mobile World Congress 2012 i februar hed modellen Ascend D Quad XL, men dette navn er siden da, justeret en lille smule Det samme er specifikationerne.

Nu er tiden gået, og hvad der virkede som en fremragende konkurrencedygtig smartphone-topmodel, i highend-segmentet, opleves nu som en gennemsnitlig midtrange-model. Tiden er løbet fra den.

Huawei D1 Quad XL
Huawei D1 quad XL. (Foto: Mobilsiden.dk).

Buttet design

10,9 mm tyk, er D1 Quad X, og så vejer den 150 gram, hvilket er noget tungere end Samsung Galaxy S III, der ligger nede på 133 gram. Mobilen føles som en ny version og større version af den tidligere succes-fulde Honor.

Bagsiden er ru, nubret og med lidt gummifølelse. Dette er vildt godt, da man så har et stabilt greb omkring den. Alt i alt er D1 Quad XL en buttet telefon, der ikke har de skarpe designlinjer, der normalt præger topmodellerne.

Stikket til headset er placeret i toppen ved siden af power knappen, og højre side har et par gode stabile volumentaster, mens fronten har de tre touch-følsomme taster tilbage, hjem og menu. Fremragende valg fra Huawei, der fungerer virkelig godt.

SIM-kortet er ”den gamle standard” Mini-SIM, og ikke hverken Micro-SIM eller Nano-SIM.

Lækker skærm med lavt lys

Skærmen på 4,5 tommer af typen IPS+ LCD står flot, og er en fremragende mellem-størrelse, der lige er en tand mindre, end det vi finder på nogle af de konkurrerende topmodeller. Valget er bestemt ikke dumt, da mobilen bliver mere håndterbar med én hånd.

Standard-lysstyrken, når den står til automatisk, er som på Samsung Galaxy Nexus, Googles rene Android-mobil, justeret meget lavt. Det betyder, at man under normale lysforhold kun har skruet omkring 15 procent op for skærm-lyset.

Fordelen er længere batteritid, ulempen er, at skærmens kvalitet ender med at blive opfattet som halvdårlig. Først når der sættes mere lys på, kommer den virkelig til sin ret, og for den kan sagtens blande sig i konkurrencen blandt de store.

I øvrigt er opløsningen 720 x 1280 pixels med en pixeltæthed på 326 PPI, mod 306 hos Samsung. Huawei lover en PPI på 330 i salgsversionen.

Kun Android Ice Cream Sandwich

Et af de steder, hvor Huawei D1 Quad XL er bagud, er på systemsoftwaren. Mens både HTC og Samsung er i gang med at opdatere topmodellerne til Android 4.1 Jelly Bean, eller sende produkter i butikkerne med den nye version, f.eks. Galaxy Note IIHTC One X+ og Samsung Galaxy S III Mini, lanceres D1 Quad XL med Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

Det betyder, at denne smartphone allerede fra starten er bagud i forhold til, hvordan markedet i fjerde kvartal ser ud.

Til afslutningen af denne anmeldelse, ligger det fortsat ikke klart, hvilke planer Huawei har for fremtidig opdatering. Jeg kan således ikke love en fremtidssikring.

Huawei D1 Quad XL
Huawei D1 quad XL. (Foto: Mobilsiden.dk).

Hurtigt interface

Huawei piller ikke helt så meget i Android-systemet, som konkurrenterne HTC og Samsung. Og dette er et kæmpe plus. Resultatet er en meget ren Android, uden en masse pilleri, der ikke altid giver mening. En anden bonus er hastigheden, der bliver højere, når interfacet ikke bliver snasket til.

Processoren i vores testmodel, quad-core med 1,2 GHz, holder fuld gang i brugeroplevelsen. Overgange, åbning af programmer og multi-tasking fungerer fremragende. Ifølge Huawei kommer der dog 1,4 GHz quad-core processor i den version, der lander i butikkerne.

Huawei har som på de tidligere modeller, vedlagt en mulighed for at vælge et andet tema, inklusive en ”3D-oplevelse”. Et godt valg, særligt fordi det giver brugeren et valg, uden at være tvungen til at benytte et særligt interface, lagt oven på Android.

Desværre er der smuttere i systemet, som jeg havde håbet Huawei havde fixet siden min test af Ascend P1 i juli måned.

Øv – elendigt tastatur

Noget af det vigtigste i en smartphone er tekst-input, der er alfa-omega for en god oplevelse. Huaweis forsøg på produktion af tastatursoftware er direkte elendig, hvilket jeg har påpeget i en tidligere test.

Du kan dog vælge standardtastaturet fra Android i stedet, men det er uden ordbog. Så der er ingen vej uden om! Der SKAL installeres et alternativt fra Google Play.

Jeg har personligt valgt Smart Keyboard, som jeg er virkelig glad for.

En smartphone skal, out of the box, fungere med tastatur. Det nytter ikke at sende brugeren ud i mere eller mindre kreative udfordringer, for at gøre noget af de mest basale.

Huawei D1 Quad XL
Huawei D1 quad XL. (Foto: Mobilsiden.dk).

Hurtig på internettet

På netværks-delen er D1 quad-XL derimod fuldt ud konkurrencedygtig. Og målt i rå hastighedstest, scorer denne mobil noget højere tal, end sine Android-konkurrenter. Der virker til, at sidde en god antenne i den, i hvert fald til trådløst netværk. Det skal dog siges, at jeg har målt 8 mbit/s download og 2 mbit/s upload på Telias 3G-netværk, hvilket må siges at være godkendt.

