Samsung Galaxy S4 Mini – lille og vågen (mobiltest)

TEST: Galaxy S4 Mini er lille men også vågen. Et glimrende produkt, nok det bedste blandt de aktuelle mini-modeller.

Samsung Galaxy S4 Mini – lille og vågen (mobiltest)

Det var med stor skepsis, at jeg tog Samsung Galaxy S4 Mini i brug som min primære smartphone. Den lidt skuffende oplevelse jeg havde af topmodellen Galaxy S4, der blev serveret for verdenspressen med et stort show på Broadway, sidder stadig i kroppen.

 – Test: Galaxy S4 – den sidste finish mangler

S4 leverede desværre ikke som lovet og forventet, så resultatet på 4 ud af 6 stjerner, var skuffende, selv for mig.

Galaxy S4 Mini er kort fortalt, IKKE en lille udgave af topmodellen, men en lille smartphone med S4-designet og navnet. Det er altså brandværdien fra den store S4’er, der skal være med til at pushe salget af mini’en.

Strategien fejler ikke noget. Jeg skriver det derimod, for ikke at du skulle risikere at købe S4 Mini på et forkert grundlag.

Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung Galaxy S4 Mini. (Foto: John G. Pedersen).

Passer bedre i lommen

For rigtigt mange smartphone-brugere vil S4 Mini være en telefon med nærmest en perfekt størrelse. Den er både mindre og lettere end topmodellen. Helt præcist er vægten faldet fra 130 til 107 gram, mens længden kun er 124,6 mm mod 136,6 mm på Galaxy S4.

S4 Mini både ligner og føles som S4, samme materialer (plastik) og samme gode byggekvalitet, men også en mindre skærm. Du må altså nøjes med 4,3 tommer i stedet for 5 tommer, men det er da trods alt større en eksempelvis 4-tommer skærmen på iPhone 5.

Skærmkvaliteten er virkelig god. Samsung har sat en Super AMOLED type i S4 Mini, hvilket giver en lækker og sprød oplevelse for øjet. Det er virkelig lækkert, at få en så god skærm i et forholdsvist billigt smartphone-produkt, og da skærmen er noget man kigger på mange gange om dagen, er det et godt valg, ikke at gå for meget på kompromis her.

Reduceret maskinkraft

Maskineriet der driver telefonen er kraftigt reduceret i Galaxy S4 Mini. Glem alt om quad-core og den slags, men accepter at du til prisen må nøjes med en 1,7 GHz dual-core processor sat sammen med Quadcomm Snapdragon 400-chipset og GPU’en Adreno 305.

RAM-mængden er 1,5 GB, hvilket da trods alt er en halv gigabyte mere end i det konkurrerende produkt HTC One Mini. Begge produkter i øvrigt baseret på samme chipset og GPU, men One Mini har mindre rå processorkraft.

I benchmark-programmet Antutu scorer S4 Mini 14.308 point, mens Galaxy S4 lå på over 24.000. Ikke overraskende ligger HTC One Mini lavere og ender på 11.127 point.

Når Samsung Galaxy S4 Mini anvendes i dagligdagen, er den naturligvis langsommere til nogle ting, end topproduktet, men heldigvis ikke i en grad hvor det er katastrofalt. Her var dagligdagen meget tungere for mig, da jeg testede HTC One Mini, hvor man virkelig kunne mærke de manglende kræfter.

Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung Galaxy S4 Mini. (Foto: John G. Pedersen).

Ikke mange blærerøvs funktioner

Et af de store anklagepunkter mod S4 var de lidt underlige funktioner, hvor der eksempelvis kan scrolles på en website med øjne og hoved, eller bladres i galleriet ved at bevæge hånden over skærmen. S4 er fyldt med den slags features, men enten giver de ikke så meget mening, eller også virkede de ikke optimalt under testen.

Heldigvis har Samsung holdt sig til det der virker i Galaxy S4 Mini. Et eksempel er Smart-skærm, hvor skærmen vedbliver at være tændt når der kigges på den. Du får også et udvidet topgardin, hvor alle funktionsgenveje kommer frem, når gardinet trækkes ned med to fingre – simpelt og effektivt.

Det er skønt at opleve en telefon, der ikke forsøger at være mere end den er, og sådanne ting tæller positivt i karakterbogen.

En Samsung-oplevelse

Hvis du tidligere har haft et Samsung-produkt af nyere dato, føler du dig med det samme godt hjemme med Galaxy S4 Mini, der hele vejen igennem er en gennemført Samsung-oplevelse.

