Nokia Lumia 720 – god folkemobil (mobiltest)

TEST: Lumia 720 er en god gennemsnitlig smartphone til dem, der ikke vil betale boksen for at have en moderne telefon.

Nokia Lumia 720 – god folkemobil (mobiltest)

Jeg elsker leverpostej, et grundstof inden for fødevarer. Når der tilføjes friske agurker eller rødbeder, bliver det en god hverdagsspise. Denne metafor er nok den bedste beskrivelse jeg kan give af Nokia Lumia 720 – ikke den bedste smartphone, men den løser hverdagens opgaver, præcis som leverpostej mætter på en glimrende måde.

Lumia 720 er fysisk mindre og lettere end Lumia 920, den hidtidige topmodel på markedet for Windows Phone 8-telefoner.

Vægten er 128 gram. Målene ligger på 127,9 x 67,5 x 9 mm, og størrelsen er MEGET mere behagelig end det toptelefonen tilbyder.

Når man står med telefonen i hånden, afslører 4,3 tommer-skærmen, med en opløsning på 480 x 800 pixels, at der er gået på kompromis nogle steder, for at få prisen ned. Selvom indholdet ikke står som et glansbillede, er det stadig fornuftigt at se på.

Teknologien Clearblack display giver den ekstra bonus, at skærmen er er lettere at se i sollys.

Hurtig og kvik

Windows Phone 8, styresystemet i Lumia 720, er et rigtigt godt smartphone-system, der udmærker sig ved at kunne køre på mindre og langsommere hardware, end f.eks. Android-systemet kan. Køberne skal altså ikke lade sig skræmme af Lumia 720s dual-core processor på kun 1 GHz, for det mærker man bestemt ikke.

Telefonen er hurtig og kvik, ganske som andre Windows Phones, og jeg har ikke i dagligdagen haft oplevelsen af at mangle overskud fra hverken system eller mobil.

Lumia 720 kommer med 512 MB RAM og 8 GB indbygget hukommelse, der kan udvides med microSD-kort, så heller ikke her kommer man, som bruger, i problemer.

Nokia Lumia 720
Nokia Lumia 720.

Ikke nok power i samtalekvaliteten

Nokia er normalt kendt for at have god samtalekvalitet i produkterne, men på Lumia 720 mangler der lidt fintuning. En underlig svag baggrundstøj har været en uvelkommen del af lydoplevelsen, når jeg har talt i telefon.

Desuden synes jeg ikke der har været power nok i lyden, selvom volumen stod på maksimum. Så denne, meget væsentlige del, synes jeg halter.

Derimod er der som altid på Windows Phone ros til de andre dele af kommunikationen, det vil sige mail og SMS, der for begges vedkommende fungerer fremragende. Tastaturet er ligeledes ganske glimrende, og endda med grafiske smileys tilgængelige lige ved hånden.

Glem 4G-snakken

Med Lumia 720 kan du glemme alt om 4G LTE, for det understøtter den ikke. Den maksimale dataforbindelse på mobilnettet er 3G (Turbo 3G), der kan suppleres med WiFi (trådløst netværk).

Begge dele virker udemærket, og jeg har egentlig ikke manglet 4G-forbindelsen. Men måske animerer en telefon som denne i mellemklassen, heller ikke til et netforbrug der gør 4G til en nødvendighed, om end det dog er muligt at dele netforbindelsen ved at aktivere telefonen som aktivt hotspot.

Lumia 720 er lynhurtig til at oprette forbindelse på både Bluetooth og WiFi, hvilket jeg synes er et krav til moderne telefoner.

Nokia Lumia 720
Nokia Lumia 720. (Foto: John G. Pedersen).

En Windows Phone 8 telefon

Når Lumia 720 købes er man med på det seneste nye, når det kommer til Windows Phone 8-platformen. Det betyder, at telefonen vil være med på de kommende features, der udbydes på platformen, hvilket er en god ting.

Selvom prisen er relativ lav får man stadig Nokias specielle tjenester med gratis, såsom Here Transport til planlægning af ture med offentlige transportmidler samt Here Drive, en navigationstjeneste, der kan benyttes uden dataforbindelse – og det er i øvrigt en ganske fremragende navigationstjeneste.

