Samsung S8 sammen med DeX: Langt fra imponerende [TEST]

I forlængelse af vores store test af Samsung Galaxy S8, har vi også kigget nærmere på tilbehøret Samsung DeX, men her er vurderingen langt fra lige så positiv.

Samsung S8 sammen med DeX: Langt fra imponerende [TEST]

Da Samsung for et par uger siden præsenterede deres nye flagskibsmodeller Galaxy S8 og S8+ var det i følgeskab med et nyt tilbehør, der kan “forvandle” din nye mobil til en PC-lignende maskine – den såkaldte Samsung DeX.

Samsung DeX er en lille rund docking-station, der kan tilsuttes en monitor, og via din telefon give dig en computer-agtig oplevelse, så man kan behandle tekst, skrive mails etc. samtidigt med at man kan bruge de almindelige mobil-funktioner som SMS og opkald.

Men med en høj pris og en knapt så konsistent brugeroplevelse, ja så må jeg sige Samsung DeX imponerer overhovedet ikke.

Se også: Samsung DeX: Omdan Galaxy S8 til en fuldblods PC

Samsung DeX
Samsung DeX med en Samsung Galaxy S8+. Foto: Mobilsiden.dk

Opsætning og design

Samsung DeX ligner mest af alt en forvokset ishockeypuck, der med et skub hen ad toppen lukker sig op og fremviser et USB-C stik til at placere sin Galaxy S8 i.

Designet er nu meget nydeligt, og idet du ikke ligefrem skal slæbe rundt på DeX, så gør det ikke noget, at den har lidt størrelse til sig.

DeX-stationen er nemlig bygget til at stå fast ved siden af din monitor, og den forbindes således via et HDMI-kabel. Derudover findes en USB Type-C port til strøm, to almindelige USB-porte til mus, tastatur og andet tilbehør, samt en ethernet-indgang.

Opstarten af DeX-systemet går overraskende hurtigt og efter et par sekunder bydes man velkommen af en form for windows-lignende startskærm. Her kan man så finde alle de apps, der findes på telefonen via app-bakken i venstre hjørne (ligesom på windows) og ellers er elementer som notifikationsbaren og klokken placeret på en optimeret måde nede i bunden af skærmen.

Læs også: Ejere af Samsung Galaxy S8 klager over rødlige skærme

Samsung DeX set fra siden

Her er den smart

For at gøre brug af Samsung DeX kræver det en ekstern monitor, et tastatur og en mus, og således bliver det primært på din arbejdsplads i hjemmet eller kontoret, at DeX skal befinde sig fast.

Integrationen mellem mobil og DeX-skærmen fungerer rigtig godt, og fra du connecter S8, til du kan begynde at skrive på tastaturet, går der kun et øjeblik.

I mit brug af Samsung DeX har jeg primært fundet tekstbehandling som den mest oplagte brugsfunktion, og dette fungerer helt udmærket med eksempelvis Google Drives programmer. Derudover følger Microsoft programmer som Word, Excel osv. også med, og disse er ligeledes optimeret til DeX-brugerfladen.

Se denne: Galaxy S8: Flere forudbestillinger end Note 7 og S7 tilsammen

Sådan ser Samsung DeX ud på Mobilsidens kontor

Her er den knap så smart

Som nævnt kan du gøre brug af alle de apps, du har på din Galaxy S8, men mens programmer som Word, YouTube og Chrome optimeres automatisk til din monitors størrelse, så er det langt fra tilfældet med andre tredjeparts applikationer.

Apps som Netflix, DR TV eller lignende video-apps er ikke optimeret til DeX-systemet, og hvor du kan forstørre andre apps til et fuldt billede, så vil disse apps kun dukke op som små vinduer på skærmen uden mulighed for at kunne ændre størrelsen af dette vindue.

Selvfølgelig kan man bare tilgå disse videotjenester via en browser, men jeg vil da håbe, at Samsung i fremtiden, i samarbejde med de respektive app-udviklere, sørger for at optimere alle apps til brugerflade, så man får en mere konsistent oplevelse.

Se også: Talegenkendelse i Bixby er ikke klar i Samsung Galaxy S8

Samsung DeX
Foto: Mobilsiden.dk

Nu vi er ved brugeroplevelsen, så ødelægges denne også lidt ved, at man i brugen af browseren, det værende Samsungs egen eller Google Chrome, ofte bliver præsenteret for mobil-udgaven af hjemmesider. Alt for ofte får man en indsnævret mobilversion af sider, og det ødelægger lidt brugen af DeX som et alternativ til en reel computer.

Derudover oplevede jeg store problemer med dansk tastatur, eller mangel på samme For selvom S8’eren var sat op til dansk brugerflade og dansk tastatur, så reagerede DeX-systemet med amerikanske tastaturknapper, idet jeg begyndte at bruge det, og danske symboler som “æ”, “ø” og “å” var ikke brugelige.

Det krævede tre Mobilsiden-folk og godt 20 minutter at rette op på dette. Åbenbart skulle man tilføje “Engelsk” som tastatursprog, også skifte mellem de to, før de danske taster blev anvendelige.

Læs denne: Samsung Galaxy S8 minder dig om at gøre kameraet rent

Samsung DeX
Foto: Samsung

Konklusion: Smart idé men dårligt udført

Alt i alt synes jeg, Samsung DeX er en rigtig god idé og til de mest basale funktioner som mail og tekstbehandling fungerer den, som man kunne forvente.

Med med en pris på lidt over 1.000 kroner, samt et behov for en monitor, tastatur og mus, der heller ikke er gratis, så synes jeg, det er mange penge at give for et setup, jeg ikke på nogen måde vil erstatte med en almindelig PC.

Så jo Samsung DeX er let og intuitiv at bruge, og jeg ville måske benytte den fra tid til anden, såfremt den fulgte med i æsken, når man købte telefonen.

Men hvis du overvejer selv at skulle ud og kaste penge efter Samsung DeX til din kommende S8-mobil, så vil jeg foreslå dig at lade være. Hvis man endelig ønsker sig sådan en type pc-oplevelse, så kast i stedet pengene efter en billig Chrome OS maskine eller lignende.

Samsung DeX, vi lander på 3,5 stjerner

Se også: Kameraet i Samsung Galaxy S8 er et nyt modul

Historiens videre kronologi

Her følger vi op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 18/4/2017 fulgte redaktionen op med sagen Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+: Næsten perfekt [TEST] – Følg den videre histore her. Absolut seneste nyt om temaet finder du her.