Via trådløst netværk er Huawei væsentligt bedre, end f.eks. Samsung, der ikke skal langt væk fra routeren, inden hastigheden dropper markant. I denne sammenhæng, er D1 tættere på iPhone 5 i performance.

Indlæsning af almindelige websites er også en virkelig god oplevelse. Hurtigt, smidigt og effektivt er ord der beskriver oplevelsen på en fin måde.

Desværre er der fortsat ikke nogen særlig god Exchange mailklient, så understøttelse af f.eks. mails i tråde.

Middelmådige fotos

Kameraet på 8 megapixels er papiret på niveau med hvad der ellers findes i denne mobilklasse. Så muligheden for at skyde en stak billeder lynhurtigt (burstmode), HDR samt videooptagelse i Full HD-kvalitet, er blandt mulighederne.

Fotos kommer hurtigt i kassen, og det rigtige øjeblik fanges uden problemer.

Desværre er billedkvaliteten i underkanten af, hvad der kan forventes, når vi er i high-endkategorien for smartphones.

Så alt i alt er det ikke D1 Quad XL du skal vælge, hvis fotos er vigtige for dig.

Huawei D1 Quad XL
Huawei D1 quad XL. (Foto: Mobilsiden.dk).

Diverse mangler

Mens de etablerede mobilproducenter slår på features som NFC, stor intern hukommelse og Dropbox integration med bonus-lagerplads, er Huawei mere mådeholden.

Min testmodel har omkring 4 GB ledig intern hukommelse og kun cirka 100 MB ledig af 713 MB RAM. Der er ikke noget hukommelseskort i salgspakken, men 32 GB er understøttet. I salgsudgiven af D1 kommer der 1 GB RAM og 8 GB ROM i.

Alt i alt skuffer Huawei på dette punkt, men det er også med til at holde prisen på produktet nede.

Derudover har jeg konstateret, at den nogle gange glemmer at forbinde til Bluetooth-enheder, f.eks. headset, når den bliver bedt om det. Også et par genstarter, for at få stabiliteten genoprettet, har også været en del af min hverdag.

I salgspakken ligger et headset af den type, der giver en ondt i ørerne, bare ved at se på dem. Med andre ord, forbered dig på, at købe et headset hvis du er musikentusiast. Heller ikke lyden fra den indbyggede højtaler, er værd at fremhæve.

Huawei, batteri
Batteri-eksempel fra Huawei D1 quad XL. (Foto: Mobilsiden.dk).

Fremragende batteritid

Batteritiden i Huawei D1 quad XL er noget af det bedste vi har oplevet på en highend smartphone. Men batteriet er jo også på hele 2.600 mAh.

Huawei er dygtige til at justere softwaren, så den ikke bruger unødigt meget strøm, og i situationer hvor telefonen skal sove, så sover den rent faktisk, uden at lave alt muligt mærkeligt hele tiden, som det ses på andre smartphones.

En dag nåede jeg over 20 timers drift, inklusive rigtigt mange telefonsamtaler, en times netradio og en times hotspot-deling, hvilket bestemt er godkendt.

Jeg har presset den en del, for at teste strømmen, og kun en dag, hvor jeg benyttede en times netradio, to en halv times navigation og to timers samtale (via Bluetooth), plus det løse, så gav den op, inden dagen var omme.

Billeder taget med D1 quad XL

Huawei D1 Quad XL
Huawei D1 quad XL. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion: Prisen burde være argumentet

Huaweis topmodel, der ifølge dem selv, skal konkurrere med HTC One X og Samsung Galaxy S III, er på mange områder godt selskab. Men når vi befinder os i high-end gruppen, så er der større krav og forventninger.

Jeg synes denne model, meget virker som et produkt, der kommer for sent på markedet. Den skulle efter planen ligge i butikkerne omkring midten af november, hvilket er alt for sent.

Da Huawei første gang fremviste Huawei D1 Quad XL, så vi en ret flydende og velfungerede Android-smartphone, men siden da, har konkurrenterne strammet op. Så det der kunne have været kinesernes fordel, er blevet indhentet af udviklingen.

Måske netop derfor, har de store teleselskaber foreløbigt valgt ikke at tage produktet i sortimentet.

Prisen bliver 3.299 kroner uden abonnement, en skarp pris, der giver meget smartphone for pengene. Men når Samsung Galaxy S III kan købes ned til 3.600 kroner og HTC One X til 3.500 kroner, så er det bare op ad bakke for kineserne. 

Hvis man som Huawei ikke har nogen særlig markedsandel i Danmark, og gerne vil have kunder, havde en pris på 2.999 kroner, måske have været mere rigtig.

Huawei Ascend P1 er siden vores test i sommer faldet til omkring 2.500 kroner, og den er på flere områder, et bedre valg en producentens topmodel.

Huawei D1 Quad XL lander på fire ud af seks stjerner.

Bemærk: Anmeldelsen er baseret på en softwarerevison, der er én version fra den endelige. Men ifølge Huawei Danmark er der tale om meget små justeringer.

Opfølgning på artiklen

Næste interessante historie om sagen kom frem. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 22/10/2012 bragte vi sagen om Huawei D1 Quad XL er landet til test – Du kan læse den her. Se også de seneste nyheder om temaet her.