De vigtigste nyheder i iPhone 14: Gode grunde til at opgradere?

Nødopkald med satellittjeneste, always on display, bedre kamera, nødopkald ved bilulykke, Dynamic Island - iPhone 14 har fået flere nye funktioner.

De vigtigste nyheder i iPhone 14: Gode grunde til at opgradere?

iPhone 14 kan nu forudbestilles hos de danske teleselskaber og forhandlere og de første vil modtage deres telefon fra på fredag – måske endda torsdag, hvis man blandt de heldige. Fredag er også dagen, hvor salget rigtigt går i gang.

Et af de områder, der er blevet diskuteret rigtig meget, er de voldsomme prisstigninger, som iPhone 14 har fået uden for USA – også i Danmark. Her ser vi prisstigninger på op mod 33 procent sammenlignet med iPhone 13. Spørgsmålet er så, om det er værd at betale ekstra for de nye funktioner og muligheder, som den nye 14-serie disker op med.

Herunder tipper vi til de vigtigste nye funktioner og specs på de nye iPhone 14 telefoner.

Se også: I dag får iPhone iOS 16

Bedre kamera 

Hver ny iPhone-generation kommer med nye kameraopgraderinger. Og selv om rygterne om 8K-optagekvalitet endte med at være falske, er iPhone 14’s kameraer stadig blandt de bedste.

Kameraerne på alle versioner af iPhone 14 er bedre til at optage video og tage billeder i svagt lys samt til at fange mere levende farver. Især frontkameraet får endelig en autofokusfunktion, hvilket betyder, at det bliver bedre til at tage klare selfies, selv når motiverne er forskellige afstande væk.

Apple tilføjer en “Action Mode” til kamera-appen. Action Mode er lavet til videoer med meget bevægelse og vil stabilisere kameraet for at reducere rystelser.

iphone 14 kamera video stabilisering

iPhone 14 Pro-modellerne får også et nyt 2x zoomobjektiv, som kan optage i 4K-kvalitet. Og det primære kamera har 48 megapixel, hvilket er en stor stigning fra de 12 megapixel, der er på iPhone 13. De mange megapixel er som udgangspunkt tiltænkt at skulle bruges til pixel-binning.

Det betyder, at kameraet bruger de mange megapixel til at tage sikre mere lysoptag på billeder ved at samle fire pixels til én stor quad-pixel, der opfanger fire gange så meget lys og producerer markant bedre billeder i en praktisk 12 MP størrelse.

Andre gange er det bedre at optimere i forhold til detaljer og her udnytter sensoren så hver enkelt pixel til bedre muligheder for redigering i professionel sammenhæng.

Se også: Bedste kameratelefoner

Always on skærm viser dine notifikationer

Efter flere års anmodninger får iPhone 14 Pro og Pro Max always-on-skærme. Det betyder, at selv når enheden er låst og skærmen er slukket, så kan de stadig vise klokken, dine widgets og live-aktiviteter. Du kan endda stadig se dit baggrundsbillede på låseskærmen, afhængigt af billedet.

Udover at være praktisk, er always on-funktionen også med til at sikre mindre batteribrug sammenlignet med, hvis du skulle aktivere skærmen for at se for eksempel klokken.

iphone 14 pro always on

Notch er død – længe leve Dynamic Island

iPhone 14 og 14 Plus har stadig den omdiskuterede notch, men på iPhone 14 Pro og Pro Max er den blevet erstattet med en pilleformet udskæring, som Apple kalder “Dynamic Island”.

Den dynamiske ø er en selvstændig udskæring, der er omgivet af fungerende pixels og huser selfiekameraet og Face ID-sensoren. Den er også responsiv og vokser og krymper afhængigt af, hvilken app du bruger.

Nogle apps kan vise oplysninger inde i Dynamic Island, selv mens du bruger andre apps. Andre kan bruge den dynamiske ø til at sende mindre og mindre påtrængende meddelelser.

Dynamic Island giver altså mulighed for at se informationer fra andre apps, mens man bruger telefonen til noget andet. Det lyder som en rigtig brugbar funktion, da man så slipper for at skulle skifte mellem apps.

Se også: iPhone 14 pris hos teleselskaberne

Skærm med 2.000 nits lysstyrke

Lysstyrke på skærme måles i nits og her sætter Apple ind med en fordobling fra 1.000 nits på iPhone 13 til 2.000 nits på iPhone 14 Pro-telefonerne. Til sammenligning med Apples nærmeste konkurrent har Samsungs Galaxy S22 Ultra 1.750 nits lysstyrke.

Det er ved udendørs brug på en strålende solskinsdag, at Super Retina XDR-skærmen kan få lysstyrke på op til 2.000 nits, så det er lettere at se, hvad der vises på skærmen.

iphone 14 2000 nits

Billeder og HDR-videoer kan få op til 1.600 nits lysstyrke og dermed kommer iPhone op på samme niveau som Pro Display XDR. Film, serier og videoer optaget med iPhone skulle dermed se mere naturtro ud.

Se også: Hvad koster iPhone 14?

Nødopkald med satellittjeneste og ved ulykker

iPhone 14 har også nødopkald via satellitter, men den tjeneste er ikke tilgængelig i Danmark og er derfor ikke værd at opgradere for i Danmark. – ikke endnu i hvert fald.

Telefonen giver også mulighed for automatisk registrering af alvorlige bilulykker og kan automatisk ringe til alarmcentralen, hvis brugeren ikke reagerer efter en nedtælling på 10 sekunder. Apple siger, at funktionen er “baseret på avancerede bevægelsesalgoritmer, der er trænet med over en million timers data fra virkelige køre- og ulykkesregistre fra den virkelige verden for at opnå en større nøjagtighed”.

Apple fremlægger ellers ingen dokumentation for, hvordan dette fungerer og det virker primært som falsk tryghed, hvis man stoler på, at funktionen kan redde en ved alvorlige bilulykker.

Alle biler fra og med 2018 er desuden udstyret med eCall, der er 112-baseret nødopkald fra din bil. eCall opretter automatisk forbindelse til den nærmeste alarmcentral ved ulykker via både telefon og datalink. Det betyder, at du og passagererne i bilen kan tale med en alarmcentralmedarbejder, og at der samtidig automatisk sendes nogle data til alarmcentralen. Denne data omfatter bilens nøjagtige placering, tidspunktet for uheldet samt bilens registreringsnummer og kørselsretning.

Apples crash-funktion virker derfor overflødig i Europa.

Voldsomme prisstigninger

Som nævnt har Danmark fået voldsomme prisstigninger på iPhone 14 sammenlignet med tidligere modeller, helt op til 33 procent dyrere er de blevet.

For eksempel koster iPhone 14 fra 8.299 kroner, mens man kan få iPhone 13 fra 6.199 kroner. 13 Pro Max kan købes fra 8.999 kroner, mens iPhone 14 Pro Max koster fra 11.499 kroner.

I vores øjne er det ikke værd at opgradere til eller købe den nye iPhone 14 i stedet for iPhone 13. Dertil er priserne alt for høje på 14’eren uden, at der er kommet væsentlige forbedringer til sammenlignet med 13-serien.