Anmeldelse af iPhone 13 Pro – pengene værd?

Er iPhone 13 Pro de mange penge værd? Der er væsentlige opgraderinger, men ikke alle bør opgradere til iPhone 13 Pro - Læs vores anmeldelse.

Anmeldelse af iPhone 13 Pro – pengene værd?

Som mange andre, så overvejer du sikkert en opgradering til en af de nye iPhone 13? Apple har lanceret fire nye iPhones, hvor de to nye Pro-modeller er de klart mest interessante. Det er nemlig iPhone 13 Pro og 13 Pro Max, at Apple har tilføjet mest nyt. Men spørgsmålet er om der er nok nyt til, at iPhone 13 Pro er de mange tusinde kroner værd. Vi har haft iPhone 13 Pro Max til test – her er vores anmeldelse af den.

Læs også: Stor test af iPhone 13 Pro Max

Hvad er godt ved iPhone 13 Pro?

Ud af de fire nye iPhone 13-modeller, så er iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max dem med mest nyt. Det er dog også dem, der bærer den højeste pris. Hvad er egentlig nyt i iPhone 13 Pro-serien? Herunder gennemgår vi de vigtigste nyheder.

Skærmen:

Den nye skærm i iPhone 13 Pro Max er klart blandt de bedste mobilskærme nogensinde. Det er en Super Retina XDR OLED-skærm med flotte farver og helt op til 1.200 nits lysstyrke. Tilmed har Apple endelig tilføjet ProMotion, som giver en variabel 120 Hz-skærmopdateringsfrekvens på iPhone 13 Pro og 13 Pro Max.

Og netop lysstyrken og ProMotion er hvad der gør denne skærm fantastisk. Der er utroligt meget lys i denne skærm, og selv uden for, med solen højt på en skyfri himmel, er det let at se hvad der foregår på skærmen.

ProMotion øger skærmopdateringsfrekvensen til det dobbelte, nemlig 120 Hz, i forhold til ældre iPhones (og den almindelige iPhone 13). Det giver en telefon der føles betydeligt hurtigere og mere flydende. Skærmen skifter helt automatik mellem 10-120 Hz, alt efter hvad der vises på skærmen. Man kan også vælge en lidt mere batteribesparende 10-60 Hz indstillinger. Læs her hvordan du slår 120 Hz ProMotion fra på iPhone 13 Pro.

Batteriet:

iPhones er ikke kendt for at have store batterier og lang batteritid, men det kunne iPhone 13-serien lave om på. Alle fire telefoner i serien har nemlig fået længere batteritid, hvilket skyldes optimering, et mere strømbesparende A15-chipset og betydeligt større batterier.

Apple har lovet 1,5 times skærmtid mere til iPhone 13 Pro og 2,5 time i iPhone 13 Pro Max. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men forskellen er stor. I vores store test af iPhone 13 Pro Max kom vi frem til, at den er en af de telefoner på markedet, der holder længst batteritid. På en fuld opladning holder en iPhone 13 Pro Max ved normalt brug gerne to hele dage.

Ydelsen:

Jeg vil starte med at sige, at det er tæt på umuligt at mærke den forbedrede ydelse, hvis man sammenligner med iPhone 12-serien. Alligevel har iPhone 13 Pro og 13 Pro Max fået en ret stor opgradering på ydelsen, både når det gælder CPU og GPU (grafikydelse). Apple påstår, at A15 Bionic-chippen har 50 procent hurtigere ydelse og grafikydelse, sammen med konkurrenterne – hvad end det betyder.

Dog viser benchmarks, at der er store forbedringer på ydelse, specielt når det gælder grafikydelsen. Og denne vil bedst kunne udnyttes i spil. Og mon ikke mange spil snart opdateres til den nye ProMotion-skærm i iPhone 13 Pro.

En bedre ydelse er svær at beklage sig over. Og med en bedre ydelse følger også, at Apple i længere tid vil kunne holde iPhone 13-serien fuldt opdateret.

Kameraet:

Apple laver gode kameraer i deres telefoner, men de er sjældent helt oppe at ringe. Med iPhone 13 Pro og Pro Max har Apple virkelig lavet nogle gode forbedringer til kameraet og her er endda en masse nye funktioner.

Kameraerne i iPhone 13 Pro er blevet betydeligt mere lysstærke, hvilket gør det lettere at tage gode billeder, når der ikke er sol eller andre kraftige lyskilder til stede. Og det betyder også, at man skal holde telefonen stille i kortere tid, når man tager billeder i mørke.

Her er også nye funktioner, som makrofotografi (helt ned til 2 cm), cinematic mode, nye filtre i kamera-appen og mere avancerede funktioner som ProRes-videooptagelse. Det nye kamera i iPhone 13 Pro-serien er uden tvivl blandt de allerbedste på markedet lige nu – og det bedste, hvis du optager meget video.