Desuden tilbyder Nokia via Windows Phone Store, app-butikken på telefonen, adgang til en række apps, der udbydes specielt til Nokias smartphones.

Middelmådigt kamera

Kameraet i Lumia 720 er på 6,1 megapixels, men til trods for Carl Zeiss optik og autofokus er resultatet ikke specielt imponerede. Det er i hvert fald ikke svært at finde smartphones der tager bedre billeder end denne.

Frontkamera er på 1,3 megapixels.

Videooptageren kan klare 720p med 30 billeder i sekundet fra hovedkameraet, hvilket faktisk også er tilfældet fra den forreste linse.

Billeder taget med Lumia 720

Du kan se nogle af de billeder vi har taget med Nokia Lumia 720 på dette link.

Virkelig god batteritid

Når det kommer til strømforbruget så har Lumia 720 været en absolut fornøjelse.

Kapaciteten i batteriet er 2.000 mAh, og Nokia lover op til 13 timer og 20 minutters samtale via 3G-nettet på en opladning. Det er naturligvis altid tal der skal tages med en gran salt, men dagligdagsoplevelsen er at 24 timers drift på intet tidspunkt har været et problem.

Der loves op til 520 timers standbytid på 3G-nettet, og også her imponerer Nokias telefon. I flere dage har telefonen ligget i tasken, uden SIM-kort, og her formåede den at holde sig i live virkelig længe – stadig med 30 procents kapacitet tilbage.

Selvom batterioplevelser er meget individuelle vil jeg gerne lægge hovedet på blokken, og anbefale denne telefon, når det kommer til at have en smartphone med lang driftstid.

Nokia Lumia 720
Nokia Lumia 720.

Nokia Lumia 520 som alternativ

Hvis du vil have en telefon der er mindre og billigere, så tag et kig på Nokia Lumia 520

Telefonen har mindre kamera (5 megapixels) men ikke noget kamera på fronten. Skærmen er 4 tommer mod 4,3 tommer på Lumia 720, og batterikapaciten på 1.430 mAh er en væsentlig nedgradering.

Processorkraft, RAM og muligheden for udvidelse af hukommelse, er den samme på Lumia 520. Så det er altså stadig en telefon, med en fornuftig ydelse, som dermed også er tålelig at anvende.

Se priser på Lumia 520

Men vi kommer ikke uden om, at Lumia 720 ER en bedre telefon – og kvalitetsforskellen er meget stor, når man har begge produkter side om side.

Lumia 520 fås ned til 1.300 kroner uden abonnement, men skulle jeg vælge, blevet det klar 720’eren, der koster lige under 2.500 kroner uden abonnement.

Nokia Lumia 520
Nokia Lumia 520.

Konklusion: God og fin mellemvare

Der er ingen tvivl om, at Nokia fortsat er dygtige til at producere gode telefoner. Måske er de i virkeligheden bedre i midrange-markedet end på high-end.

Jeg har anvendt Lumia 720 med stor fornøjelse i testperioden, trods det, at ikke alting er helt i top, er det stadig en telefon jeg sagtens kan anbefale, hvis ikke man har lyst til at ofte de mange penge, at topmodellerne koster.

Adgangen til gratis GPS-navigation er fortsat et plus, og mail-delen blandt de bedste i markedet, hvilket skyldes Windows Phone platformen.

Nokia Lumia 720 er en god folkemobil, der på fremragende vis indfrier mange af ens forventninger, set i forhold til prisen.

Karakteren ender på 4 ud af 6 stjerner.

PLUS:

– Virkelig god batteritid
– Rimelig skærm og god størrelse
– Smidig i menuer og programmer

MINUS:

– Samtalekvaliteten er ikke i top
– Kamerabillederne overrasker ikke
– Har ikke 4G LTE

Opdateringer på sagen

Siden redaktionen kørte denne fortælling er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik et skridt videre. 17/6/2013 kom der flere nuancer om emnet med sagen; Disse mobiler kommer på hylderne i juni måned – Historien bringes videre her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt i sagen..