Samsungs overlay på Android, TouchWiz, kan på nogle enheder være en tung sag at kæmpe med. Det har jeg senest oplevet på Galaxy Tab 3. På S4 Mini er det anderledes positivt, og man står ikke med trælse ventetider eller oplevelsen af, at widgets skal genopbygge sig selv på skærmen, før man kan komme videre.

Den testede telefon kører på Android 4.2.2.

Blandt Samsungs programmer der er fulgt med fra de større enheder er S Planlægger, der er en ret stærk kalender, ja selv S Memo er kommet med ned på minimodellen. Notater der er lavet på Samsungs andre enheder, bliver automatisk overført til S4 Mini via skyen, så du ikke mangler noget, der eksempelvis er skrevet på din Samsung-tablet.

SMS- og tastatur fungerer fint, og Samsungs tastatur er jeg blevet gode venner med, men jeg savner en lettere adgang til smileys. Ordbogen kan slås fra hvis ikke den falder i ens smag, hvilket ikke har været nødvendigt for mig.

Der er mail, kalender og kontaktsynkroniserings-muligheder via Microsoft Exchange, Gmail og andre af de populære tjenester, og Exchange-brugere vil glæde sig over, at mails kan vises som samtaler.

HTC One Mini, Samsung Galaxy S4 Mini
HTC One Mini og Samsung Galaxy S4 Mini. (Foto: John G. Pedersen).

Batteri til hele dagen

Batteriet er kun på 1.900 mAh hvilket er forholdsvis lidt set i forhold til de større modeller, men Galaxy S4 Mini har så heller ikke en kæmpeskærm eller power-processor at skulle afgive en masse strøm til.

Jeg er blevet overrasket over, hvor godt batteriet holder. En hel arbejdsdag har ikke været et problem at køre uden opladning. En dag hvor jeg havde telefonsamtaler i godt 1:44 timer samt skærmbrug i 2:20 timer gav den dog op efter 10 timers drift. De fleste andre dage, har den holdt strøm fra morgen til aften.

Hvis man kører med lidt færre ting der hele tiden synkroniserer i baggrunden, kan der nok trækkes mere driftstid ud af den. Mails kan jo sættes til manualt tjek fremfor push, og måske behøver man ikke notifikationer fra alle installerede programmer.

Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung Galaxy S4 Mini. (Foto: John G. Pedersen).

Lettere skuffende kamera

Hvis du tager mange billeder med telefonen og ofte anvender den som det primære kamera, er det ikke nødvendigvis denne telefon du skal satse på.

Opløsningen er på 8 megapixels, den har autofotos og en LED-fotolys diode, men jeg synes ikke billederne fremstår helt med den klarhed jeg havde forventet. Fotos er rimelige og hælder til den gode side, så Samsung har her ramt et gennemsnit, der er hverken-eller.

Den har forskellige tilstande som på Galaxy S4. Ud over auto-mode kan der for eksempel vælges tilstande som nat og sport. ”Bedste foto” skyder 8 billeder i træk, hvorefter man kan udvælge det bedste og smide resten væk. Desværre tages billederne lidt for langsomt til, at det for alvor er interessant.

Frontkameraet er på 1,9 megapixels, og telefonen formår at optage video i op til Full HD (1920 x 1080 pixels), hvilket er helt fornuftigt for et produkt i den prisklasse.

Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung Galaxy S4 Mini og Samsung Galaxy S4. (Foto: John G. Pedersen).

Konklusion: Er pengene værd!

Jeg har haft en rigtig god samlet oplevelse af Samsung Galaxy S4 Mini, faktisk bedre end jeg havde med topmodellen S4.

Den passer godt i lommen, har en virkelig flot skærm og er rimelig hurtig, trods dens relativt begrænsede regnekraft. Den er et bedre valg og bedre køb end HTC One Mini, og prisen omkring 2.700 kroner uden abonnement er ganske rimelig.

Du skal huske, at den kun har 8 GB intern hukommelse, men du kan udvide med microSD-kort.

I salgspakken medfølger et fornuftigt in-ear headset og hvis du vil beskytte telefonen, kan der for omkring 350 kroner tilkøbes et Flipcover.

Karakteren rammer 5 ud af 6 stjerner.

Flere nyheder om emnet

Redaktionen følger op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden fulgte op på sagen. 5/9/2013 gik vi videre og publicerede en ny vinkel på temaet Huawei Ascend P6 – hædret med pris af EISA – Du kan læse den her. Se de seneste nyhede om temaet her.