Se også: Find billigste pris på iPhone 13

iPhone 12 og 13
Der ER forskel på iPhone 12 Pro og 13 Pro, men ikke nok til at retfærdiggøre en opgradering.

Hvad er dårligt ved iPhone 13 Pro?

Størrelsen:

Med større batterier, så er de nye iPhone 13 Pro og Pro Max vokset og blevet tungere. iPhone 13 Pro-serien er blevet tykkere, fra 7,4 mm til 7,7 mm i 13 Pro og det samme gælder Pro Max. Det lyder måske ikke af meget, men det kan mærkes. Og kommer man derudover et cover på (og det gør du nok med en telefon til denne pris), så er de altså nogle kraftige telefoner.

Ikke nok med det, så er vægten også øget på begge modeller. På iPhone 13 Pro er vægten oppe på 204 gram (180 gram på iPhone 12 Pro) og 240 gram på iPhone 13 Pro Max (op fra 228 gram).

Kombinationen af en større telefon og en tungere vægt gør, at specielt iPhone 13 Pro Max er en stor klods.

Prisen:

Selvom prisen på iPhone 13 Pro og 13 Pro Max er identisk til deres forgængers, så er prisen stadig høj. En iPhone 13 Pro koster fra 8.999 kroner og en iPhone 13 Pro Max fra 9.699 kroner. Priserne går helt op til svimlende 14.199 kroner.

Så lige meget hvilken Pro-model man foretrækker, så koster den mange penge.

Frontkameraet:

iPhone 13 Pro-modeller kommer med meget forbedrede kameraer – i hvert fald når vi snakker om bagkameraerne. Det er ikke helt samme historie, når det gælder frontkameraet. iPhone 13 Pro har nemlig præcis samme frontkamera som sidste års iPhone 12. Og heller ikke dengang var det et specielt godt kamera. Dermed ikke sagt, at det er et dårligt kamera, men det er heller ikke det bedste. I en telefon til knap 10.000 kroner, så kan man kan forvente bedre.

Langsom opladning:

For det første er der ingen oplader med til iPhone 13 Pro. Har du ikke en oplader liggende, så skal du ud at købe en ny. Og det kan godt betale sig, for iPhone 13 Pro kan oplades hurtigere med en 20W-oplader. Her får den cirka 50 procent strøm på 30 minutter. I forhold til konkurrenterne, så er det dog ikke hurtigt. Nogle smartphones oplades dobbelt så hurtigt som iPhone 13 Pro.

Alt det vi håbede på, som ikke kom:

Der er nogle fornuftige opgraderinger i iPhone 13 Pro. Det kan man ikke tage fra den. Men den er samtidig lidt af en kedelig opdatering af sidste års iPhone 12. Der gik en masse rygter om iPhone 13 inden lanceringen. Apple ville fjerne notchen i skærmen, den ville få fingeraftrykslæser i skærmen og den skulle kunne foretage opkald via satellit. Ingen af disse ting viste sig at være sande, og det er faktisk smule skuffende. Hvor konkurrenterne har travlt med innovationerne, så tager Apple det mere roligt og kommer med mindre forbedringer i hver ny generation.

Se også: Test af iPhones

Konklusion: Skal du købe iPhone 13 Pro?

Der er mange gode og brugbare nye ting i iPhone 13 Pro og Pro Max, men er de de mange tusinde kroner værd? Der er ingen tvivl om, at iPhone 13 Pro er en af de bedste telefoner på markedet netop nu, men har du en iPhone 12 eller en af de nyere Android-telefoner, så bliver det svært at retfærdiggøre et køb af den. Har du derimod en iPhone 11 eller ældre, så er der væsentlige forbedringer i vente, ved at opgradere til iPhone 13 Pro.

iPhone 13 Pro-serien får store opgraderinger på kamera, batteri, skærm og ydelse, hvilket er de fem vigtigste kvalitetsparametre for forbrugerne når de skal købe ny mobiltelefon. Og det er med til at gøre iPhone 13 Pro til en fremragende smartphone og et godt køb for dig, som vil have noget af det allerbedste. Disse forbedringer kommer desuden uden at Apple har hævet priserne på iPhone 13 i forhold til iPhone 12.

Går du og overvejer en iPhone 13 Pro, så vil vi klart anbefale Pro Max, hvor man får den bedste batteritid.

iPhone 13 Pro

Historien følges op

Emnet er stadig relevant. Steen Jørgensen kunne ikke lade sagen ligge. 17/9/2021 pustede redaktionen nyt liv til historien med artiklen om Stort teleselskab retter hård kritik mod Samsungs mobilforretning – Artiklen kan læses her. Seneste nyt om temaet finder her.